Obavijesti

Sport

Komentari 37

Ostani s nama! Kale potvrdio klasu kojoj nije mjesto u - Kini

Ostani s nama! Kale potvrdio klasu kojoj nije mjesto u - Kini
5

NIKOLA VELIKI Nakon turbulentnog tjedna u kojem su pred njim plesali kineski milijuni, Kalinić je sam 'preorao' Juveovu obranu i donio pobjedu Fiorentini. Potvrdio je europsku klasu kojoj mjesto nije u Kini...

VIDEO

Fiorentina je uspjela slomiti Juventus na svom Artemio Franchiju pobjedom 2-1. Junaci pri rušenju torinskog kluba bili su naši reprezentativci Nikola Kalinić i Milan Badelj, obojica strijelci. Bez ikakve dileme, epitet najboljeg na terenu ponio je sjajni Kale, još jednom potvrdivši svoju neupitnu nogometnu kvalitetu. 

Bio je bolji od najboljih. Obrana aktualnog prvaka Italije njihova je najveća snaga godinama unazad, pa i ove sezone su (uoči Firenze) primili tek 14 golova u 18 kola, četiri manje od druge najbolje obrane Serie A, one Romine (18 primljenih golova).

Bila je ovo vjerojatno i najbolja utakmica u njegovoj karijeri i to u vrlo specifičnom trenutku. Nikola Kalinić frustrirao je savršeno uigrani trojac Andrea Barzagli - Leonardo Bonucci - Giorgio Chiellini fantastičnom igrom.

Evo i kako.

'Preorao' teren kretnjama

Fiorentina je igrala s jednim napadačem, no Juveovi defenzivci kao da su bili suočeni protiv trojice. Chiellini i Bonucci vodili su ljutu bitku protiv Nikole koji se fantastično kretao i otvarao.

Vraćao se duboko po loptu, zavlačio između dvojice talijanskih gorostasa otvarajući se po svojoj desnoj strani i kad god bi primio loptu, što je između prekaljenih Juveovih defenzivaca uvijek teška misija, uspio bi ju sačuvati.

Giorgio Chiellini jedan je od najboljih svjetskih stopera u igri 'jedan na jedan', već gotovo cijelo desetljeće zatvara ponajbolje napadače današnjice beskompromisnom igrom, no poslije utakmice u Firenzi dugo će se sjećati kretnji Nikole Kalinića.

Mogao je naš reprezentativac zabiti još jedan gol, sam je bio izašao ispred Buffona, ali Juveov golman uspio je zaustaviti taj udarac.

On nije tek običan centarfor

Grafički prikaz formacije Paula Souse sugerira da je Kalinić bio najistureniji čovjek u ljubičastom dresu, odnosno da je klasični centarfor koji se kreće u protivničkom šesnaestercu. Stigao je Nikola i to, međutim, njegova igra između linija donosila je Fiorentini konkretnost.

Nadmoć 'viola' na sredini terena gdje je Fiorentinina veza 'pojela' Juventusovu morala se konkretizirati, a tu je najvažniju ulogu odigrao Nikola Kalinić svojim osjećajem i smislom za igru.

Nije Kalinić tek običan centarfor koji garantira golove, njegov prirodni nogometni talent 'dirigira' njegovim pozicioniranjem na terenu.

Kad treba zabiti gol, on je tu. Ako treba 'podvaliti' u pravo vrijeme, on zna kako. 

Razbio je talijanske 'terminatore'

Nije napadačima svejedno izaći pred ponajbolji obrambeni mehanizam Europe. Svaki duel protiv, Barzaglija, Bonuccija i Chiellinija u najavi znači batine. Oni su u nogometnom svijetu poput terminatora - baš kad pomislite da ste ih eliminirali, čudesno se pridignu i krenu direktno prema vama kako bi vas uništili. 

Kale se inteligentnim kretnjama dobro čuvao opasnih duela, bio je uvijek za korak brži u najvažnijim trenucima. Juveova obrana 'jede' napadače koji su statični ili predvidljivi, a Nikola Kalinić je bio baš sve osim toga.

Kako je snaga talijanskim majstorima obrambene igre padala što se bližio kraj utakmice, Nikola ih je dovodio na rub živaca okomitom igrom. Čim bi osjetio prostor gdje može utrčati za loptom, protivnik bi ga žestoko pokosio.

Tako je u posljednjih desetak minuta pretrpio dva jača duela iz koja se nije mogao izvući, a za jedan od njih Leonardo Bonucci dobio je i žuti karton.

 

Zabija u napadačima najtežoj ligi za zabijanje

Deveti gol u Serie A, ukupno 14. u sezoni zabio je Nikola Kalinić protiv aktualnog talijanskog prvaka. Bio mu je to ujedno i drugi gol Juventusu ove sezone, odnosno treći u dvije godine koliko igra na Apeninima. Nema puno napadača danas od kojih veliki Gianluigi Buffon ima 'noćne more'.

Budući da Fiorentinin trener Paulo Sousa igra isključivo s jednim isturenim napadačem, Nikolina zadaća nisu samo golovi - kao što je spomenuto ranije u tekstu, on prvo mora igrati nogomet na terenu, da bi mu to igranje omogućilo šansu za realizaciju.

Njemu realizacija također ide kvalitetno, uostalom, brojke pričaju svoju priču.

Da je Serie A najteža liga za zabijanje golova, potvrdili su Zlatan Ibrahimović i Gonzalo Higuain, igrači čije golgetersko iskustvo govori samo za sebe.

- Serie A? Sigurno najteža liga za napadače, nisam igrao u svim ligama, ali sam zabio preko 300 golova u karijeri i znam što govorim - rekao je Higuain, dok je Ibra to ovako opisao:

- Za mene je talijanska liga i dalje najbolja na svijetu. Ona je također najteža za napadače, jer momčadi prije svega misle na to kako obraniti svoj gol.

Na prekretnici karijere

Nažalost, Kinezi su poremetili prirodnu ravnotežu europskog nogometa. Teško je odbiti taj zov milijuna bilo kojem profesionalcu, koliko god mu bio snažan sportski motiv. Nikola je 5. siječnja ušao u 29. godinu života i pred njim je još najmanje pet godina vrhunskog nogometa.

Bez podcjenjivanja trenutnog kluba u kojem se nalazi, on je njihove ambicije prerastao. Nadalje, suvišno je govoriti što bi sve ovakav Nikola radio po kineskim stadionima.

Godina koja je počela mogla bi predstavljati prekretnicu njegove karijere, posebno poslije impresivne igre protiv Juventusa - hoće li izabrati europski klub koji aspirira na trofeje ili će krenuti po silni kineski novac.

Za sve nas nogometne sladokusce, odgovor je jasan. Želimo gledati Nikolu Kalinića u europskom nogometu jer ima još puno toga za pokazati. Navijači su itekako pod dojmom razbijanja Juvea.

Nemoj ići od nas...


 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!
RJEŠENJE PRED VRATIMA

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!

Plus+ Čovjek koji će se brinuti o stručnoj politici Hajduka mora imati znanje, bogato internacionalno iskustvo, dobre veze, mora biti neovisan i dobro poznavati klub. Takve je teško pronaći, ali jedan je već na Poljudu...

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije

Petar Sučić razvselio je skupinu dječaka koji su igrali nogomet na zagrebačkoj Trešnjevci. Primijetili su ga dok je išao u trgovinu i pozvali ga na partiju nogometa, a on ih nije razočarao