Obavijesti

Sport

Komentari 32

Osječka nogometna renesansa: 'Doktorirali' drugo poluvrijeme

Osječka nogometna renesansa: 'Doktorirali' drugo poluvrijeme
1

Osijek djeluje ozbiljno što potvrđuje i činjenica kako su do pet od sedam pobjeda u devet kola stigli golovima u drugom poluvremenu. Odlika je to pobjedničke momčadi - hladni kao 'špricer'

VIDEO

U Osijeku ništa novo, nogometaši su ponovo pobijedili. Sedma pobjeda u HNL-u upisana je protiv RNK Splita uvjerljivim rezultatom 3-0 osam dana poslije velike senzacije u Maksimiru 10. rujna kad su 'bijelo-plavi' odnijeli tri boda kod Dinama (0-1) golom veznjaka Josipa Kneževića.

Ako dobre igre do te pobjede nisu bile jasan indikator da se u gradu na Dravi radi kvalitetno, posljednjih je devet dana to potvrdilo s novih šest bodova bez primljenog gola.

Osijek se nalazi na drugoj poziciji prvenstvene ljestvice tek bod iza vodeće Rijeke, odnosno tri više od prvaka Dinama i pet od Hajduka. Ovaj se 'četverac' odvojio od ostatka konkurencije poslije 'prve runde' od devet kola.

Tablice vam donosi SofaScore - rezultati uživo

Optimizam s pokrićem

Osječka priča doista je vrijedna spomena. Klub koji se posljednjih godina borio za egzistenciju u svakom smislu doživio je renesansu poslije upliva mađarskog kapitala početkom ove godine. Optimizam je zavladao gradom, klub se svim silama trudi privući publiku na Gradski vrt kroz inicijativu 'Pokrenimo grad'.

Prethodne su sezone bili peti po gledanosti u ligi (1661 gledatelja po utakmici), a ove bi mogli popraviti i taj plasman. Ako se po jutru dan poznaje...

Posjećenost utakmica na Gradskom vrtu ove sezone:

  • Rijeka (31. srpnja) 4019 gledatelja
  • Hajduk (14. kolovoza) 6613 gledatelja
  • Cibalia (27. kolovoza) 4451 gledatelja
  • Split (18. rujna) 2825 gledatelja

Mađarski poduzetnik Lőrinc Mészáros od siječnja je većinski vlasnik kluba, a navijači su vrlo zadovoljni smjerom u kojem njihov voljeni klub ide. Prvenstveno zato što je financijska situacija stabilizirana, a budućnost svjetlija. Rodio se optimizam s pokrićem, lijepa sportska priča poprima obećavajuće konture na samoj uvertiri.

- Igrači su plaćeni i zadovoljni. S obzirom na posljednje godine, kad je ‘smrdjelo’ da će klub završiti u četvrtoj ligi, ovo je sjajno. Već se traže pojačanja za iduću sezonu, planira se otvaranje B momčadi... Ako najesen krene dobro s rezultatima, Osijek bi mogao opet biti među jačim klubovima u ligi i boriti se za Europu -  govorio je predsjednik Kohorte Ivica Polih sredinom travnja.

Domaćim snagama jurišaju prema Europi

Pet mjeseci kasnije, Osijek je zaradio nadimak 'hrvatski Leicester'. Od kluba koji se borio za spas od ispadanja pa sve do kandidata za najviša ostvarenja. Za HNL okvire imaju dakako respektabilnu momčad što rezultati i potvrđuju.

Tu su prije svih istaknuti domaći dečki poput Zvonimira Mikulića, Borne Barišića, Benedikta Mioča, Josipa Kneževića, Karla Lulića, Antonija Peroševića te Aljoše Vojnovića koji uz puno emocija igraju za svoj Osijek.

Prema popisu igrača na njemačkoj stranici transfermarkt.de, Osječani na raspolaganju imaju 29 imena od čega ih je čak 19 produkt domaće škole nogometa.

Popis ostalih domaćih igrača (prema stranici transfermarkt.de):

Marko Malenica, Borna Žitnjak, Andrej Šimunec, Lovro Anić, Andrej Lukić, Mislav Leko, Mile Škorić, Zoran Arsenić, Domagoj Pušić, Josip Špoljarić, Mihael Pongračić, Tomislav Radotić

Uz kvalitetnu nadopunu 'sa strane' igračima kao što su Gabrijel Boban, Muzafer Ejupi i Milovan Petrovikj trener Zoran Zekić na raspolaganju ima potentan roster koji se definitivno može boriti za plasman u kontinentalna natjecanja, a nema sumnje kako će se s vremenom ovaj sastav i dalje pojačavati.

Europu Osijek nije doživio od sezone 2012./2013. kada su igrali u kvalifikacijama za Europsku ligu i u drugom pretkolu ispali od švedskog Kalmara. Nastup u Europi izborili su porazom u finalu kupa protiv Dinama, a ove bi sezone mogli i kroz HNL do istog cilja.

Majstori drugog poluvremena

Osijek djeluje ozbiljno što potvrđuje i činjenica kako su do pet od sedam prvenstvenih pobjeda u devet kola stigli golovima u drugom poluvremenu što je odlika pobjedničke momčadi. Najbolji u najtežim situacijama, bilo je tu i preokreta...

Kronološki to izgleda ovako:

  • 23. srpanj
  • Inter - Osijek 0-2 (Vojnović 49', Boban 69')
  • 8. kolovoz
  • Lokomotiva - Osijek 2-3 (Karačić 54', Ćorić 73' / Matas 55', Lulić 77', Džolan 88')
  • 20. kolovoz
  • Slaven Belupo - Osijek 2-3
  • (Ivanovski 42', Savić 83' / Ejupi 58', 85', Štiglec (ag.) 66')
  • 27. kolovoz
  • Osijek - Cibalia 2-0 (Mioč 65', 68')
  • 18. rujan
  • Osijek - RNK Split 3-0 (Perošević 68', Vojnović 83', 88')

Želite li još koji dokaz njihove snage?

Nema problema. Osijek je Istru i Dinama u gostima 'sredio' u prvih pet minuta utakmice. Perošević je u petoj minuti postavio konačnih 0-1 u Puli, dok je Knežević u opjevanoj pobjedi u Zagrebu poentirao u drugoj minuti. Zekićevi su puleni ostatak utakmice znali zadržati mirnoću te odnijeti puni plijen. Ništa nije slučajno.

Kad na ovo sve dodamo rušenje strašnog Dinamovog niza na Maksimiru čiji je niz neporaženosti u HNL 'pukao' poslije šest punih godina te savršen gostujući skor od pet pobjeda u pet susreta, dobivamo vrlo zanimljiv nogometni paket domaće proizvodnje.

Poslije pobjede kod prvaka pravi show se odvijao u gradu na Dravi. Dan za pamćenje.

Kakav vatreni doček noćas u Osijeku! Hvala svima! 󾮞󾮞󾮞󾮞

Posted by Nogometni klub Osijek on Sunday, September 11, 2016

'Treće' poluvrijeme: Inati se Slavonijo...

Osječani ove sezone pamte tijesan poraz od Rijeke (0-1) te remi protiv Hajduka (1-1) kao jedina dva ogleda u kojima nisu slavili na kraju.

U obje utakmice na svom Gradskom vrtu bili su ravnopravan takmac protiv favoriziranih momčadi, a izostanak rezultatskog uspjeha nije ih pokolebao.

Čak suprotno, izašli su iz svega još jači te uveli novu tradiciju čime su se pohvalili na klupskoj Facebook stranici. U svlačionici poslije svake pobjede ori se 'Inati se Slavonijo, ljepota nek tvoja boli...' čime počinje u nogometnom žargonu popularno 'treće poluvrijeme'.

Tradicija se nastavlja...󾮞󾭞🖒

Posted by Nogometni klub Osijek on Sunday, September 18, 2016

Kamo sreće da se ovakav trend prenese i na ostale 'ikonske' slavonske klubove poput Cibalije koju čeka teška borba za ostanak u ligi, odnosno Marsoniju koja svim snagama kreće po plasman u 2. HNL.

Ipak, Slavonija je Hrvatskoj podarila Olića, Mandžukića, Šukera, Vlaovića, Pranjića, D. Vidu...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening
NEPOZNATO O TRENERU RIJEKE

Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening

Plus+ Željko Sopić, trener Rijeke, prisjetio se dana u lokosima, koji mu stoje na putu do naslova: Taj trening išli smo kao "zemlja - zrak", kao da sutra ne postoji. A nitko ne zna da smo cijelu noć bili vani