Obavijesti

Sport

Komentari 21

Zbrajanje štete: Hajduk ostaje bez barem deset milijuna kuna

Zbrajanje štete: Hajduk ostaje bez barem deset milijuna kuna
2

Nekad su igrači rado dolazili u Hajduk i u prvi plan isticali sjajnu atmosferu na stadionu i redovito igranje u Europi. Ne bi bilo čudo da nakon ove blamaže pobjegnu glavom bez obzira...

VIDEO

Porazu i ispadanju Hajduka od Gzire čudom su se čudili i češki turisti koji su jučer svratili na turističko razgledanje Poljuda.

- Ispali od kluba s Malte? O Bože... u nevjerici je procijedio i slegnuo ramenima Jiri iz Praga.

Blamaža protiv Maltežana jučer je u Splitu, pa i šire, bila tema broj jedan, a između pitanja tko sve ide i tko dolazi, provlačilo se i pitanje koliku je uopće štetu pretrpio Hajduk ispadanjem u prvom pretkolu od malo poznate malteške momčadi.

Šteta koja je nanesena imidžu kluba je nemjerljiva, mrlja je to koju će ispirati generacije, baš kao što je teško mjerljiva i šteta koju će klub pretrpjeti u budućim transferima. Naravno da nije isto prodavati primjerice Nikolu Vlašića nakon što ste u doigravanju za Europsku Ligu držali Everton u šaci, i nekoga od aktualnih prvotimaca koji su se izblamirali protiv Maltežana.

Pokretanje videa...

00:07

Jednako tako je i s ulaznim transferima, nekad su igrači rado dolazili u Hajduk i u prvi plan isticali sjajnu atmosferu na stadionu i redovito igranje u Europi. Ne bi bilo čudo da nakon ove blamaže pobjegnu glavom bez obzira...

No sve je to 'nematerijalna šteta' koju je teško staviti na papir i podvući crtu, no postoji i ono što se može izračunati, a to je direktna šteta koju je Hajduk pretrpio. Krenimo od nagrada koje UEFA uplaćuje za prolaz, a koja u prvom pretkolu iznosi 240.000 eura, u drugom 260.000 eura, trećem 280.000 eura, do zadnjeg pretkola, odnosno doigravanja, koje vrijedi 300.000 eura.

O grupnoj fazi ne treba ni trošiti riječi. Jasno, pitanje je do kud bi Hajduk dogurao i koliko bi odigrao utakmica, ali samo ispadanje u prvom pretkolu koštalo ga je 260.000 eura.

Izgubit će Hajduk milijunski iznos i od neprodanih ulaznica. Ako pretpostavimo da bi stadion bio jednako pun kao i u dosadašnjim europskim izletima, te ako odbijemo pretplatnike koji imaju besplatan ulaz, po svakom domaćem europskom susretu Hajduk je izgubio između 250 i 300.000 eura, a u zadnjoj fazi doigravanja i puno više. Konkretno, samo na ispadanju od Gzire blagajna Hajduka ostati će praznija za otprilike 250 - 300.000 eura.

Na spomenute iznose treba naravno dodati i gubitak sponzora, zarade na stadionu i oko stadiona na dan utakmica... Na svu sreću ne i gubitak novca od TV prava, jer Hajduk ima višegodišnji fiksni ugovor s HT-om za prijenose europskih utakmica, na koji ne utječe ni njihov broj, kao ni na atraktivnost protivnika.

Jasno, treba uzeti u obzir i troškove organizacije utakmica, putovanja, eventualne kazne UEFA-e..., tako da je teško precizno izračunati i direktno izgubljenu zaradu. Ako pretpostavimo da bi se Hajduk plasirao do faze doigravanja, što je uostalom uoči sezone i predstavljeno kao cilj kluba, direktno izgubljena dobit od nagrada UEFE i prodanih ulaznica može se procijeniti na oko 10 milijuna kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!
RJEŠENJE PRED VRATIMA

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!

Plus+ Čovjek koji će se brinuti o stručnoj politici Hajduka mora imati znanje, bogato internacionalno iskustvo, dobre veze, mora biti neovisan i dobro poznavati klub. Takve je teško pronaći, ali jedan je već na Poljudu...

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna
'TOTALNO JE OPČINJENA'

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna

Jude Bellingham u vezi je s Nizozemkom Laurom Celijom Valk, objavio je The Sun. Ona zadnjih tjedana boravi u njegovu madridskom domu i mnogima se pohvalila o tome
VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve