Obavijesti

Show

Komentari 36

Cage je konobaricu zaprosio nakon samo tjedan dana veze

Cage je konobaricu zaprosio nakon samo tjedan dana veze
5

Nakon dva braka Nicolas Cage se u 40. na prvi pogled zaljubio u Alice Kim dok ga je posluživala u restoranu. Sljedeće će godine proslaviti deset godina ljubavi

VIDEO

Dok se u Hrvatskoj u kinima upravo prikazuje triler “Zamrznuta istina” o lovu na aljaškog serijskog ubojicu, u kojem igra glavnu ulogu, na drugom kraju svijeta, u Kini, Nicolas Cage već snima novi film s Haydenom Christensenom. Na ulicama Hong Konga odvija se radnja filma “Outcast”, a boravak kontroverzne holivudske zvijezde u njihovu gradu Kinezi su iskoristili kako bi mu odali priznanje. Tako je prije nekoliko dana Cage proglašen najboljim svjetskim glumcem na dodjeli Huading Awards.

Prije dvije godine priveden je zbog nasilja u obitelji

I dok ga u Americi mnogi smatraju jedinstvenom pojavom zbog fizičkog izgleda, ali i sklonosti neobuzdanom ponašanju, te ljubavi prema brzim i skupim automobilima, hrvatska ga publika često uspoređuje s našim pjevačem Mladenom Grdovićem. Baš kao i Zadranin, i Cage se voli opuštati uz pokoju čašicu alkohola, a onda s njim posla ima i policija. Posljednji put dogodilo se to u travnju 2011. kad je uhićen u New Orleansu zbog nasilja u obitelji i narušavanja javnog reda i mira. 

Njegova supruga Alice Kim Cage, baš kao i Grdovićeva Brankica, odbila je podići tužbu protiv muža, policiji je izjavila da se ne osjeća žrtvom. S američkim glumcem u braku je gotovo deset godina i ona je, prema svemu sudeći, prva žena u njegovu životu s kojom bi, kako stvari stoje, mogao dočekati starost.

Radio je kao prodavač kokica kako bi preživio

Nicolas Kim Coppola rođen je 7. siječnja 1964. godine u Long Beachu u Kaliforniji. Njegov otac August, brat poznatog redatelja Francisa Forda Coppole, bio je profesor komparativne književnosti, a majka Joy Vogelsang koreografkinja. Patila je od depresije zbog koje je često bila hospitalizirana, a to je rezultiralo bračnim krizama i naposljetku razvodom kad je Nicolasu bilo 12 godina. Početak adolescentne dobi i raspad obitelji pridonijeli su Nicolasovoj nesigurnosti i osjećaju nepripadanja. Iako se odlučio već kao tinejdžer za glumu, napustio je školovanje na Beverly Hills Highu.

- Moj je otac bio odličan učitelj, inspirirao me za glumu i poticao na gledanje filmova koji su mi poslije bili najbolji učitelji glume - kazao je Cage.

Nakon što je njegov prvi pokušaj na filmu prošao neslavno jer su scene s njegovim likom u “Fast Times at Ridgemont High” iz 1982. izrezane u montaži, razočaran se zaposlio kao prodavač kokica u kinu Fairfax. Bio je uvjeren da će to i ostati do kraja života jer mu je prezime renomiranog strica i uglednog oca bilo dodatni teret. Ipak, stric Francis Coppola dao mu je novu priliku. 

U filmu “Rumble Fish” (Štemer) iz 1983. Nicolas je dokazao da je talentiran i već iste godine odrekao se srednjeg imena Kim, koje se u Americi obično daje djevojčicama, te je uzeo prezime svog omiljenog strip-junaka Lucasa Cagea. I tako se otisnuo u život pod imenom Nicolas Cage. S 19 godina prijavio se na audiciju filma “Valley Girl” i dobio glavnu mušku ulogu neprilagođenog punkera, koja je potpuno odgovarala njegovu divljem karakteru.

Tih godina, kako je i sâm poslije priznao, bio je vrlo buntovan. Cijenio je metodički pristup glumi, pa se i u stvarnom životu ponašao shodno ulogama koje je igrao.

'Razbijao sam i vrijeđao ljude, ali to je bilo samo zbog uloge'

- Hodao sam okolo, vrijeđao ljude, demolirao hotelske sobe i tako se pripremao za uloge buntovnika. Da bi se što bolje uživio u ulogu gangstera u filmu ‘Cotton Club’, iz čistog mira sam razbio kolica uličnom prodavaču povrća. A onda sam se, snimajući taj film, 1984. godine našao na setu s Richardom Gereom. Rekao mi je: “Budeš li se nastavio tako ponašati, dobit ćeš još najviše tri uloge i to će biti tvoj kraj”. Shvatio sam ga ozbiljno i smirio se - ispričao je poslije.

Svejedno, njegovi kolege još godinama nisu bili sigurni što bi mislili o njemu:

- Hollywood nije znao jesam li glumac, luđak ili sam samo jedan od čudnih likova koje sam glumio. Moj imidž bio je pomalo neobičan, drukčiji i divlji - kazao je Cage. 

Nije ni čudno što tih godina nije imao nijednu ozbiljniju vezu. Prva s kojom je ostao u vezi čak dvije godine bila je dvije godine starija glumica Jenny Wright. A onda su uslijedile prolazne veze s Brooke Shields, Ami Dolenz i modelom Christinom Fulton, s kojom je hodao čak tri godine, od 1988. do 1990. Par se razišao nedugo nakon rođenja sina Westona Coppole Cagea, ali njihovi su se sukobi nastavili idućih dvadesetak godina.

Ljubovao je s Carrie iz 'Seksa i grada'

Sredinom 2011. godine našli su se i na sudu zbog tužbe koju je protiv Cagea podnijela Fultonica zbog kuće u Los Angelesu koja joj je pripala nakon razlaza. Budući da ni nakon 19 godina nije želio na nju prepisati vlasništvo, podnijela je protiv Cagea tužbu i zatražila odštetu u visini od 13 milijuna dolara. No tom prilikom saznalo se i da se bore za skrbništvo nad sinom Westonom, koji je zbog psihičkih problema završio u bolnici, zbog čega je morao i na stručnu procjenu mentalnih sposobnosti.

- Ne želim više s njom imati nikakav kontakt. Nadam se da će se prizvati pameti i da će shvatiti kako je naš sin odrasla osoba i da će uspješno proći kroz ovu trenutačnu krizu te da mu nije potrebno nikakvo skrbništvo - izjavio je ogorčeni glumac, koji je još 2005. godine s Westonom zaigrao u filmu “Gospodari rata”. 

Tada 15-godišnji Weston igrao je mladog Ukrajinca Vladimira, mehaničara koji za nekoliko minuta s vojnog helikoptera Mi-24 poskida ubojitu opremu. Nakon kratkog izleta u film, Weston je postao glazbenik i osnovao vlastiti band s kojim je svirao death-metal. Očito je i on odabrao put neprilagođenog kao i njegov otac, što je s pravom zabrinulo majku Christinu Fulton.

Uglavnom, krajem ‘80-ih, dok je još bio u vezi s njom, Cage je odigrao nekoliko odličnih uloga. Njegov neobičan i karakterističan humor najprije je iskoristio s Holly Hunter u filmu “Arizona Junior” (Raising Arizona), a zatim 1990. u filmu ceste Davida Lyncha “Divlji u srcu”. Tu je opet glumio romantičnog probisvijeta Sailora, za kojeg je poslije rekao da mu je najdraža uloga koju je ikad odigrao.

- Oduvijek su me privlačili takvi strastveni, gotovo razuzdani romantični likovi, a Sailor je toga imao više nego bilo koji drugi lik koji sam glumio. Prilično je sličan meni - kazao je Cage. 

Gotovo kultni status zaradio je godinu poslije ulogom u komediji “Poljubac vampira”, a glumački svijet ga je upamtio zbog toga što je, da bi što uvjerljivije odigrao ulogu, pojeo živog žohara. Nije ni čudno što ga je pratio glas čudaka kojeg bi se trebalo kloniti.

Nakon prekida s Christinom Fulton početkom devedesetih iduće četiri godine ulazit će i izlaziti iz raznih emotivnih veza, među kojima će biti i izlet sa Sarom Jessicom Parker, s kojom je 1992. godine zaigrao u filmu “Medeni mjesec u Las Vegasu”. No pred njim je tek bila uloga života. Bila je to ljubavna drama Mikea Figgisa ”Napuštajući Las Vegas”. U ovom filmu zaigrao je alkoholičara, filmskog scenarista na rubu samoubojstva. Simpatični, razočarani pozitivac koji se zaljubljuje u prostitutku Seru osvojio je srca i publike i kritike širom svijeta, pa je Cage konačno 1995. zaradio Oscara za najbolju mušku ulogu, a zatim i niz važnih glumačkih nagrada, među ostalim i Zlatni globus.

Patricia mu je dala popis želja kojim će je osvojiti

U privatnom životu u to je vrijeme postao najsretniji čovjek na svijetu. Konačno je osvojio srce svoje stare ljubavi Patricije Arquette. U četiri godine mlađu glumicu zaljubio se još u svojoj najluđoj fazi, početkom 80-ih. Ona je pak testirala Cageove namjere tako da mu je predala popis s 50-ak želja koje je on morao ispuniti da bi je zaslužio. Na listu je napisala i da želi crnu orhideju, autogram pisca pustinjaka i autora kultnog romana “Lovca u žitu” J. D. Salingera, zatim tibetansku vjenčanicu, pa Big Boya - golemu maskotu od fiberglasa koja je bila zaštitni znak istoimenog lanca restorana.

Kad je Cage počeo ispunjavati njezine želje, Patricia se nasmrt prestrašila i pobjegla glavom bez obzira. A onda su se ponovno sreli 1994. i iste godine vjenčali. U brak je dovela i tada petogodišnjeg sina Enza, kojeg je dobila s glazbenikom Paulom Rossijem od kojeg se razvela. Patricia i Nicolas u braku su preživjeli šest godina. Na papiru. U stvarnosti su izdržali zajedno tek devet mjeseci, ali su u javnosti još dugo glumili sretan par. 

Nakon što su zajedno 1999. godine zaigrali u filmu Martina Scorseseja “Između života i smrti” (Bringing out the Dead) njihov je brak konačno došao kraju. Cageu je dojadilo glumiti u privatnom životu i podnio je zahtjev za rastavu, a parnica je dovršena 2001. godine.

Jedna od Cageovih karakternih osobina je da se uvijek zaljubljivao na prvi pogled. Slično se dogodilo i s Lisom Marie Presley. Ni godinu dana nakon razvoda od Patricije Cage je već bio u braku s kćeri najslavnijeg američkog pjevača i svog idola Elvisa Presleya. Lisa, koja je iza sebe imala brak s glazbenikom Dannyjem Keoughom i s Michaelom Jacksonom, upoznala je Cagea na rođendanskoj proslavi Johnnyja Ramonea u travnju 2001. U to vrijeme bila je zaručena za američkoga glazbenika Johna Oszajcu, ali je susret s Cageom bio fatalan i istog trenutka je napustila Johna. Godinu i pol kasnije, točnije 10. kolovoza 2002., vjenčali su se u Manua Lani na Havajima.

U brak s Cageom dovela je i dvoje djece - kćerkicu Riley Keough, rođenu 1989, i sina Benjamina Keougha, rođenog 1992., iz prvog braka s Dannyjem Keoughom. Sve je upućivalo na sklad između para, ali Cage nikako nije mogao podnijeti Lisino nerazdvojno prijateljstvo s bivšim suprugom Michaelom Jacksonom. Kako je i sama poslije priznala, Lisa je, nakon dvogodišnjeg braka s kontroverznim Jacksonom, ostala s njim u kontaktu iduće četiri godine. Tako su i nakon razvoda 1996. pokušavali obnoviti vezu mnogo puta sve do 2000. godine. On je bio ovisan o njoj pa je Lisa nerijetko zbog njega putovala s jednog na drugi kraj svijeta. Cage to nije mogao podnijeti, pa je nakon samo 108 dana braka, dva dana uoči premijere njegova filma “Adaptacija”, podnio zahtjev za razvod.

Sudski spor trajao je dulje od braka i dovršen je 16. svibnja 2004. godine. Tri mjeseca prije nego što je dobio sudsko rješenje da je opet slobodan muškarac Cage je večerao u losanđeleskom sushi-restoranu Le Privé. Posluživala ga je 20-godišnja konobarica korejskog podrijetla Alice Kim. Tada 40-godišnji glumac zaljubio se preko ušiju. Nakon toga nastavio je iz večeri u večer zalaziti u restoran sve dok je nije osvojio. Nije tratio vrijeme. Odmah ju je i zaprosio. Nakon dva mjeseca darovao joj je dijamantno-smaragdni zaručnički prsten, a 30. lipnja postali su supružnici. Vjenčali su se na privatnoj ceremoniji na ranču u sjevernoj Kaliforniji. Već 2005. dobili su sina Kal-ela.

Zidove njihova doma krase preparirane životinje

Iako se prilično smirio, poneki Cageov eksces ipak procuri s vremena na vrijeme u javnost. Tako je bilo i 21. srpnja 2011. godine kad je tijekom snimanja filma “Oteta” u New Orleansu pijan nasred ulice vikao na suprugu uvjeravajući je da je kuća ispred koje su se zatekli njihov dom. Uhvatio ju je za nadlakticu i pokušao ugurati u dvorište, a zatim je bijesan šakom udarao po parkiranim automobilima. 

Prijavio ga je taksist koji se slučajno zatekao na ulici, pa ga je policija odvela u pritvor i osumnjičila za fizičko zlostavljanje i remećenje javnog reda i mira. Izašao je nakon dva dana uz jamčevinu od 11.000 dolara. I godinu dana prije kažnjen je jer je pijan verbalno napao goste u noćnom klubu Romanian tijekom snimanja “Duh osvete” (Ghost Rider). Uz sklonost alkoholu, Cage gaji strast prema materijalnim dobrima. U njegovu vlasništvu su neke od najčudnijih građevina, poput velike piramide.

Tako je na groblju St. Louis u New Orleansu dao sagraditi tri metra visoku mramornu piramidu koja će biti njegov posljednji dom. Iako stilski odskače od ostalih grobnica, Cage je na nju stavio natpis “omnia ab uno” i tako potaknuo priče da je sljedbenik rozenkrojcera. No to nije njegov jedini ekstravagantni pothvat. Poznato je da je bio vlasnik dvorca u Njemačkoj nedaleko od gradića Etzelwanga te da s obitelji živi u lažnom dvorcu koji si je dao sagraditi nedaleko od Los Angelesa, a na um mu je došla i ideja da uveze jedan pravi pravcati iz Europe.

Također, bio je vlasnik čak dvaju bahamskih otočića koje je pokušao prodati za sedam milijuna dolara. Zidove njegova doma krase razne preparirane životinje, od rijetkih ptica, do guštera, zmija i oktopoda. Na dražbi je jednom platio i 270.000 dolara za maketu dinosaura.

Tri milijuna dolara platio je da bi vozio Lamborghini koji je konfisciran pokojnom iranskom šahu Rezi Pahlaviju. U svojem voznom parku posjeduje i 18 motora te pedesetak automobila, među kojima je i nekoliko Rollce-Royceva. Osim toga, ima privatni avion Gulfstream te dvije jahte. Ipak, prije tri godine zapeo je za oko poreznicima.

Nije ga ostavila ni kad mu je prijetio zatvor zbog poreza

Optužili su ga za neplaćanje poreza, pa je tužio svog financijskog savjetnika, koji mu je navodno savjetovao da kupuje nekretnine i tjerao ga u financijske dubioze koje bi ga mogle stajati desetke milijuna dolara.

Unatoč svemu, supruga Alice mu ostaje vjerna, a i Nicolas je shvatio da mu je ona jedina podrška i jedina konstanta u životu. Kad su se prije dva mjeseca pojavili na filmskom festivalu u Veneciji, svi mediji izvijestili su da je njihova bračna sreća neupitna. A njegova grubost? Trudi se ne iskaljivati je više na svojim voljenima...

Ljubavna analiza Milane Vuković Runjić: Treba tek vidjeti hoće li krhka i sićušna Alice Kim uspjeti zauvijek obuzdati pobjesnjelog Nicolasa

Uvijek sam zamišljala Nicolasa Cagea kao Sailora iz “Divljih u srcu”. Bilo je nekog divljaštva i romantike u svakom njegovu pojavljivanju na platnu, što se osobito vidi u možda najboljem njegovu filmu, “Napuštajući Las Vegas”. No u međuvremenu su mi te njegove kvalitete prisjele, pa sam i prestala pratiti njegovu karijeru. Zanimljiviji su mi glumci koji se s godinama odreknu imidža romantičnih buntovnika od onih koji to uporno ostaju od kolijevke pa do groba. Jer u stvarnosti nema baš ničeg romantičnog u takvom ponašanju. 

Pijani ispadi, napadanje slučajnih prolaznika, vika, krika, demoliranje automobila. Kad nabrojimo sve te ekscese, pa još shvatimo da ih izvodi lik od skoro 50 godina, a ne neki pobjesnjeli mladac ili članovi grupe Led Zeppelin na vrhuncu slave (premda se ni nekome od 20 godina takvo ponašanje ne smije tolerirati), moj zamor Cageom postaje lako objašnjiv. I njegov ljubavni život čini mi se poput dugačkog niza nereda i nemira. 

Nagle zaljubljenosti, užurbani brakovi, još brži raspadi, vječna natezanja po sudu, djeca koja su neizbježno žrtve takvih situacija, neprekidne svađe i ružne riječi o bivšim partnericama... daleko je to od bilo čega “romantičnog”. Ne kažem da bi naše emocije trebale biti uredne i sređene poput uredskih ladica, ali to što je Cage izvodio u svojoj prošlosti ne govori baš u prilog nekoj njegovoj stabilnoj ljubavnoj budućnosti. 

Što sve čeka krhku Kim u vezi s pobjesnjelim Nicolasom, tek ćemo vidjeti. I može li sićušna, dva desetljeća mlađa egzotična ljepotica dovesti u red tvrdoglavog starog lava koji se svako malo odaziva zovu svoje divlje prirode? Ne želim biti zloguki prorok, ali jedno je za Nicolasa Cagea sigurno: on će zauvijek biti divljega srca.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin