Obavijesti

Sport

Komentari 14

Kauboji su poveli i psihologa: Uz mene će dečki biti još bolji

Kauboji su poveli i psihologa: Uz mene će dečki biti još bolji
4

UVIJEK TU Igor Čerenšek (33) postao je sastavni dio rukometne reprezentacije. Dostupan je igračima od 0 do 24. Kaže da mu je posao učiniti Kauboje još boljima...

VIDEO

Kad je odlučio otići, a zatim se vratiti na klupu reprezentacije, Željko Babić odlučio je svome timu priključiti i psihologa. I nije puno morao razmišljati o tome tko će to biti, okrenuo je broj Igora Čerenšeka (33) i sve je vrlo brzo bilo dogovoreno.

- Priključio sam se reprezentaciji na izbornikovu inicijativu. S njim sam radio i ranije, pomagao mu u upravljanju i vođenju tima, što mi je specijalnost. Nakon OI-ja, nakon njegova povratka na klupu, zaključio je da bi bilo dobro imati psihologa u timu - otkriva Čerenšek, punopravni član delegacije.

Za njega je uvijek radno...

U trenirci je reprezentacije, nazočan je na svakom treningu, ali najveći dio posla odrađuje izvan igrališta i dvorane.

- Još na okupljanju u listopadu obavio sam razgovore sa svakim igračem, upoznali smo se i krenuli pripremati se za SP. Razgovaramo i tijekom turnira, svaki dan. Sastajemo se ili na inicijativu samih igrača ili mi iz stožera sugeriraju da bih trebao poraditi s nekim od igrača, da vidim kako je... I mogu vam reći da je generalno stanje dosta dobro - zadovoljno konstatira sportski psiholog Čerenšek. 


Njegovo radno vrijeme u Rouenu, najjednostavnije rečeno, ne postoji. Na raspolaganju je igračima praktički 24 sata na dan. - Puno razgovaramo i kroz te razgovore se analizira igračev prostor za napredak, rješava pojedini problem, ako on postoji, traži se najbolje rješenje. Stalno sam im dostupan, prije ručka, poslije ručka... - ispričao nam je Čerešenek pa je odmah nastavio i o ostalim obvezama.

Motivacija nije problem

- S njima sam i na treninzima, gdje mogu procijeniti koliko su neki detalji iz razgovora usvojeni, kakve su reakcije, ali i ‘skenirati’ treba li nekome možda dodatni razgovor. U radu sa sportašima očekivao bi se razgovor o motivaciji, ali ovdje toga nema. Naime, motivacija svih igrača, ali doslovno svih, ovdje je iznimna. Moj posao je pokušati tu motivaciju pravilno usmjeriti na zadatke koje dobivaju od trenera.

Radimo i na fokusu, koji nam na nivou momčadi postaje sve bolji kako turnir odmiče, što je i normalno. Bavimo se i upravljanjem emocijama, što je zapravo baza svega. Pokušali smo ga “navući”, ali Igor je odbio spominjati imena onih koji su najčešće na “tretmanima”.
- Ne, to nema smisla budući da neke igrače ja pozovem više puta, netko sam želi razgovarati... - kaže Čerenšek, koji već godinama radi s vrhunskim sportašima.

'Izvrsne učiniti još boljim'

Damir Martin, Borna Ćorić, Ivan Horvat, američka atletičarka Lolo Jones, naši i strani MMA borci - samo su neka imena s kojima je Igor radio.

- Naš glavni posao je izvrsne ljude učiniti još boljima - završio je psiholog o svojim ciljevima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

ŠOK U PARIZU: Kauboji imali broncu u džepu pa se ugasili...
SLOVENCI SLAVE

ŠOK U PARIZU: Kauboji imali broncu u džepu pa se ugasili...

Slovenija je pobijedila Hrvatsku 31-30 za svoju prvu medalju u povijesti. Hrvatska je igrala čudesno, vodila je osam razlike, a onda je na 20 minuta 'nestala'. Poklonili smo Slovencima broncu...

On je rukometni Totti: Zlatko Horvat cijeli je život zagrebaš
ŽIVOTNA PRIČA ZLATKA HORVATA

On je rukometni Totti: Zlatko Horvat cijeli je život zagrebaš

Bilo je nekih ponuda, zvali su me i iz inozemstva, ali kad god bi došla neka ponuda, Zagrebova bi bila još bolja. I svaki put bih ostao, kazao je Zlatko dok je objašnjavao svoj cijeli jedan život u Zagrebovu dresu
Probali smo pucati sedmerac: Poruke podrške stižu od svuda
IZ FRANCUSKE

Probali smo pucati sedmerac: Poruke podrške stižu od svuda

Možete zamisliti kako je jučer bilo Zlatku Horvatu na sedmercu u zadnjoj sekundi za finale Svjetskog prvenstva. Poruke podrške stižu sa svih strana - Dario Šarić, Mario Mandžukić, braća Sinković...