Obavijesti

Sport

Komentari 25

Tri godine i 70 sugovornika za knjigu o košarkaškom Mozartu

Tri godine i 70 sugovornika za knjigu o košarkaškom Mozartu
5

Dobro je da je knjigu o Draženu napisao stranac jer je mogao objektivno pristupiti ovoj biografiji, rekao je Vid Jakša Opačić, urednik hrvatskog izdanja knjige "Dražen: Život i ostavština košarkaškog Mozarta"

VIDEO

Dan uoči 52. rođendana neprežaljene košarkaške legende u Muzeju Dražena Petrovića predstavljeno je hrvatsko izdanje knjige "Dražen: Život i ostavština košarkaškog Mozarta" Australca Todda Spehra.

Bivši košarkaš, trener i sportski novinar zainteresirao se za Dražena desetak godina nakon njegove tragične pogibije na autocesti pokraj Münchena u lipnju 1993. Dok je bio u Americi, sudjelovao je u raspravi u kojoj je jedan skaut govorio kako je Kevin Durant vrhunski šuter, no netko ga je prekinuo i rekao da je najbolji šuter bio Dražen.

- Počeo sam istraživati, razgovarao s mnogim ljudima u Hrvatskoj i napisao knjigu - rekao je Spehr na predstavljanju svog uratka.

- Znao sam ga samo kao igrača Blazersa i Netsa, ali imao sam puno pitanja o prvih 25 godina njegova života. Svi su bez problema prihvatili molbe za razgovor o Draženu, osim jednog čovjeka. Willis Reed, generalni menadžer Netsa u Draženovo vrijeme, nije uspio smoći snage, još mu je bilo teško govoriti o Draženu - pojasnio je Spehr, koji je razgovarao sa 70 ljudi, među kojima su Draženovi bivši suigrači, treneri, prijatelji i obitelj.

Istraživao je tri godine prije nego što je završio knjigu na 280 stranica u kojoj su priložene i fotografije iz privatnog albuma obitelji Petrović.

- Mnogi pitaju zašto knjigu o Draženu nije napisao neki naš čovjek, no to što ju je napisao stranac daje joj dodatnu vrijednost. Svi smo mi pratili Dražena i zarazili se njime, dok se autor s njim susreo kroz priče tek deset godina nakon njegove smrti. Fascinirao ga je svojim vrlinama, zato mi je drago što je netko sa strane mogao objektivno pristupiti ovoj biografiji - rekao je Vid Jakša Opačić, urednik knjige, koju se može kupiti po cijeni od 99 kuna.

Ona je prije godinu i pol već objavljena u SAD-u i dobro je primljena.

- Nisam znao koliko će se u Americi prodavati knjiga o europskom sportašu, ali supruga me podsjetila na to da Amerikanci dugo nisu mislili ni da će neki europski košarkaš moći igrati u njihovoj ligi - zaključio je Spehr.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Šuker se vratio korijenima. U susjedstvu se pohvalili: 'Puno znači podrška Zlatne kopačke'
RIJETKO POJAVLJIVANJE U JAVNOSTI

Šuker se vratio korijenima. U susjedstvu se pohvalili: 'Puno znači podrška Zlatne kopačke'

Davor Šuker, bivši hrvatski nogometni reprezentativac i predsjednik HNS-a, koji se rijetko pojavljuje u javnosti, bio je u utorak u Livnu, očevu rodnom kraju, gdje je posjetio stadion Zgona i oduševio se radom kluba