Obavijesti

Show

Komentari 6

Razbijači mitova: S 'Ratovima zvijezda' počela nova sezona

Razbijači mitova: S 'Ratovima zvijezda' počela nova sezona
8

Znanstveni show iza sebe ima više od 300 epizoda, a u novom specijalu bavit će se i otkrivati tajne 'Ratova zvijezda'. Je li Luke zaista mogao prijeći na drugu stranu...

VIDEO

Da ribice imaju pamćenje znatno dulje od tri sekunde, da božićne lampice ne mogu izazvati požar u kući te da nas živi pijesak ipak ne može progutati u samo nekoliko minuta samo su neke od stvari koje nas je naučio dvojac iz američkog znanstvenog showa “MythBusters” (Razbijači mitova) . Stručnjaci za specijalne efekte Adam Savage i Jamie Hyneman u svakoj epizodi testiraju vjerodostojnost raznih urbanih legendi i mitova u popularnoj kulturi.

Oružje i eksplozije čine show zanimljivijim

Nova sezona počela je 19. travnja na Discovery Channelu sa specijalom o “Ratovima zvijezda” (Star Wars). Ekipa je testirala mitove iz filmskih hitova redatelja Georgea Lucasa. Je li Luke zaista mogao ljuljajući se na konopu iznad velikog ponora i držeći Leilu u naručju prijeći na drugu stranu te je li mogao preživjeti hladnoću u trbuhu mrtvog Tauntauna, otkriva nam najnovija epizoda jedne od najpopularnijih znanstvenih emisija.

- Ako smo dokazali da u plastu sijena, iako teškom mukom, ipak možete pronaći iglu, zašto ne dokazati da se neke fantastične filmske akcije mogu izvesti i u realnom životu - rekli su “razbijači mitova”. Adam i Jamie upoznali su se ranih ‘90-ih i godinama su radili zajedno.

VIDEO

- Radio sam sa specijalnim efektima u San Franciscu, a Adam je bio jedan od mojih radnika. Kad je došlo do ideje da se bavimo urbanim mitovima, sjetio sam se odmah njega jer je bio brz i znao je više od mene. Htio sam da budemo tim - kroz smijeh je ispričao Jamie. Sve je počelo 2002. kad su ih pozvali da testiraju jednu od najvećih američkih urbanih legendi. U pilot-emisiji “Razbijača mitova” testirali su može li eksplodirati trbuh ako se istodobno pojedu bomboni Pop Rocks i popije Coca-Cola, a nakon samo nekoliko epizoda svima je bilo jasno da ih čeka fantastičan uspjeh. Adam i Jamie, kao i cijela ekipa, posebno naglašavaju sigurnost. Uvijek upozoravaju gledatelje da ne ponavljaju eksperimente viđene u emisiji.

- Oružja i eksplozije show čine zanimljivijim i publiku to najviše privlači. Vjerovali ili ne, mi više volimo stvarati nego uništavati - rekli su “razbijači mitova”. Ipak u jednoj od emisija 2011. slučajno su topovskom kuglom razbili dvije kuće.

- Kugla je trebala proći kroz nekoliko bačvi s vodom, a završiti u brdu. Nije baš ispalo kako smo zamišljali. Na svu sreću, nitko se nije ozlijedio - kažu. Adamu je jedna od dražih eksplozija bila kad je trebao zapaliti posuti barut kao što to rade likovi iz crtića da bi raznio robota koji je bio centralna figura pokusa. Ekipa je testirala i scenu iz hit serije “Breaking Bad” u kojoj je Walter White (Bryan Cranston) smislio genijalan plan da smakne dilere. Napravio je masu živina fulminata, osjetljivog eksploziva koji se može aktivirati pritiskom, i kad ga je bacio na pod, snažno je eksplodiralo. “Razbijači mitova” ipak nisu uspjeli aktivirati spoj bacanjem u pod, ali su zato njime raznijeli kuću.

Jack iz “Titanica” ipak nije morao umrijeti

- Što reći nego: ne pokušavajte ovo kod kuće - zaključili su. Jamieju je jedna od dražih emisija bila ona u kojoj su testirali boji li se slon zaista malenog miša.

- Bili smo u Južnoafričkoj Republici i trebali smo testirati mit vezan uz morske pse. Zbog lošeg vremena testiranje nam je propalo pa smo se zaputili u životinjski rezervat. Našli smo mjesto za koje smo čuli da tuda prolaze slonovi te smo stavili malenog nesretnog miša ispod slonovskog izmeta. Sakrili smo se u grmlje i kad je slon naišao, podigli smo izmet da miš izađe. Slon je zastao, okrenuo se i otišao u suprotnom smjeru. Nije bio sretan što ga vidi. Svi smo se iznenadili, bila je to urnebesno smiješna scena - ispričao je Jamie. Jedan od gostiju u “Razbijačima mitova” bio je i redatelj James Cameron. Ekipa je tada razotkrila jednu od većih filmskih dvojbi: Je li Jack (Leonardo DiCaprio) zaista morao umrijeti na kraju filmskog hita “Titanic” iz 1997. godine.

James Cameron bio je uvjeren da bi Jack i Rose (Kate Winslet) potonuli ako bi se oboje popeli na dasku, no mnogi su sigurni u to da su oboje mogli preživjeti. Ekipa “Razbijača mitova” ustanovila je da je par u hladnome moru bio točno 63 minute. Zaključak je bio da, ako bi oboje plutali na komadu drveta, bili bi uronjeni more dovoljno dugo da umru od hipotermije. Međutim, da je Rose kojim slučajem ispod drveta stavila svoj prsluk za spašavanje, oboje bi preživjeli. Emisija je dosad bila nominirana za pet Emmya te je odnijela nagradu Astra za najbolju znanstvenu emisiju. Discovery Channel će od 2. svibnja emitirati još jednu znanstvenu emisiju, a riječ je o “Smrtonosnim dilemama” (Deadly Dilemmas). Ova potpuno nova serija tražit će od gledatelja da razmisle o nekim doista ozbiljnim i ekstremnim situacijama smještenim u hipotetičke scenarije u kojima se radi o životu ili smrti. U svakoj epizodi morat će odlučiti koja će im odluka spasiti život, a koja bi ih ubila.

Nova emisija donosi najluđe eksperimente

Uz nevjerojatne videoisječke, goleme samovoljne eksperimente i bizarne studije iz cijelog svijeta koje se temelje na stvarnom životu, serija će, među ostalim, pokušati odgovoriti i na ova pitanja: ako se nađete usred jakih udara gromova, bi li vas skrivanje u metalnom karavanu spasilo ili ubilo? A da se morate boriti s krokodilom ili s bijelom morskom psinom, koji bi vam izbor pružio veću šansu da ostanete živi? I naposljetku, ako do kraja života jedete samo mrkvu ili samo hamburgere - od čega je vjerojatnije da ćete umrijeti? Ništa manje neobična nije ni emisija “Upozoreni ste” (You have been warned) koja svakom epizodom broji sve više fanova. U njoj se prikazuju najbolji i najluđi eksperimenti i izumi koje su obični ljudi objavili na internetu uz obavezno upozorenje - ne pokušavajte ovo kod kuće! U svakoj epizodi nekoliko stručnjaka analizira najzanimljivije svjetske izume i eksperimente iz kućne radinosti pomičući granice razmišljanja i teorije.

Nova, osvježena verzija “Kozmosa” iz 1980. godine

Uz pomoć vrhunske digitalne i grafičke tehnologije oni će objasniti kako su ti eksperimenti uopće izvedeni. Na primjer, kako padobranac hoda između krila dvaju jedrilica na visini od 3000 metara ili kako muškarac zalijepi jezik za uličnu svjetiljku? Emisija ‘A kako to oni rade?’ (How Do They Do It?) emitira se već desetu sezonu, a otkriva fantastične tajne tehnologije i stvari koje nas okružuju. Kako izvesti najizokrenutiju vožnju vlakom smrti na svijetu? Kako se tvrda stijena pretvara u najglatkiji stol za biljar i kako od voća nastaje džem samo su neke od stvari koje je ekipa iz emisije otkrila. Najnoviji znanstveni spektakl donio je National Geographic, a riječ je o “Kozmosu: Odiseji u prostoru i vremenu” koja je nova verzija legendarne znanstvene serije iz 1980. Astrofizičar Neil deGrasse Tyson donosi nove oblike znanstvenog pripovijedanja te predstavlja veličanstvenost svemira i nove verzije slavnih elemenata izvornog serijala.

- Puno se toga promijenilo u našem znanju o svemiru otkad je ‘Kozmos’ s Carl Saganom prvi puta prikazan. Lansirali smo space shuttle i sagradili postaju u orbiti veličine nogometnog terena. Otkrili smo 1000 eksoplaneta koji se kreću oko drugih zvijezda. Ono što se nije promijenilo je ljudska znatiželja u vezi svemira - zaključio je deGrasse Tyson.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin