Obavijesti

Sport

Komentari 35

Rivalstvo završeno paralizom: "Više bih volio da sam bio 2."

Rivalstvo završeno paralizom: "Više bih volio da sam bio 2."
1

Wayne Rainey i Kevin Schwantz obilježili su rane 90-e u najjačoj, kraljevskoj klasi Svjetskog prvenstva u motociklizmu. Amerikanci su bili potpune suprotnosti...

VIDEO

U sljedećim tjednima na portalu 24sata pozabavit ćemo se najvećim rivalstvima u svijetu sporta. Nogomet, košarka, rukomet, boks, F1, čak i umjetničko klizanje - svaki sport ponudi suparništva o kojima se s posebnim užitkom raspravlja. Među takvima je i ono Raineyjevo i Schwantzovo , s kojim nastavljamo serijal tekstova nazvan Najveća sportska rivalstva .

Ne znam zašto sam ga toliko mrzio . Mislim, znao sam da je on mene mrzio, pa sam valjda zato mrzio i ja njega.

Tako je Kevin Schwantz opisao svoj odnos s Wayneom Raineyjem dugih 20 godina poslije kraja karijere u motociklizmu.

U vrijeme kad zbog žestoke konkurencije nije bilo moguće da jedan vozač ostvari deset uzastopnih pobjeda, kao što je to ove godine napravio Marc Marquez , do pobjeda i naslova dolazili su i Mick Doohan , Eddie Lawson i Wayne Gardner , ali ničiji dvoboji na stazi nisu privlačili toliko pozornosti kao oni između dvojice Amerikanaca.

Kao i većina onih koje smo spominjali u ovim rivalstvima, Rainey i Schwantz također su bili čiste suprotnosti. Rainey je vozio savršeno precizno, uvijek je bio proračunat, a Yamaha mu je dala sve ono što Schwantz na Suzukiju nije dobio do 1993. godine.

No zbog divljeg stila, vožnje bez respekta i straha, Schwantz je i na slabijem motociklu mogao parirati Hondama i Yamahama. Od vrludanja zadnjeg kraja kod pretjecanja u posljednjem krugu Hockenheima 1991. godine i danas se zaledi krv u žilama.

VIDEO

- Njegova oštra kočenja bila su zastrašujuća . Htio sam to naučiti od njega - rekao je Rainey.

- Više puta sam ga pobijedio u izravnim borbama, no Wayne je bio pametniji vozač . Kad bih ja pobjeđivao, on bi bio na postolju. Kad je on pobjeđivao, ja sam bio peti, šesti, sedmi. Godinama poslije sam ja od njega naučio kako biti konstantniji - priznao je Schwantz.

Zaista, Schwantz je ostvario više pobjeda (25-24), ali Rainey je više puta bio na postolju (65-51). To mu je i donijelo više naslova prvaka (3-1) u kraljevskoj klasi.

Vozili posljednju VN Jugoslavije na Grobniku

Rivalstvo je počelo još 1986. godine u američkoj seriji Superbikea, a na svjetske se staze preselilo već 1987. Prvi pravi obračun u borbi za naslov prvaka imali su 1990. godine.

Rainey i Schwantz ostvarili su po pet pobjeda uoči posljednje četiri utrke sezone . Na prvom i drugom mjestu završili su i na posljednjoj utrci Svjetskog prvenstva na našem Grobniku . U lipnju 1990. Rainey je pobijedio ispred Schwantza i Britanca Nialla Mackenzieja .

No isti divlji stil koji je Schwantza doveo u priliku da uzme titulu, na kraju ga je i ostavio bez naslova. Nije se znao smiriti, odustao je na tri od posljednje četiri utrke i prepustio veliki pehar Raineyju.

Rainey je još dva naslova osvajao 1991. i 1992. godine, prije nego je 1993. donijela veliku priliku Schwantzu. Pobjeđivao je u Australiji , Španjolskoj , Austriji i Nizozemskoj , dok je Rainey bio bolji u Maleziji , Japanu , Kataloniji i Češkoj , što mu je donijelo vodstvo 214-203 uoči posljednje tri utrke sezone.

Kraj rivalstva u Misanu 1993.

Na samo jednom je nastupio. Velika nagrada Italije u Misanu 1993. godine bila je posljednja u njegovoj velikoj karijeri.

VIDEO

- Sjećam se da sam samo vidio da je pao, nisam znao koliko je ozbiljno. Znao sam da je tu moja prilika, da mogu ostati na trećem mjestu i preuzeti vodstvo uoči posljednje dvije utrke, što se i dogodilo. Koliko je teška ozljeda bila, doznao sam tek navečer - sjeća se Schwantz.

Rainey je vodio u utrci, no pao je u desnom zavoju i u padu slomio kičmu . Ostao je paraliziran od prsa nadolje, u kolicima je gledao kako Schwantz na Suzukiju osvaja naslov prvaka.

- To je rizik koji svi preuzimamo u ovom sportu, svi znamo što je ulog - počeo je svjetski prvak iz 1993., pa ipak objasnio da takav ulog nema nikakvog smisla kad velikan poput Raineyja ostane paraliziran.

- Više bih volio da sam završio drugi. Nije bilo vrijedno toga - priznao je Schwantz.

- Često mi je govorio kako nije zaslužio taj naslov jer sam ja pao. Ali rekao sam mu kako se on sam doveo u tu situaciju da može iskoristiti jednu jedinu moju pogrešku. Grešku sam, nažalost, napravio - objasnio je Rainey.

Ni Schwantz nije dugo izdržao u svijetu motociklizma bez Raineyja. Motivacije je ponestalo , ozljede su postale svakodnevnica, pa se odlučio oprostiti 1995. godine kao 30-godišnjak. FIM je umirovio njegov broj 34.

Nisu smjeli biti prijatelji

Tužan kraj rivalstva otvorio im je vrata prijateljstva . Sunarodnjaci koji su se sretali po stazama godinama nisu progovorili više od kurtoaznih riječi, no poslije ozljeda i karijera postali su dobri prijatelji.

- Sad to možemo biti. Onda nismo smjeli - zaključio je Rainey.

I jedan i drugi ostali su u svijetu utrkivanja, Rainey je bio savjetnik u Yamahi, Schwantz u Suzukiju, a i danas se sretnu u utrkama. Na legendarnoj stazi Laguna Seca voze karting, Raineyjev je prilagođen za potpuno upravljanje rukama.

Njihovim odlascima, počeo je nestajati i američki utjecaj u MotoGP-u . Kenny Roberts Jr. iskoristio je prijelazno razdoblje poslije Doohana i prije Rossija i osvojio naslov prvaka 2000. godine na Suzukiju, a 2006. godine Nicky Hayden nekako je došao do titule prvaka - sa samo dvije pobjede u cijeloj sezoni.

Možda se baš zbog Raineyja i Schwantza dogodi povratak Amerikanaca na svjetsku scenu. Schwantz je sudjelovao u stvaranju staze Circuit of the Americas (COTA) u Austinu, najmodernije staze na svijetu, na kojoj će odrastati neki novi američki vozači.

A odrastat će u seriji koju će voditi baš Rainey. Od sljedeće sezone predvodit će MotoAmericu, grupu koja će organizirati američki Superbike - natjecanje koje je omogućilo i Raineyju i Schwantzu dolazak na svjetsku scenu.

VIDEO
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna
'TOTALNO JE OPČINJENA'

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna

Jude Bellingham u vezi je s Nizozemkom Laurom Celijom Valk, objavio je The Sun. Ona zadnjih tjedana boravi u njegovu madridskom domu i mnogima se pohvalila o tome

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije

Petar Sučić razvselio je skupinu dječaka koji su igrali nogomet na zagrebačkoj Trešnjevci. Primijetili su ga dok je išao u trgovinu i pozvali ga na partiju nogometa, a on ih nije razočarao