Obavijesti

Show

Komentari 46

Mislili ste da Škoti znaju samo gajde svirati? Prevarili ste se...

Mislili ste da Škoti znaju samo gajde svirati? Prevarili ste se...
16

Škoti danas odlučuju hoće li se odvojiti od Ujedinjenog Kraljevstva ili ne. U povodu referenduma za vas smo sastavili listu najboljih škotskih glazbenika svih vremena

VIDEO

1. Dire Straits

Pjesmu ' Sultans of Swing ' grupe Dire Straits malo tko nije čuo. Isto tako, malo tko slušajući taj svevremenski hit razmišlja o tome da je njegov autor, Mark Knopfler, rođen u Glasgowu. O popularnosti i uspjehu Dire Straitsa svjedoči to što su bez problema punili stadione, imaju višestruko platinaste albume, a  Knopflerov stil sviranja gitare vještina je koju bi htjeli posjedovati mnogi glazbenici diljem svijeta.

VIDEO

2. Annie Lennox - Eurythmics

Annie Lennox , rodom iz Aberdeenshirea, proslavila se pjevajući s grupom The Tourists. Kad su ona i Dave Stewart oformili grupu Eurythmic s postali su svjetski poznati. Annie je uspjela i kao solo glazbenica, a važan je i njen angažman na području političkog i društvenog aktivizma te humanitarni rad. ' Sweet Dreams ', ' Thorn In My Side ' i ' Here Comes the Rain ' samo su neki od hitova koje je Lennox otpjevala.

VIDEO

3. Franz Ferdinand

Alex Kapranos, Nick McCarthy, Bob Hardy i Paul Thomson članovi su škotskog rock benda Franz Ferdinand . Dečki su dosad objavili četiri studijska albuma, jedan remix album te brojne singlove. Obožavatelji im se dijelom svijeta broje u milijunima. Najpoznatiji im je hit 'Take Me Out'.

VIDEO

4. Rod Stewart

Apsolutna legenda škotske glazbe, Rod Stewart rođen je u Londonu, no otac mu je Škot. Svoje škotsko porijeklo uvijek s ponosom ističe. I danas ima aktivnu glazbenu karijeru, a prodao je više od 100 milijuna ploča diljem svijeta. ' Maggie May ', ' You Wear it Well ' te ' Sailing ' najveći su mu hitovi .

VIDEO

5. Susan Boyle

Susan Boyle iz škotskog grada Blacburna proslavila se nakom pojavljivanja u talent showu 'Britain's Got Talent'. ' I Dreamed a Dream ' iz 'Jadnika' otpjevala je besprijekorno i osvojila suce i publiku. Prvi album objavila je u studenom 2009. i odmah je postao najprodavaniji na svijetu.

VIDEO

6. The Fratelis

Ovaj indie rock sastav iz Glasgowa ime je izabrao po uzoru na obitelj kriminalaca iz popularnog filma 'Goonies'. The Fratellis su najpoznatiji po hitovima ' Chelsea Dagger ' i ' Whistle For The Choir '. Bend je dosad objavio tri studijska albuma.

VIDEO

7. Ian Anders - Jethro Tull

Ian Anderson rođen je u škotskom gradiću Dunfermlineu. Najpoznatiji je kao multiinstrumentalist, tekstopisac i vokal legendarnog benda Jethro Tull . ' Aqualung ', ' Thick as a Brick ' i ' Songs from the Wood ' samo su neki od njihovih bezvremenskih hitova.

VIDEO

8. Nazareth

Bend Nazareth 1968. u Dunfermlineu osnovali su bivši članovi benda the Shadettes. Albumom 'Hair of the Dog' plasirali su se visoko na top ljestvice. Najpoznatiji su im hitovi ' Love Hurts ' te obrada hita Joni Mitchell ' This Flight Tonight '. Rock sastav i danas aktivno snima nove materijale, a promijenili su toliko članova da se moraju dobro koncentrirati da sve promjene nabroje točno.

VIDEO

9. Bay City Rollers

Bay City Rollers 70-ih ne samo da su bili popularni u Ujedinjenom Kraljevstvu, već su ih obožavali i Amerikanci. Tinejdžeri su im bili glavna publika. Neki ih glazbeni kritičari uspoređuju s Beatlesima jer je histerija koju su izazivali gdje god bi se pojavili imala iste razmjere. Najpoznatiji im je hit ' Bye, Bye Baby '.

VIDEO

10. Primal Scream

Primal Scream rock bend je oformljen u Glasgowu. U njihovim pjesmama osjetan je utjecaj bendova kao što su The Rolling Stones i The Beatles koje obožavaju. Dosad su izdali deset studijskih albuma i osnovna im je karakteristika što vole eksperimentirati sa žanrovima. Najpoznatiji hitovi su im ' Rocks ', ' Loaded ' i Country Girl '.

VIDEO

11. Simple Minds

Bend Simple Minds iz Glasgowa godinama je zauzimao vodeća mjesta na glazbenim ljestvicama. Karizmatični pjevač Jim Kerr hitove poput ' Don't You Forget About Me ' te ' Waterfront ' izvodio je s neopisivim žarom i uvijek na sebi svojstven način. Sastav je izdao 16 studijskih albuma, sedam komplilacija, tri live albuma...

VIDEO

12. Texas

Bend oformljen u Glasgowu za ime je inspirirao film 'Paris Texas'. Grupa Texas najpoznatija je po hitu ' I Don't Want a Lover ', a u stvaranju glazbe inspiracija im je bio Ry Cooder. Dosad su izdali osam studijskih albuma koje su prodali u višemilijunskim nakladama.

VIDEO

13. Travis

Bend Travis oformljen je u Glasgowu, a nazvali su se po liku iz filma 'Paris Texas', Travisu Hendersonu, kojeg je glumio Harry Dean Stanton. Njihove melodične i lako pamtljive pjesme osigurale su im brojne obožavatelje. Najpoznatiji su im hitovi ' Sing ', ' Turn' te 'Closer '. Dosad su izdali sedam studijskih albuma.

VIDEO

14. Wet Wet Wet

Wet Wet Wet oformili su se u škotskom gradiću Clydebank. Proslavili su se obradom pjesme ' Love is All Around ' za film 'Četiri vjenčanja i sprovod'. Pjesmu u originalu izvodi grupa Troggs. Verzija grupe Wet Wet Wet čak 15 tjedana je bila na prvom mjestu britanske top ljestvice.

VIDEO

15. The Proclaimers

Charlie i Craig Reid iz grupe The Proclaimers proslavili su se pjevajući 'tvrdim' škotskim naglaskom. Popularni su u domovini, ali i u Americi. Bend je jako politički angažiran i kroz pjesme im se provlače motivi svakodnevnog života koje smatraju da je nužno mijenjati. Najpoznatija im je pjesma 'I’m Gonna Be(500 miles) ' koju osim njihovih fanova vole i navijači škotske nogometne momčadi.

VIDEO
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 46
VIDEO

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...
SKRIVA GA OD DJEVOJAKA

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...

Vatrena Claudia koja se proslavila izazovnim navijačkim kombinacijama tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva u Katru, otkrila nam je da je sretno udana. Prisjetila se i najvažnijeg dana u svom životu