Obavijesti

Sport

Komentari 10

Reprezentaciju izbjeglica u Riju predvodi hrabra mlada Sirijka...

Reprezentaciju izbjeglica u Riju predvodi hrabra mlada Sirijka...
3

Pod zastavom Olimpijskih igara prvi put nastupit će reprezentacija izbjeglica. Predvodi je hrabra sirijska plivačica Yusra Mardini (18) koja je spasila živote nakon što je čamcu otkazao motor

VIDEO

Deset izbjeglica iz cijelog svijeta dobilo je pravo nastupa na Olimpijskim igarama. Sportaši će nastupiti pod Olimpijskom zastavom, a sudjelovat će i na ceremoniji otvaranja Igara.

Međunarodni olimpijski odbor odlučio je za ove igre okupiti deset sportaša koji će predstavljati sve izbjeglice u svijetu i tako upozoriti na njihove probleme.

- Ovi sportaši nemaju dom, nemaju zastavu i nemaju momčad. Mi im želimo pružiti dom u Olimpijskom selu i tako im dati nadu za bolju budućnost - izjavio je predsjednik MOO-a Thomas Bach.

Reprezentaciju čine sportaši iz Konga, Sirije, Južnog Sudana itd., a neki od njih prošli su strašan put od ratnih zona do toliko željene Europe. 

Plivačica Yusra Mardini iz Sirije malim čamcem je prešla preko Mediterana i domogla se Europe. Njezina priča inspirirala je sve. Čamcu se pokvario motor na pola puta, a Yusra, njezina starija sestra i još jedna žena jedine su znale plivati.

Skočile su u hladno Egejsko more i četiri sata su gurale čamac do kopna. Yusra je tada imala samo 17 godina. 

- Mislila sam si, pa plivačica sam, neću se valjda utopiti. Putem sam ostala bez obuće, ali to me je osnažilo. Želim uspjeti za sve koji danas prolaze ono što sam ja prošla - dodala je hrabra Sirijka koja se najviše veseli atmosferi u Olimpijskom selu i druženju sa sportašima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Za njega ne postoji "ne mogu": Dva zlata u dva različita sporta
POI RIO

Za njega ne postoji "ne mogu": Dva zlata u dva različita sporta

Australski paraolimpijac Dylan Aclott osvojio je zlatnu medalju u tenisu u paru sa sunarodnjakom Heathom Davidsonom. Prije osam godina u Pekingu je uzeo zlato u košarci...

Paović i Lučić bez polufinala: Namučile smo jake Kineskinje
POI

Paović i Lučić bez polufinala: Namučile smo jake Kineskinje

Mirjanja je odigrala fantastičan meč i Kineskinja je bila izbezumljena. Bilo mi je super zabavno gledati kako je za vrijeme 'time-outa' cijela kineska klupa bila u drami, rekla je Sandra Paović
Budetić bez medalje: U šoku sam, ne znam što se dogodilo
POI RIO

Budetić bez medalje: U šoku sam, ne znam što se dogodilo

NIJE IŠLO Branimir Budetić s hicem od 59.33 metara iz pete serije ostao je korak do brončane medalje u Riju, za koju mu je nedostajalo metar i 27 centimetara...