Obavijesti

Sport

Komentari 41

Modrić i Real igraju u finalu Lige prvaka i za Dinamo. Evo zašto

Modrić i Real igraju u finalu Lige prvaka i za Dinamo. Evo zašto

Rezultat Borussije Dortmund u finalu Lige prvaka utjecat će i na status hrvatskih klubova u kvalifikacijama za europska natjecanja. Modri će navijati protiv njemačkog kluba, a Rijeka za njega

VIDEO

Dinamova europska sezona svake godine počinje već u srpnju. Odmah na samom početku sezone, bez pravih utakmica i praktički direktno s priprema, 'modri' se odmah moraju upustiti borbu za Ligu prvaka i milijune eura koje donosi plasman u isto natjecanje. 

Pokretanje videa...

Doček dinamovaca na Ravnoj Gori i Maksimiru 02:18

Unatoč sjajnim rezultatima u Europi posljednjih godina, hrvatski prvak svake sezone mora se probijati kroz kvalifikacije. Klub sanja što lakši put do Lige prvaka, kao nagrada za sjajne uspjehe svih ovih godina, a novi format najjačeg europskog klupskog natjecanja mogao bi mu to omogućiti. Izravan plasman ili barem play-off. No, mora se poklopiti nekoliko stvari.

Dinamo navija protiv Borussije u finalu Lige prvaka 

Prije svega, Borussia Dortmund ne smije osvojiti Ligu prvaka! Nijemci su ušli u finale nakon što su u obje utakmice pobijedili PSG (1-0, 1-0) u kojem će igrati protiv Real Madrida. Zašto to nije dobra vijest za Dinamo?

Champions League - Semi Final - Second Leg - Paris St Germain v Borussia Dortmund

Borussia je prije tjedan dana, nakon pobjede protiv PSG-a u prvoj utakmici polufinala, osigurala Njemačkoj petog predstavnika u sljedećoj sezoni Lige prvaka u kojoj će se natjecati 36 klubova. To peto mjesto u Bundesligi drži baš Borussia, a osvoji li Ligu prvaka kao petoplasirana momčad prvenstva, Nijemci će dobiti i šesto mjesto u Ligi prvaka, što ne odgovara Dinamu. Modrima odgovara da Ligu prvaka osvoji bilo tko drugi (Real ili Bayern) jer u tom slučaju dodatno mjesto sigurno ne bi dobio nitko iz njihovih liga, nego prvak s najboljim koeficijentom koji se nije izravno plasirao.

Rijeka navija za Borussiju u finalu 

Rijeka i Dinamo sastali se u 33. kolu SuperSport HNL-a

Prema trenutnoj situaciji, taj prvak bi bio Šahtar, no Dinamo bi onda zauzeo njegovo mjesto u playoffu Lige prvaka, što znači da bi za plasman u najelitnije europsko klupsko natjecanje morao pobijediti samo jednog protivnika. U slučaju poraza imao bi plasman u Europsku ligu. Ako Borussia postane europski prvak, Šahtar gubi svoje mjesto u Ligi prvaka, a Dinamo samim tim gubi mjesto u play-offu te bi svoj europski put morao započeti puno ranije, u drugom pretkolu. Kao i svih prethodnih godina.

Dok Dinamo navija za poraz Borussije u finalu, Rijeci bi više odgovaralo da Nijemci osvoje Ligu prvaka. Rijeka će sezonu u HNL-u vrlo vjerojatno završiti na drugom mjestu, ali će u kvalifikacije za Europsku ligu. To mjesto ide osvajaču Kupa, ali budući da će Dinamo s prvim mjestom u Ligu prvaka, Rijeka će u Europsku ligu. 

Rijeka i Dinamo sastali se u 33. kolu SuperSport HNL-a

A zašto je u ovoj priči bitna Borussija? Ako Ligu prvaka ili Europsku ligu osvoji momčad koja se kroz ligu kvalificirala u Europsku ligu, tada će doći do pomicanja pristupnih lista u kvalifikacijama pa će Rijeka krenuti od drugog pretkola, a ne od prvog, kako je prvotno trebala. 

Peto mjesto u Bundesligi je dodatno mjesto koje vodi u Ligu prvaka na temelju ligaških koeficijenata, ali Uefa ga računa kao mjesto koje vodi u Europsku ligu bez obzira na to što će Borussia igrati u Ligi prvaka. 

I zato će se u Hrvatskoj itekako pratiti finale koje će se 1. lipnja igrati na Wembleyju u kojem će igrati i hrvatski reprezentativac Luka Modrić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 41
VIDEO

Evo koja će biti Modrićeva uloga sljedeće sezone i kako će Real izgledati: Mbappé će čekati broj
'GRADILIŠTE' U MADRIDU

Evo koja će biti Modrićeva uloga sljedeće sezone i kako će Real izgledati: Mbappé će čekati broj

Luka već neko vrijeme odgaja Ardu Gülera (19). Turčin je u španjolskog prvaka došao ljetos za 20 milijuna eura iz Fenerbahčea i dobiva sve više minuta. U sezoni 24/25. preuzet će veći dio Modrićevih minuta

Gvardiol i Kova prvaci Engleske! City uzeo 10. titulu Premier lige
ARSENAL TUGUJE

Gvardiol i Kova prvaci Engleske! City uzeo 10. titulu Premier lige

Manchester City ništa nije prepustio slučaju i u posljednjem kolu Premier lige pobijedio je West Ham 3-1. Joško Gvardiol i Mateo Kovačić postali su prvaci, City je naslov osvojio četvrti put u nizu i 10. put u povijesti
VIDEO Fury je teturao po ringu, zvono ga spasilo! Ovo je runda zbog koje je Usik pobijedio...
MEČ ZA PAMĆENJE

VIDEO Fury je teturao po ringu, zvono ga spasilo! Ovo je runda zbog koje je Usik pobijedio...

Dvojica najboljih teškaša na svijetu sučelila su se za ujedinjenje titula, a na kraju je podijeljenom odlukom sudaca slavio ukrajinski boksač koji još ne zna za poraz u karijeri