Obavijesti

Show

Komentari 90

U 74. godini preminula je Ana Karić, diva hrvatskog glumišta

U 74. godini preminula je Ana Karić, diva hrvatskog glumišta
12

Legendarna hrvatska filmska, kazališna i televizijska glumica iznenada je umrla u Zagrebu u 74. godini. Vijest se brzinom munje proširila kazališnim krugovima

VIDEO

U Zagrebu je u 74. godini iznenada preminula glumica Ana Karić, legendarna hrvatska filmska, kazališna i televizijska glumica.

Glumica je 13. svibnja 1941. godine rođena u Perušiću, a Akademiju za kazališnu umjetnost završila je 1963. godine u Zagrebu. Glumila je uloge raskošnih pučkih ljepotica te poslije likove otmjenih senzualnih žena. Pojavila se u filmovima poznatih hrvatskih redatelja Ante Babaje, Nikole Tanhofera, Zvonimira Berkovića, Krste Papića te mnogih drugih. 

Filmovi u kojima se pojavila su  'Carevo novo ruho' (1961.), 'Pustolov pred vratima' (1961.), 'Slučajni život' (1969.),  'Bablje ljeto' (1970.), 'Kuća' (1975.), 'Živi bili pa vidjeli' (1979.), 'Tajna Nikole Tesle' (1980.), 'Donator' (1989.), 'Krhotine - Kronika jednog nestajanja' (1991.), 'Pont Neuf' (1997.), 'Infekcija' (2003.), 'Punom parom' (1978.), 'Pseudologija', 'Noćni brodovi' (2012.). 'Putovanje na mjesto nesreće'(1971.). 

U kazalištu je glumila u Teatru &TD te Teatru u gostima. Iz njezinog kazališta su i na svojim službenim stranicama potvrdili da nas je glumica napustila. Među recentnijim ulogama joj je ona u televizijskoj seriji 'Na terapiji'. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U Puli je dobila nagradu Fabijan Šovagović

Njezina karijera trajala je više od pet desetljeća. Karić je 2010. godine nagrađena desetom jubilarnom nagradom 'Fabijan Šovagović' za poseban doprinos glumaca hrvatskom filmu koju joj je dodijelilo Društvo hrvatskih filmskih režisera.

Za ulogu u filmu 'Noćni brodovi' na 59. filmskom festivalu u Puli 2012. godine je dobila Zlatnu arenu. 

- Ana Karić očaravajuće se preobražava od umorne i poražene umirovljenice u ženu u kojoj se još jednom razgorio zanos ljubavi, i to čini s velikom glumačkom snagom i manirom istinske dive - bilo je tada obrazloženje žirija. 

'Nekad nešto odigrate sjajno, a prođe nezapaženo, a nekada je obrnuto'

'Noćni brodovi' je prvi dugometražni film Igora Mirkovića, a svojom ulogom i sama je glumica bila zadovoljna. 

- Veseli me nagrada, veselila bi svakoga, ali ne bih bila ni iznimno nesretna da ju nisam dobila. Te nagrade su pitanje okolnosti u datom trenutku. Nekad nešto odigrate sjajno, a prođe nezapaženo, a nekada je obrnuto. Ovaj put mi je to drago jer ljudi vole moj film i ulogu koju sam napravila, a dobila sam i dobre kritike. Čak i ja, koja o sebi teško govorim i malo se gledam, imam osjećaj da sam ovoga puta stvarno nešto uspjela napraviti - rekla je tada glumica. 

Karić i Buzančić zajedno su radili 'Ljubavna pisma', a skupa su odigrali čak pet stotina predstava

Karić i glumac Boris Buzančić, koji je nažalost također danas preminuo, zajedno su radili na drami 'Ljubavna pisma' A.R. Gurneya koja je svojedobno bila nominirana za Pulitzera. Ana se tako našla u ulozi koju su igrale velike svjetske zvijezde poput Kathleen Turner, Elizabeth Taylor, Sissy Spacek, Sigourney Weaver.

Protagonisti ove drame sami su osmislili koncept predstave. Radnja se usredotočuje na samo dva lika, Mellisu Gardner i Andrewa Makepiecea Ladda III, koji se poznaju u dušu i čitaju pisma koja su si međusobno pisali od djetinjstva pa sve do poodmakle životne dobi. 

Ovo dvoje legendarnih glumaca zajedno su radili u brojnim filmovima i TV dramama, a skupa su odigrali čak pet stotina predstava. 

Nikad nije imala blokadu na sceni niti je zaboravila tekst

- Što sam starija i što više glumim, to je i uzbuđenje sve jače. Ali iskustvo me je naučilo da veća trema prije početka predstave za mene znači bolju koncentraciju - nedavno je izjavila glumica te se tada pohvalila da nikad nije imala blokadu na sceni niti je zaboravila tekst. Glumica je bila poznata i po tome što je uvijek bila savršeno dotjerana. Rijetko ju se moglo vidjeti nenašminkanu, a dame je uglavnom i glumila. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 90
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

EKSKLUZIVNO Dragana Mirković za 24sata o razvodu: 'Teško mi je, kao i 90-ih. Učinila sam sve'
ŠOKIRALA REGIJU OBJAVOM

EKSKLUZIVNO Dragana Mirković za 24sata o razvodu: 'Teško mi je, kao i 90-ih. Učinila sam sve'

Regionalna folk zvijezda ekskluzivno nas je ugostila u dvorcu na dan objave razvoda i ispričala zašto se odlučila na takav korak...
VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'
EKSKLUZIVNO IZ DVORCA EBENFURTH

VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'

U dvorcu od 12.000 m2 za stalno radi četvero ljudi, koji uglavnom tamo i žive, no trenutačno ih je više zaposleno zbog radova oko biblioteke. Kapelica je pjevačici najdraža prostorija