Obavijesti

Sport

Komentari 109

Nedostaje snijega: Drugi put Snježna kraljica neće se voziti

Nedostaje snijega: Drugi put Snježna kraljica neće se voziti
9

Iako su organizatori davali pozitivne najave oko utrke, slalomske utrke Svjetskoga skijaškog kupa na Sljemenu, planirane za 5. i 6. siječnja, ipak se neće održati...

VIDEO

Utrka Snježne kraljice neće se održati, prva je objavila proslavljena bivša hrvatska skijašica Janica Kostelić na Twitter-profilu i tako obznanila ono o čemu se danima brujalo podno Tomislavova doma. Samo 15-ak minuta nakon objave Janica je izbrisala tweet, ali na službenu potvrdu nije trebalo dugo čekati.

Janica Kostelić/Twitter

"Vrijeme je ove godine bilo izrazito nenaklonjeno proizvodnji snijega i pripremi staze te je FIS donio odluku o otkazu", stoji na službenim stranicama utrke.

FIS-ova kontrola produljila je rok organizatorima sljemenske utrke sa subote na ponedjeljak kako bi definitivno dala zeleno ili crveno svjetlo te pomakla žensku utrku na 5. siječnja. Snijega na Crvenom spustu ima samo u tragovima, i to mahom umjetnog, dok su temperature iznimno visoke za ovo doba godine (desetak celzijevaca).

Iako je direktor organizacijskog odbora Snježne kraljice Vedran Pavlek u nedjelju javio kako je vremenska prognoza povoljnija nego u subotu jer se oko Nove godine očekuju minusi potrebni za rad snježnih topova i održanje snijega, znakovito je poručio da "odluku snježne kontrole FIS-a nikako ne može prejudicirati u bilo kojem smjeru".

Vremenska prognoza ipak nije idealna

Predstavnik FIS-a Emmanuel Couder, nakon konzultacija s prognostičarima Državnog hidrometeorološkog zavoda Hrvatske, zaključio je kako su dugoročne vremenske prognoze, iako i dalje daju negativne temperature, nešto toplije nego prethodnih dana pa FIS ne može dati zeleno svjetlo i ući u rizik da staza ne bude spremna na vrijeme.

"Hladnih dana za zasnježivanje staze ove godine nije bilo dovoljno, tijekom prosinca nije bilo uvjeta za zasnježivanje niti jedne minute, a temperaturna inverzija na vrhu Medvednice, kao i gotovo proljetne temperature u vrijeme Božića, rastopile su veći dio prije napravljenog snijega."

- Pažljivo smo pregledali količine snijega i prognozu za naredne dane i ne vidimo situaciju koja bi nam mogla garantirati dobru utrku na Sljemenu za najbolje svjetske skijaše i skijašice. Organizacijski odbor probao je napraviti sve, ali nažalost morali smo otkazati utrke. FIS pokušava pronaći alternativne organizatore za utrke na ove dane - rekao je Emmanuel Couder.

Osiguranje će pokriti sve troškove

Umjesto na Sljemenu, muški i ženski slalom tako će se voziti u talijanskom skijalištu Santa Caterina u istom terminu 5. i 6. siječnja, objavio je FIS na službenim stranicama.

Unatoč otkazivanju, kao što je slučaj bio i 2014., gubici za organizatore bit će nikakvi jer su se osigurali kod jedne švicarske osiguravajuće tvrtke, a novac će biti vraćen i svima koji su kupili ulaznicu.

Pavlek: Dali smo sve od sebe

- Ekipa je dala sve od sebe, ali nije bilo moguće pripremiti dovoljne količine snijega za održavanje utrke. Sve što nam treba još su tri hladna dana, no iako ide zahlađenje, ne možemo sa stopostotnom sigurnošću jamčiti dovoljne količine snijega i kvalitetnu pripremu staze na vrijeme - rekao je Vedran Pavlek.

Pavlek je dodao kako mu je žao što Zagreb i Hrvatska neće imati promociju širom svijeta koju Snježna kraljica iz godine u godinu osigurava putem TV-prijenosa i snimki koje idu na pet kontinenata.

Ništa od Ivičinog oproštaja?

Čini se stoga da najbolji hrvatski skijaš svih vremena Ivica Kostelić neće dobiti priliku za oproštajnu utrku na svom brdu jer teško je očekivati da će se s 36 godina na leđima upustiti u još jednu sezonu. U tri navrata bio je drugi (2008., 2009. i 2011.) te jednom treći (2012.).

- Šteta je i što Ivica, Filip, Natko i drugi naši natjecatelji neće imati priliku skijati pred svojom publikom. Šteta je i što vjerni navijači i gledatelji, koji su godinama fer i korektno bodrili sve skijašice i skijaše, po čemu su sljemenske utrke posebno poznate i cijenjene u sportskom svijetu, neće moći ponovno uživati u sljemenskom spektaklu - istaknuo je Pavlek te zaključio kako mu je žao i što Zagrepčani još uvijek nemaju otvoreno skijalište te se nada hladnijoj zimi sljedeće godine.

Svjetski kup na Sljemenu prvi put se vozio 2005., a od 2008. sudjeluju i slalomaši. Unatoč drugom otkazivanju u posljednje tri godine, nema bojazni za nastavak održavanja utrka na Sljemenu barem do 2020., do kad vrijedi ugovor. Novo izdanje Snježne kraljice tako bi se trebalo voziti 3. i 5. siječnja 2017.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 109
VIDEO

Bivši Dinamov golman: Bolest je neizlječiva, umrijet ću! Želim još jednom pogledati Dinamo...
ŽIVOTNA BORBA

Bivši Dinamov golman: Bolest je neizlječiva, umrijet ću! Želim još jednom pogledati Dinamo...

Georg Koch boluje od raka, dijagnosticirali su mu ga u travnju 2023. i dali mu šest mjeseci života. 'Hej, doktore, još sam ovdje!', poručio je

Jakirović: Moja je majka htjela da sam na klupi protiv Rijeke! Petković: Sopić je osebujan...
TRENER I KAPETAN 'MODRIH'

Jakirović: Moja je majka htjela da sam na klupi protiv Rijeke! Petković: Sopić je osebujan...

Ne gledam na Sopićeve komentare kao nekakvo 'bockanje'. Osebujan je, malo je drugačiji, iskren je u izjavama, nekima se možda to sviđa, nekima ne, rekao je Bruno Petković
VIDEO Pogledajte kako je Bruno Petković ispravio Jakirovića i otkrio dio taktike za Rijeku!
EVO TKO ĆE IGRATI!

VIDEO Pogledajte kako je Bruno Petković ispravio Jakirovića i otkrio dio taktike za Rijeku!

ZAGREB - Dinamov trener Sergej Jakirović i kapetan Bruno Petković najavili su derbi u Rijeci, a napadač 'modrih' otkrio je strategiju tijekom konferencije za medije: 'Njihova obrana je dobra, vidjet ćemo kako će reagirati na moje kretnje i tako ću se kretati i ja i Sandro," rekao je Petković, na što je Jakirović odgovorio: 'Ili Brodić?'...A Petković je dodao: 'Ne, pa Kule će igrati!'