Obavijesti

Show

Komentari 7

Mijenjao je glazbene trendove, šokirao i uvijek bio jedinstven

Mijenjao je glazbene trendove, šokirao i uvijek bio jedinstven
5

Pod pravim imenom David Jones Bowie je rođen u Londonu, 8. siječnja 1947. Ime je promijenio 1966., tri godine prije nego je objavio klasik "Space Oddity"

VIDEO

David Bowie umro je nakon 18-mjesečne bitke s rakom . Bilo mu je 69 godina, a tek nekoliko dana prije smrti, na svoj rođendan, objavio je album "Blackstar" . Kritičari su ga ocijenili njegovim najinovativnijim ostvarenjem. Publika nije bila ni svjesna da će mu biti i posljednje jer Davidova bolest bila je tajna.

Utjecajni pjevač i producent u svojoj dugogodišnjoj karijeri okušao se u brojnim žanrovima - glam rocku, art rocku, soulu, hard rocku, a nisu nepoznati niti njegovi izleti u dance, elektroniku pa čak i punk glazbu . Što god je radio, radio je sa stilom i svemu je dao osobni pečat. David Bowie u niti jednom se glazbenom žanru nije osramotio.

POGLEDAJTE VIDEO: David Bowie objavio je novi album ('Blackstar') tri dana prije smrti

Pokretanje videa...

24sata Video 01:05

Iako je prvo ostvarenje objavio još 1967., njegov uspon započeo je 1972. godine albumom "The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders From Mars". Tri godine kasnije uspio je osvojiti vrhove američkih top lista singlom "Fame" čija se nova verzija 1990. provukla i kroz filmski hit "Zgodna žena".

Rekao da je gay da bi skrenuo pažnju na sebe

REUTERS/PIXSELL

Bowie 1976. započinje eksperiment s avangardnim art rockom , a iako album nije iznjedrio velike hitove, kod Davidove publike ostvario je solidan odjek.

Ono po čemu je britanski velikan najpoznatiji su singlovi Let’s Dance”, “Space Oddity,” “Heroes,” “Changes,” “Under Pressure,” “China Girl,” “Modern Love,” “Rebel, Rebel,” “All the Young Dudes,” “Panic in Detroit,” “Fashion,” “Life on Mars,” “Suffragette City”, "Absolute Begginers", "Blue Jean"...Te su pjesme apsolutni klasici koji, bez obzira na starost, i dalje nalaze svoje mjesto u programima radijskih postaja i u playlistama DJ-a po rock klubovima.

Oni rijetki koji nisu znali njegovu glazbu, nisu mogli nezamjetiti njegove oči različite boje koje su posljedica ozljede pri jednoj školskoj tučnjavi. Bowie se okušao i u filmovima - prvo kao izvanzemaljaca koji traži pomoć za svoj umirući planet u filmu "The Man Who Fell to Earth". Pojavio se u posljednjem filmu Marlene Dietrich "Just a Gigolo" iz 1978., a kritičari su hvalili njegovu ulogu u "Čovjeku slonu" iz 1980.

VIDEO

Pod pravim imenom David Jones Bowie je rođen u Londonu, 8. siječnja 1947. godine. Ime je promijenio 1966., tri godine prije nego je objavio svoj klasik "Space Oddity". Kako bi privukao pozornost na sebe i svoj nadolazeći album, Bowie je 1972 u jednom časopisu izjavio da je homoseksualac , a nakon toga je kosu obojio u narančasto i počeo odijevati žensku odjeću. Album mu je postao prava senzacija.

Propao mu bend

Smjer je promijenio 1975. kada postaje opsjednut dance i funk zvukovima. Početak 1980-ih donio mu je nove velike komercijalne uspjehe kroz albume "Scary Monsters" i "Let's dance", a ostat će poznati i njegovi izleti u čisti komercijalni pop i to kroz duet s Tinom Turner "Tonight" iz 1984. te suradnju s Mickom Jaggerom u "Dancing in the Street" iz 1985.

Tijekom 1987. oformio je grupu Tin Machine, ali taj mu je projekt nije najbolje prošao kod publike i bend je nakon dva izdana albuma pao u zaborav.

Solo karijeri vratio se 1993. godine. Nije ostao imun na glazbene trendove 1990-ih pa je u njegovim pjesmama bilo primjesa dance i techno glazbe. Od tada do danas objavio je šest albuma.

Bowie je producirao albume i za druge glazbenike poput Lou Reeda, The Stoogesa, Iggyja Popa i dr. U novijoj glazbi njegov su glas svi zamijetili u pjesmi "Reflektor" kanadskog benda Arcade Fire.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Nije sve tako savršeno: Jennifer Lopez fotkali na ulici, evo kako izgleda bez filtera i 'fotošopa'
NE MOŽE SE SVE SREDITI

Nije sve tako savršeno: Jennifer Lopez fotkali na ulici, evo kako izgleda bez filtera i 'fotošopa'

Čini se kako je dosta smršavila u posljednje vrijeme jer joj trbuh i struk, koji su se isticali ispod kratke majice, nisu glatki ni zategnuti

Ella Dvornik: 'Ono kad imaš sve dokaze da te netko prevario...'
ZBUNILA PRATITELJE

Ella Dvornik: 'Ono kad imaš sve dokaze da te netko prevario...'

Poznata hrvatska influencerica je objavila par fotografija, a zatim se raspisala o svojem omiljenom 'emojiju' te iznenadila...
Bianca Censori bosa prošetala Disneylandom: 'Ovo je najviše odjeće što je ikada nosila...'
KANYEOVA DRAGA

Bianca Censori bosa prošetala Disneylandom: 'Ovo je najviše odjeće što je ikada nosila...'

Bianca i Kanye u braku su od kraja 2022., a od ljeta iz dana u dan šokira svojim golišavim modnim kombinacijama