Obavijesti

Sport

Komentari 17

Berba medalja u Riju: Paović i Talić osvojili su nova odličja!

Berba medalja u Riju: Paović i Talić osvojili su nova odličja!
1

Skakač u dalj Zoran Talić osvojio je srebrnu medalju na POI-u u Riju skočivši 7,12 metara. Stolnotenisačica Sandra Paović ušla je u finale i osigurala novu hrvatsku medalju

VIDEO

Hrvatski paraolimpijac i predstavnik u skoku u dalj Zoran Talić druge Paraolimpijske igre zaredom osvojio je medalju! Nakon što je u Londonu prije četiri godine osvojio srebro, Talić je u Riju u konkurenciji T20 za sportaše s intelektualnim poteškoćama skočio dalekih 7,12 metara i ponovio uspjeh. Druga je to hrvatska medalja na POI-u u Riju.

Nakon što je Velimir Šandor osvojio brončanu medalju u bacanju diska u kategoriji F52, skakač u dalj Zoran Talić osvojio je drugu hrvatsku medalju na Paraolimpijskim igrama u Riju. Talić je već u prvom pokušaju skočio 7,12m čime je preuzeo vodstvo dok je u drugom skoku imao prijestup.

Malezijski predstavnik Abdul Latif Romly je u drugoj seriji skočio dalekih 7,47m i preuzeo vodstvo dok je u trećoj seriji postavio novi svjetski rekord s preskočenih 7,54 metara. Talić je u trećoj seriji skočio 7,07m i zasluženo osvojio svoju drugu paraolimpijsku medalju!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Zoran je posebna i jedinstvena priča

Talić je u kategoriji sportaša s intelektualnim teškoćama, iako to ne bi zaključili iz razgovora s njim. Do četvrtog razreda je redovno išao u osnovnu školu, a onda su ga prebacili u 'specijalnu', po prilagođenom programu.

- Strašan je potencijal. Ostvarivo je da nastupi na Olimpijskim igrama, ako nastavi ovako dobro raditi. Ako može Pistorius, onda može i on - rekao je Branko Omazić, tajnik paraolimpijskog atletskog kluba Agram prije četiri godine.

I bio je u pravu. Zoran je unatoč određenim poteškoćama postao vrhunski sportaš.

- Malo sam spor u glavi. Mogu sve, ali nekad mi treba malo više vremena, ne skužim sve odmah iz prve. Sad treniram isključivo s 'normalnim' sportašima. Na početku su bili skeptični, ali su onda su me upoznali i sada je sve u redu - rekao je Talić.

Za sve čitatelje ima i poruku.

- Sretan sam čovjek, ali možda bih rekao ljudima da nas gledaju boljim očima, da nas ne ogovaraju. Ja nemam toliko problema, posebno ne s ljudima koji me poznaju, ali vidim da još uvijek ima 'ćakula'. Ima dosta ljudi koji govore 'on je invalid'. Na vijestima vide npr. Talić se vratio s natjecanja, osvojio zlato, ali vide i da piše s poteškoćama, paraolimpijac, pa to doslovno shvate. Misle "On je lud" i takve stvari. Rekao bih im da se prvo raspitaju što je paraolimpijac i da nam daju malo više podrške.

Paović ušla u finale i osigurala medalju

Davor Puklavec/PIXSELL

Hrvatska stolnotenisačica Sandra Paović plasirala se u finale paraolimpijskih igara u Rio de Janeiru nakon što je u polufinalnom susretu kategorije 6 pobijedila Ukrajinku Marinu Litovčenko 3-1 (11-6, 11-8, 10-12, 11-9).

Paović je ulaskom u finale osigurala treću medalju za Hrvatsku na POI u Rio de Janeiru nakon što je Zoran Talić osvojio srebro u skoku u dalj, a Velimir Šandor broncu u bacanju diska.

Paović je u Rio stigla kao aktualna svjetska i europska prvakinja, a svoj pobjednički niz nastavila je i u dvorani Riocentro.

- Ovaj turnir je iznimno težak za Sandru jer od nje svi očekuju, ne samo medaljum već i zlato - kazala je trenerica hrvatske reprezentacije Mirela Šikoronja.

Nakon što je dobila prva dva seta, Paović je u trećem setu imala vodstvo 9-5, a potom i meč loptu na 10-9. No, ipak je ispustila set. Četvrti set je bio izjednačen do 9-9, a tada je Sandra dobila dva vezana poena za pobjedu i ulazak u finale gdje je očekuje Njemica Steffi Grebe koja je sa 3-2 pobijedila Ukrajinku Antoninu Khodzjnsku.

- Litovčenko je iznimno neugodna suparnica. Bio je to fizički i psihološki težak meč - dodala je Šikoronja. 

Nažalost, Anđela Mužinić nije se uspjela plasirati u polufinale kategorije 3 nakon što je u četvrtfinalu izgubila od prve igračice svijeta Šveđanke Anne-Carin Ahlquist 2-3 (11-3, 10-12, 7-11, 11-3, 5-11). Mlada Splićanka je gubila 0-1 i 1-2 u setovima i oba se puta vraćala. Nažalost, odlučujući, peti set je ipak otišao na švedsku stranu.

- Anđela nažalost, nije uspjela. Bilo je to finale prije finala. Igrala je odlično, ali je u završnici malo popustila - dodala je trenerica hrvatske reprezentacije.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih
SLOBODAN JE IGRAČ

Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih

Erceg ima problema s ponašanjem, ali nikada nije bila upitna njegova kvaliteta na terenu. 'Farmaceuti' su zaredali četiri poraza, a vjerojatno će posegnuti i za novim napadačkim rješenjem

'Tko izgubi derbi na Poljudu, on ispada iz utrke za titulu. A sad da vidimo hoće li suca potezati'
IGRAO ZA HAJDUK I DINAMO

'Tko izgubi derbi na Poljudu, on ispada iz utrke za titulu. A sad da vidimo hoće li suca potezati'

Plus+ Srđan Mladinić za 24sata: Igrao sam i za Hajduk i za Dinamo, ali nisam imao problema. Situacija s Brekalom otišla je predaleko, a volio bih da ‘bili’ osvoje naslov
'Majer igra bolje čim više ne misli da je najbolji i najljepši! A najbolji je lijevi bek - Gvardiol'
ANALIZA TOMISLAVA IVKOVIĆA:

'Majer igra bolje čim više ne misli da je najbolji i najljepši! A najbolji je lijevi bek - Gvardiol'

Kad je zdrav, Pjaca može biti prevaga. Dio utakmice bio je i druga špica, jako je opasan, surađuje sa suigračima, ima udarac, sve, tvrdi nekadašnji golman i trener