Obavijesti

Sport

Komentari 100

Prije 16 godina Dinamo vraćen tamo gdje pripada, navijačima

Prije 16 godina Dinamo vraćen tamo gdje pripada, navijačima
11

Uzeli su im Dinamo preko noći, proglasili ga sljedbenikom komunista ili kakvim već ne, ali navijači nisu odustajali. Kad je vraćeno ime Dinamo, u klub se u sat vremena učlanilo 3000 ljudi

VIDEO

Velimir Zajec izašao je pred 10.000 navijača pod zapadnom tribinom maksimirskog stadiona, podigao je ruke i rekao:

- Imamo Dinamo!

Prošlo je točno 16 godina od najveće Dinamove pobjede u povijesti. Na današnji dan, na Valentinovo 14. veljače 2000. godine, Dinamo se vratio tamo gdje mu je mjesto. Vratio se navijačima... Navijači su pobijedili politiku i vratili ime svom klubu.

Nije to bila samo pobjeda za povratak imena Dinamo, bila je to pobjeda protiv politike i kraj neviđene represije prema navijačima koji su se usudili javno navijati za svoj Dinamo zbog čega su često dobivali batine.

Uzeli su im Dinamo preko noći, proglasili ga sljedbenikom komunista ili kakvim već ne, ali navijači nisu odustajali. Čekali su 3165 dana i dočekali. Novi Dinamo je na Valentinovo u samo sat vremena dobio 3000 novih članova. 

"Vrati djeci Dinamo"

Zlatko Canjuga jednom je prilikom otkrio kako mu je pokojni hrvatski predsjednik Tuđman na samrtničkoj postelji rekao:

- Vrati djeci Dinamo...

Canjuga i Mamić našli su se dva dana prije tog Valentinova u Gračanima. Bio je to plan za povratak imena Dinamo.

- Sve je počelo dva dana prije tog Valentinova u mojoj kući u Gračanima. Spojio sam Zlatka Canjugu i Zdravka Mamića. Bili su još pokojni Ivo Pukanić i novinar Tomislav Židak. Strategiju smo radili do dugo u noć. I vratili smo ga 14.
veljače 2000. - ispričao je Željko Šelendić, poznati zagrebački poduzetnik.

Organizirana je skupština, a na tajnom glasovanju od 44 čovjeka, 43 su bila za povratak imena Dinamo, a samo je jedan bio za ime Dinamo-Croatia. Nitko nije bio za ostanak imena Croatia. 

"Morali smo brzo šivati nove grbove"

Dinamo je prvu utakmicu nakon povratka imena odigrao u Vukovaru pred oko 8000 ljudi. 'Modre' je tada vodio Marijan Vlak, a utakmica je završila 0-0. Bilo je to pet dana nakon povratka imena Dinamo.

Trebalo je promijeniti grbove na dresovima.

- Tih smo dana imali prazne dresove, bez grba. Čekali smo da vidimo što će biti. I čim je vraćeno ime, morali smo reagirati. Dresove smo odnijeli u vešeraj na kvart Jordanovac i cure su šivale Dinamove grbove. Uoči te utakmice u Vukovaru Canjuga je pozvao igrače na sastanak i rekao im da je povratak imena bila posljednja Tuđmanova želja - ispričao je ekonom Livio Cvrk.

Skidali su i kvake da ih Tuđman ne bi vidio

U to Canjugino doba u klubu, vladala je neviđena represija nad onima koji su se usudili umjesto Croatia reći ili napisati Dinamo. 

Na ulazima u Maksimir redari su uzimali navijačima Dinamove šalove, a zabranjen je bio i transparent "Dinamo svetinja". Čak je i legendarni Radio 101 umalo završio bez licencije i to jer je koristio ime Dinamo, a ne Croatia. 

Jedna od anegdota povezana je s tadašnjim novinarom Sportskih novosti Tomislavom Židakom, koji je u jednom tekstu napisao da su kvake na jednim vratima jedino što je u maksimirskim hodnicima ostalo od slavnog Dinama. 

Već drugi dan u Maksimiru je bio bravar i kvake više nije bilo...

Valentinovo bez Mamića

Samo dan nakon povratka imena Dinamo, 15. veljače 2000. godine u maksimirske odaje ušao je tada 40-godišnji Zdravko Mamić koji je počeo svoju vladavinu zajedno s Mirkom Barišićem.

Danas, 16 godina kasnije, čini se kako opet traje borba za DInamo. Tribine veći dio vremena zjape prazne, a navijači su podijeljeni oko Dinama. Jedni ga i dalje prate bez ozbira na sve, a drugi to odbijaju dok je u klubu Zdravko Mamić.

Marko Lukunić/Pixsell

Nedavno je Mamić odstupio s mjesta izvršnog predsjednika "modrih" zbog USKOK-ovih istraga o izvlačenju desetaka milijuna kuna iz kluba zbog čega je u dva navrata završio u Remetincu. Objavio je kako će biti savjetnik, što god to značilo...

Neki Dinamovi navijači se, kao i tih godina, bore za povratak svog Dinama, a ne prate ovaj koji osvaja titule i igra Ligu prvaka, ali ne pred punim Sjeverom kao nekada.

S tim se Dinamom odbijaju poistovjetiti.

Većina Bad Blue Boysa želi ravnopravno sudjelovati u izborima, što im je na neki način oduzeto, pa se s gostujućih tribina, jer na domaće utakmice ne idu, često čuje onaj poklič kao i tih 90-ih:

- Vratite nam Dinamo!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 100
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Šuker se vratio korijenima. U susjedstvu se pohvalili: 'Puno znači podrška Zlatne kopačke'
RIJETKO POJAVLJIVANJE U JAVNOSTI

Šuker se vratio korijenima. U susjedstvu se pohvalili: 'Puno znači podrška Zlatne kopačke'

Davor Šuker, bivši hrvatski nogometni reprezentativac i predsjednik HNS-a, koji se rijetko pojavljuje u javnosti, bio je u utorak u Livnu, očevu rodnom kraju, gdje je posjetio stadion Zgona i oduševio se radom kluba