Obavijesti

Sport

Komentari 49

Ohandza je iznenadio liječnike: S obitelji molim za svoje noge

Ohandza je iznenadio liječnike: S obitelji molim za svoje noge
1

NE OPERACIJI Liječnici su me slali na operaciju, ali s obitelji sam odlučio pomoliti se. I evo, zdrav sam, rekao je Franck Ohandza Zoa koji je još jednom spasio Hajduk

VIDEO

Ne želim davati intervjue, ali bili ste korektni prema meni, obećavam da ću vam dati intervju ako zabijem u uzvratu, ako prođemo Iași, kazao nam je Franck Ohandza nakon remija u Rumunjskoj.

Obećanje je ispunio. Zabio je gol, Hajduk je prošao u treće pretkolo Europske lige, a intervju je pred vama.

Bližio se kraj uzvratne utakmice Hajduka i Iașija, a Splićani su se držali za slamku remija, koji ih je vodio u treće pretkolo. A onda se ukazao Franck Ohandza. Utrčao je u prazan prostor, zabio gol, otrčao pred Torcidu, kleknuo i - ispalio "zolju". Kao da je time svima poručio "Zolja se vratio". Nije to bio prvi, nadamo se ni zadnji put da je Kamerunac spašavao Hajduk.

- Da smo ga u zlatu plaćali, ne bi bio skup. Njega treba dozirati, neka igra samo Europu i derbije, ostale neka odmara - šalili su se navijači Hajduka, sretni što se njihov ljubimac vratio.

I doista, iako su neki skloni ustvrditi kako je Hajduk kupio mačka u vreći, igrača koji je konstantno ozlijeđen, Ohandza se u lanjskim i ovogodišnjim europskim ogledima itekako isplatio. I preplatio. U osam europskih ogleda zabio je pet golova i četiri puta je asistirao. Na njegov pogon Hajduk prolazi dalje i, što je najvažnije, Ohandza je zdrav.

- Ne boli me, sjajno se osjećam i nadam se da će potrajati - nasmijao se simpatični Kamerunac, koji nam je otkrio tajnu ekspresnog ozdravljenja:

- Na kraju prošle sezone bio sam u Njemačkoj na pregledima i liječnici su mi rekli da moram mirovati još tri mjeseca, a ako želim brži oporavak, moram na operaciju. Konzultirao sam još nekoliko liječnika koji su mi rekli isto. Odlučio sam otputovati kući u Kamerun i posavjetovati se sa svojom obitelji. Prije svake važne obiteljske odluke mi se pomolimo. Tako je bilo i ovaj put. Pomolili smo se za zdravlje, ali i za pametnu odluku. Na koncu smo odlučili da ne idem na operaciju. Nakon nekoliko dana koljeno me manje smetalo. Počeo sam lagano trčkarati s prijateljima, odradio sam i nekoliko lakših treninga - i ništa.

Liječnici su ostali zatečeni.

- Rekao sam im da sam dobro, nisu mogli vjerovati da me ne boli. Očito me Bog ozdravio, a molitva pomogla da donesem pravu odluku. Zasad se osjećam odlično, nadam se da će potrajati.

Ako mu je Bog i pomogao, Franck mu je "dao ruku".

- S novim kondicijskim trenerima naučio sam kako pravilno trčati, a smršavio sam i osam kilograma. Nije to bilo masno tkivo, nego mišićna masa, koju sam nabacio dok sam osam mjeseci trenirao u teretani. Sve je to pomoglo da opterećenje na koljeno bude manje i da me više ne boli. Već tri mjeseca ne ulazim u teretanu i ne namjeravam tako skoro.

Iako je priznao da mu je tijekom oporavka bilo jako teško, nikad nije ni razmišljao odustati.

- Ne, odustajanje nije bila opcija. Bilo mi je jako teško, provodio sam sate na telefonu s roditeljima u Kamerunu te suprugom Miriam i sinčićem Ryanom koji žive u Parizu. Brinuo sam i zbog sebe, ali i zbog njih jer su se u Parizu događale ružne stvari. Moja je supruga iz Kameruna, studira u Parizu, stalno je upozoravam da bude oprezna... Vrijeme sam kratio uz PlayStation, vodio sam Real Madrid i telefonirao obitelji. Na to se svodio moj dan kad nisam bio na terapijama.

U Hajduk je Ohandza stigao kao pojačanje, a prošla sezona bila je razočaravajuća za njega i klub. Jedino dobro što je Ohandza osjećao u to vrijeme bila je podrška kluba.

- Nikad nisam osjetio ni jedan krivi pogled, ni jednu ružnu riječ. Svi su bili ljubazni prema meni, svi su vjerovali da ću se vratiti, to mi je pozitivno razmišljanje također pomoglo.

Iako je za njega Hajduk nedavno dobio ponudu iz Njemačke, navodno je u pitanju 500.000 eura, prodati ga ne namjeravaju. Uskoro će započeti pregovore oko novog ugovora jer sadašnji istječe sljedeće ljeto.

- Za sada ne razmišljam toliko daleko, samo o Oleksandriji. Imam agenta koji će umjesto mene pregovarati. Što se tiče Hajduka i Splita, sretan sam ovdje, sretan sam što ponovno igram, ne bih imao ništa protiv da ostanem još neko vrijeme - poručio je Kamerunac, koji je svjestan da ova momčad može i mora puno bolje.

- Novi je trener, stožer, puno novih igrača, treba nam vremena da se uklopimo. Neki mlađi igrači poput Tome Bašića i Josipa Juranovića iznenadili su me napretkom, ali svi skupa moramo bolje. Neki su igrači malo povučeni, tihi. Nogomet je borba, moraš biti gladan, moraš biti gladijator da bi porazio protivnika.

Dinamo je otkazao derbi, što će pomoći i Hajduku da se pripremi za Oleksandriju.

- Dobro je da imamo više odmora, ali meni ne treba previše odmora, dosta sam odmarao. Kako bih vratio formu, moram igrati barem jednom tjedno. Možda ne cijelu utakmicu, ali moram igrati jer mi fali osjećaja.

Tri su "zolje" u Hajdukovoj svlačionici. Osim Francka, koji je nadimak dobio zbog prezimena Zoa, tu su i "Mladi Zolja" Toma Bašić, i "Zolja iz Bijeloga Polja" Zvonimir Kožulj.

- Nisam znao za to. Nije loše, znači da ćemo prijetiti sa svih strana - zaključio je Franck Ohandza Zoa.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 49
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Dinamov zaokret: Najboljima još veće plaće, a sa strancima nikad nismo napravili razliku
'OKREĆEMO SE MLADIMA'

Dinamov zaokret: Najboljima još veće plaće, a sa strancima nikad nismo napravili razliku

Marko Marić kaže: Teško profiliramo krilne igrače, a razvijamo sjajne vezne pa takve ne treba tražiti u inozemstvu. Davanje velikih i dugoročnih ugovora djeci od 18 godina je loše. Svi koji su otišli iz Dinama sa 16 godina, do 19. su bili u puno slabijem klubu