Obavijesti

Sport

Komentari 14

SpiderMartin juri na motociklu 250 km/h: Vozi s najboljima...

SpiderMartin juri na motociklu 250 km/h: Vozi s najboljima...
2

MOTOCIKL UMJESTO BICIKLA Martin Vugrinec, 16-godišnjak iz Novog Marofa, sjeo je na motor već s 3 godine. Ove sezone vozi s najboljim mladima na svijetu

VIDEO

Martin Vugrinec (16) želi biti najbolji motociklist na svijetu i neće, kaže, dopustiti ničemu da ga omete na putu prema vrhu. 

- Netko bi normalan već odustao - rekao je Ivica Vugrinec, Martinov otac, nakon što je SpiderMartin na treningu na Grobniku doživio težak pad.

- Prvi put u životu rekao sam ocu da sam imao sreće - svjestan je i 16-godišnjak.

Za taj pad kriv je manjak novca. Naime, najjeftinija opcija za trening bila je ona u društvu amaterskih vozača. Vugrinec je pobliže upoznao starijeg talijanskog vozača, koji je vozio lijevo-desno po stazi, pa je došlo do zastrašujućeg sudara.

- Vozio sam oko 220 kilometara na sat, to mi je bio najteži pad dosad. Nasreću, prošao sam samo s hematomima.

To znači da će biti spreman za nastavak Red Bull Rookies Cupa. Ne postoji jače svjetsko natjecanje za mlade motocikliste, a utrke se voze pred desecima tisuća navijača kao prateća serija MotoGP-a.

- U Jerezu sam početkom mjeseca prvi put sudjelovao na Grand Prix vikendu.

Štedi za novi motocikl

- Dosad sam to samo gledao na televiziji, svakom je vozaču san biti dio toga - prisjetio se Martin, koji nije bio zadovoljan svojim nastupima na prve dvije utrke.

U prvoj je odustao, a u drugoj završio na 20. mjestu, što je još jedna posljedica manjka novca. KTM-ov motocikl proizvodi se samo za utrke, a većina vozača uspjela je osigurati sličan i za treninge. Ne i Martin, koji je upoznavanje s KTM-om na prvom testiranju platio slomljenom rukom.

- Vozio je odlično, po vremenu je bio među prvih pet, ali kad se sretnete s novim motociklom, novim gumama i novom stazom, nešto će poći po zlu. Na jednom kočenju je pao i slomio ruku, zato je morao rezervirano voziti na prvim utrkama - objašnjava otac Ivica, koji pokušava riješiti probleme motocikla za treninge. 

- Drugi vozači iz serije imaju po 800 do 1000 kilometara na takvome motociklu. Martin ima samo četiri treninga...

Privatna arhiva

Prijatelji motociklizma u cijeloj regiji također pokušavaju pomoći Vugrincima. Pokrenute su akcije prikupljanja novca za kupnju novog motocikla, neki su čak ponudili i svoje ljubimce na dva kotača dok se ne osigura drugo rješenje. Razlog je jednostavan, svi u SpiderMartinu, koji je nadimak dobio jer voli Spidermana, prepoznaju budućeg prvaka. 

- Kad skužim motocikl, sigurno ću moći parirati najboljima na svijetu - pun je samopouzdanja mladić iz Novog Marofa.

Iako ima tek 16 godina, već je prikupio podosta iskustva, po uzoru na oca, koji je 25 godina u motosportu.

- Na Yamahu sam sjeo već s tri godine. Dakle, prije nego što sam sjeo na bicikl - smije se Martin.

- Vozio sam potpuno sam, nije bilo nikakvog natjecanja za tako malu djecu, pa sam kratko prešao u karting. Ali motocikli su uvijek bili veća ljubav, u to nema sumnje.

Na prvom nastupu u Jerezu stigao je upoznati i najveće vozače današnjice. Kratko je porazgovarao i s Marcom Márquezom, dvostrukim svjetskim prvakom.

Rossi i Lorenzo su najbolji

- Pitao me kako je prošla moja utrka pa smo utvrdili da smo pali na istom zavoju.

Martinovi uzori su ipak u drugoj garaži - onoj Yamahinoj.

- Volim Valentina Rossija i Jorgea Lorenza. Obično ljudi vole ili jednog ili drugog, ali meni su obojica dragi - objasnio je mladi Vugrinec. Još se ne zanosi pričama o budućnosti odmah pored svojih uzora.

- Prvi je cilj biti u deset najboljih u Rookies Cupu ove godine i upoznati se sa svim stazama. Idemo korak po korak, nadam se da ću završiti i na postolju. Sljedeće godine, bude li sve kako smo planirali, idemo se boriti za naslov prvaka.

  • Najpoznatije staze: Vugrinec je već upoznao Jerez. Krajem lipnja ide u Assen, u srpnju na Sachsenring, a do kraja sezone nastupit će i u Brnu, Silverstoneu, Misanu i Aragónu.
  • Sitan, ali dinamitan: Martin (168 cm/56 kg) svaki dan radi u teretani kako bi imao snage za sve sile na stazi. Motocikli razvijaju brzinu sve do 250 km/h.
  • Spidermartin od ove sezone vozi Red Bull Rookies Cup, najjače svjetsko natjecanje za mlade motocikliste. Nastavi li razvoj, ostvarit će san i nastupiti u MotoGP-u.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna
'TOTALNO JE OPČINJENA'

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna

Jude Bellingham u vezi je s Nizozemkom Laurom Celijom Valk, objavio je The Sun. Ona zadnjih tjedana boravi u njegovu madridskom domu i mnogima se pohvalila o tome

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!
RJEŠENJE PRED VRATIMA

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!

Plus+ Čovjek koji će se brinuti o stručnoj politici Hajduka mora imati znanje, bogato internacionalno iskustvo, dobre veze, mora biti neovisan i dobro poznavati klub. Takve je teško pronaći, ali jedan je već na Poljudu...
VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve