Obavijesti

News

Komentari 36

Čekaju na novi organ: Vrijeme im curi, a nema im tko pomoći

Čekaju na novi organ: Vrijeme im curi, a nema im tko pomoći
3

Liječnici u Hrvatskoj ne presađuju bubreg djeci lakšoj od 15 kilograma, strahujući od komplikacija, pa ti pacijenti nadu u život, nažalost, moraju tražiti u inozemstvu

VIDEO

Više od 100 djece na godinu u Hrvatskoj treba transplantaciju bubrega, jetre, srca i pluća. Najviše ih čeka transplantaciju bubrega, ali ta se operacija ne radi u Hrvatskoj za djecu tjelesne težine do 15 kilograma nego mali pacijenti odlaze u Francusku i u Italiju. Liječnici ovdje ne obavljaju ni transplantaciju pluća.

- Moja Julia rodila se zdrava, ali s godinu dana počela je oblino povraćati. Otkrili su da ima zapletaj crijeva. Nije bila na operaciji odmah po dolasku na Hitnu nego su učinili zahvat invaginacije crijeva i smještena je na kirurgiju, a drugi dan nakon što je primila litru infuzije, a izmokrila 150 ml uočili su problem s radom bubrega. Bila je sedam puta u operacijskoj dvorani zbog raznih problema od sepse, gripe, peritonitisa i slično. Oporavljala se devet mjeseci u bolnici. Otkazali su joj bubrezi i od tada naš se život svodi na bolnice i dijalizu. Svaki dan na dijalizi provede 15 sati – objašnjava Lidia Miholić (44), mama Julije (5) iz Zagreba Roditelji nisu bili odgovarajući donori.

- Liječnici su nam prvo rekli da nema operacije dok ne postigne težinu od 10 kilograma, a zatim se čekalo 12 kilograma. Onda su je stavili na listu Eurotransplanta na godinu dana, a nakon toga su rekli da je premalena za transplantaciju te preporučili odlazak u inozemstvo – nastavila je Lidia. Slična je priča Irene Mavrić i male Anje (3)iz Pule. Roditelji su u 20. tjednu trudnoće doznali da djevojčica ima malformaciju urogenitalnog sustava koji je u Hrvatskoj rijedak. - Nakon rođenja, na Rebru smo provele dva mjeseca, a s osam mjeseci je krenula na dijalizu. Od tada čekamo da naraste radi transplantacije. Svaki dan ima 16 sati dijalize i još jednu izmjenu od 15 minuta. Toliko sati mora provesti u svom krevetu – objasnila je mama Irena.

Anji i Juliji dijaliza spašava život. HZZO im je osigurao aparate pa proceduru provode u svom domu. Za razliku od hemodijalize koja se provodi isključivo u bolnici, za ove male pacijente koristi se peritonejska dijaliza. U trbušnoj šupljini liječnici su im postavili kateter kojim u taj prostor utaču dijaliznu otopinu i izbacuju otrovne tvari i višak tekućine.

- Najčešće komplikacije peritonejske dijalize su upale potrbušnice, upale izlazišta peritonejskog katetera te tunela peritonejskog katetera. Komplikacije su i curenje dijalizata pored katetera te hernije – objasnila je prim. dr. sc. Jasna Slaviček, pedijatar nefrolog iz Odjela za dijalizu Zavoda za nefrologiju i transplantaciju Klinike za pedijatriju KBC Zagreb.

- To nije trajno rješenje i prilično je opasno zbog upala koje mogu ugroziti život. Liječnici su nam rekli da ovako male pacijente ne operiraju u Hrvatskoj, pa sam se javila u kliniku u francuskom Lyonu. Nakon pretraga su je stavili na listu i rekli su nam da kroz godinu dana možemo očekivati operaciju – kazala je Lidia. Irena će zdravlje za svoje dijete također potražiti u inozemstvu, konkretnije, u Italiji.

Anju u jesen čekaju liječnici u Padovi koji će započeti obradu i pripremu za buduću operaciju.

- Kako je sve komplicirano jer treba i rekonstrukciju mjehura, takva operacija ne radi u Hrvatskoj. Anja je jedinstven slučaj. Računamo da će ići na transplantaciju s 5 godina, sudeći prema iskustvima druge djece – rekla je Irena. Ne znaju gdje će se liječiti i kontrolirati nakon transplantacije, jer u Hrvatskoj nedostaje stručnjaka koji bi se bavili tom problematikom. Kad je riječ o transplantaciji srca ili jetre djeci naši stručnjaci su vodeći u regiji. 

- S transplantacijama srca smo započeli 2011. godine i dosad smo imali pet uspješnih i jednu neuspješnu operaciju. Pedijatrijska kardiologija je mlada struka i ranije nismo mogli operirati jer nismo imali uvjete. Trebalo je doći do te razine jer je riječ o velikom znanstvenom poslu. Najveća umjetnost je uskladiti podnošljivost organa i naći odgovarajuće srce – objasnio je voditelj Referentnog centra za pedijatrijsku kardiologiju RH prof. dr. Ivan Malčić. Dodao je da svake godine imaju dvije do tri transplantacije srca, a čeka se od tjedan dana do šest mjeseci. Ako je riječ o organu koji je došao od živog donora, primjerice srodnika ili roditelja, za presađivanje jetre u Hrvatskoj nema čekanja.

- Ako roditelji nisu podudarni, čeka se tri do šest mjeseci. Na razini cijele zemlje svake godine transplantiramo oko 35 djece. Prvu smo operaciju obavili 2001. godine i kapacitetima zadovoljavamo sve naše potrebe. Postali smo regionalni centar jer nam se javljaju i iz susjednih država, budući da ondje nemaju timove za transplantacije u djece – istaknuo je prof. dr. Mate Škegro sa Zavoda za hepatobilijarnu kirurgiju i transplantaciju abdominalnih organa u KBC Zagreb. Kod takvih operacija, dodao je, važno je imati kompletne timove svih specijalizacija i subspecijalizacija potrebnih za uspješno dovršenje postupka. A takvih timova za malene pacijente na dijalizi u Hrvatskoj nema. U Ministarstvu zdravlja nisu odgovorili zašto je tako.

- Transplantacije u malene djece lakše od 15 kg izvode se u inozemstvu zbog nedovoljnog iskustva u transplantaciji bubrega u sasvim male djece, među ostalim, zbog veće učestalosti tromboze presatka zbog sitnih krvnih žila. Djeca s urođenim anomalijama urinarnoga ili urogenitalnog sustava imaju i urološke probleme koji zahtijevaju korektivne operacije koje su u domeni dječje urologije te je uobičajeno da transplantaciju u te djece izvode dječji urolozi. Djeca se po povratku iz inozemstva kontroliraju u Zavodu za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju Klinike za pedijatriju KBC-a Zagreb. Potrebno je osposobiti barem još dva stručnjaka za praćenje djece s transplantiranim bubregom – detaljnije je pojasnila prim. Slaviček, potvrđujući nedostatak stručnjaka. Ona kaže da se kod nje liječi šestero djece koja čekaju transplantaciju. 

- Prema našim spoznajama, u Hrvatskoj se kontinuirano oko 80-tak djece liječi nekim oblikom nadomještajne bubrežne funkcije – dijaliza ili transplantacija, od kojih je 40-tak njih transplantirano, a ostali čekaju na transplantaciju – kazala je Tanja Watz. Neslužbeno doznajemo kako Ministarstvo zdravlja već godinama nije odobrilo specijalizacije iz tog područja. Stariji liječnici su otišli u mirovinu, a nije ih imao tko naslijediti. Operacije za transplantaciju bubrega u djece koje HZZO plaća u inozemstvu stoje do 100.000 eura. Cijene specijalizacija liječnika u Hrvatskoj su od 250.000 do 300.000 kuna (oko 40.000 eura).

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.