Obavijesti

Sport

Komentari 115

Tko je Batinić? Pa vjerojatno najbogatiji hrvatski sudac...

Tko je Batinić? Pa vjerojatno najbogatiji hrvatski sudac...
5

Atmosfera linča nikako nije dobra. Kao da se uopće ne uzima u obzir mogućnost da je Batinić uistinu samo pogriješio. Nije baš poznat kao sudac beskičmenjak, ali sudi dosta loše...

VIDEO

Nedjeljni cirkus u Vinkovcima podigao je veliku prašinu u hrvatskim nogometnim krugovima. Dinamo, aktualni prvak u neizvjesnoj borbi za prvaka, dobio je penal koji definitivno nije postojao. I sve to na štetu vinkovačke Cibalije, najsiromašnijeg kluba u ligi!

Posljednja momčad HNL-a držala je 1-1 do kojih je stigla u samom finišu, ali u 90. minuti dogodio se jedan od najtragikomičnijih penala u povijesti našeg nogometa.

Hilal Soudani je pao kao pokošen u 'duelu' s Filipom Žderićem i osječki sudac Damir Batinić pokazao je na bijelu točku. Armin Hodžić bio je precizan, bodovi su otputovali prema metropoli, a vinkovačkim stadionima orili su se pogrdni povici najsnažnije prema vrhuški HNS-a. Smatraju kako ih je glavni arbitar namjerno oštetio.

No, ukoliko 'zagrebemo' ispod površine po pitanju Damira Batinića, situacija postaje puno šira.

Vozi Mercedes i nepopustljivi je autoritet

Damir Batinić (42) iz Osijeka najbogatiji je hrvatski sudac koji sudi - iz hobija! Naime, on je samostalni obrtnik koji sudi isključivo iz ljubavi prema tom poslu. Prema informacijama od prije nekoliko godina, vlasnik je ugostiteljskog objekta te suvlasnik građevinske firme, a vozi i automobil Mercedes. 

Dobro upućeni kažu kako je 'pretvrda kost', odnosno sudac koji je oduvijek težio afirmaciji na međunarodnoj listi. Kao takav, spreman je uhvatiti se u klinč sa svakim autoritetom čemu svjedoči i anegdota kako je prekinuo simuliranje jednog igrača uz oštru rečenicu:

- Odmah ustani ili te pet minuta neću pustiti u igru! Vjerovali ili ne, igrač se istog trena oporavio od ozljede. 

Jedan sugovornik ispričao nam je da je jednom prilikom, pred svjedocima, u lice Zdravku Mamiću 'skresao' što ga ide. Dakle, nije baš bojažljiv tip...

Također, poznat je po sjajnim odnosima sa bivšim dopredsjednikom HNS-a i bivšim predsjednikom Komisije nogometnih sudaca Željkom Širićem koji ga je i uveo u sudačke krugove. On mu je kao drugi otac.

Oštetio Dinamovce na Poljudu

Osječkog suca dobro su zapamtili Dinamovci u studenom 2009. Batinić je dijelio pravdu na utakmici Hajduka i Dinama na Poljudu gdje je za svoju izvedbu od kontrolora suđenja dobio negativnu ocjenu 7,4.

Pobjednički gol Hajduk je postigao nakon što je Strinić igrao rukom, a Batinić je i propustio isključiti Slepičku i Cufréa zbog namjernih startova džonom na koljena Srđana Andrića.

I to nisu bile sve njegove greške! Za kaznu je dobio 'hlađenje', nije sudio do kraja jesenskog dijela prvenstva. Da mu posao doista nije bio dobar, svjedoči i navodni incident poslije derbija.

Ivica Šurjak je pak navodno Batinića primio objema rukama za vrat i svašta mu izgovorio. Osječki arbitar nije se dao smesti, sve je uredno zabilježio u zapisnik.

U Zadru je dvaput teško kiksao

Batinić se nije proslavio ni na Stanovima u ožujku 2014. Pobijedio je tu Zadar Rijeku iz nepostojećeg penala. Osječki sudac je pokušao kompenzirati pogrešku tako što je nedugo potom (neopravdano) ostavio Zadar s igračem manje, ali Rijeci to nije pomoglo da se spasi poraza.

Stanovi Batiniću baš ne leže. U ožujku 2015. na utakmici Zadra i Istre 1961 u borbi za ostanak Tihomir Pejin i Damir Batinić u suradnji su svojim lošim odlukama oštetili Puljane. Pejin i Batinić, koji je bio dodatni sudac, kažnjeni su zbog neadekvatne suradnje na utakmici.

Olako su dosudili kazneni udarac za domaću momčad te su tom prilikom isključili potpuno pogrešnog igrača.

Svirao nepostojeći penal protiv Hajduka

Drugi najsvježiji kiks Batinića viđen je 4. prosinca prošle godine u Koprivnici. Pred oko 1500 gledatelja na Gradskom stadionu u Koprivnici, Slaven Belupo stigao je do bodova protiv splitskog Hajduka pobjedom 2-1, a utakmicu je slabom sudačkom predstavom obilježio baš Damir Batinić.

Koprivnički klub stigao je do 2-1 iz penala koji nije postojao. Start stopera Lorenca Šimića na napadača Mirka Ivanovskog Batinić je okarakterizirao kao najstrožu kaznu pa je precizan bio Ivanovski. U 88. minuti na Gradskom stadionu ponovno je osječki arbitar pokazao na najstrožu kaznu.

Zvonimir Kožulj srušen je u šesnaestercu domaćih, Batinić je pokazao na bijelu točku i bio je u pravu, iako se mnogima činilo da nije

Ipak, Marko Futacs nije bio precizan pa je Slaven na kraju pobijedio 2-1. Dan poslije u HRT-ovoj emisiji 'Stadion', hrvatski sudački ekspert Mateo Beusan donio je svoj sud:

- Gledali smo ovo skupa 20 puta. Ovdje ne vidim kontakt, eventualno kontakt dva koljena, ali igrač onda ne bi tako pao. Nema faula za kazneni udarac - rekao je Dubrovčanin po pitanju penala za Slaven.

U 89. minuti sudac Damir Batinić svirao je penal za Hajduk poslije faula nad Zvonimirom Kožuljom.

- Tu dolazi do gaženja po stopalu, to je ispravna odluka suca - jasan je bio Beusan te tako skinuo barem manji dio tereta s leđa osječkog suca.

Čeka li ga ponovno 'hlađenje' do kraja prvenstva?

Čini se da Beusan u večerašnjem 'Stadionu' neće imati materijala za sličan čin - jednostavno, ono što je jučer dosuđeno Dinamu u Vinkovcima ne pronalazi nikakve alibije. Cibalia je žestoko oštećena baš od svog Slavonca koji iza sebe ima povijest utakmica koje je odradio - ispod prosjeka.

Kao takav, ne bi trebao biti delegiran za glavnog suca velikih derbija do kraja sezone jer njegova kvaliteta suđenja ne odgovara datom izazovu i tu se poslije svega ne može više raditi o 'lošem danu'.

- Najprije ću kazati da je sudac Damir Batinić odsudio utakmicu vrlo dobro. Na žalost, u 89. minuti mu se dogodio previd, penal koji nije postojao. Svaki je drugi komentar suvišan - kazao je šef sudačke komisije HNL-a Ante Kulušić za Novu TV poslije utakmice u Vinkovcima.

Uostalom, 2009. Batinić je ekspresno kažnjen poslije lošeg suđenja najvećeg hrvatskog derbija na Poljudu pa, prema tadašnjim kriterijima, bi nakon 'vinkovačkog cirkusa' epilog trebao biti vrlo sličan.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 115
VIDEO

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!
RJEŠENJE PRED VRATIMA

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!

Plus+ Čovjek koji će se brinuti o stručnoj politici Hajduka mora imati znanje, bogato internacionalno iskustvo, dobre veze, mora biti neovisan i dobro poznavati klub. Takve je teško pronaći, ali jedan je već na Poljudu...

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...
NESTAŠNI VELŠANIN

Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...

Ryan Giggs se 2017. godine rastao sa suprugom Stacey i to nakon što ju je godinama varao s bratovom ženom. Skrasio se s 14 godina mlađim manekenkom Zarom