Obavijesti

News

Komentari 89

Dobra duša Knina: Tereza je s prve crte izvlačila suborce...

Dobra duša Knina: Tereza je s prve crte izvlačila suborce...
7

Medicinska sestra Tereza Pavlic, kao pripadnica Puma, njegovala je ranjenike u kninskoj bolnici. Gladnim civilima na ulici dijelila je hranu i konzerve te pomagala

VIDEO

Početkom neprijateljske agresije na Hrvatsku, medicinska sestra Terezija Pavlic (50) iz Varaždina prihvaćala je i zbrinjavala ranjenike na zagrebačkom KBC-u Rebro. Razgovori s ranjenicima koji su dopremani na Rebro potakli su je da početkom 1993., s 28 godina, pristupi 7. gardijskoj brigadi Pume, u kojoj je ostala sve do njezina ukidanja 2003. godine.

Nakon oslobođenja Knina, 5. kolovoza 1995. godine, zadaća joj je bila njegovati i brinuti o ranjenicima u kninskoj bolnici.

 

Privatni album

- Sa 7. gardijskom brigadom, kao pripadnica I. pješačke bojne, Zapovjedne satnije sanitetskog voda, prošla sam njihov kompletni ratni put brinući o bolesnima i ranjenima. Prilikom ulaska u Knin i kninsku bolnicu osjećala sam ponos na sav dosadašnji rad te zaboravila na sve teške trenutke koji su prethodili ostvarenju sna o slobodnom kraljevskom gradu Kninu.

Srpski liječnici surađivali

Nas su učili u školi da ne gledamo boju kože i vjeru, a ni bilo što drugo, nego samo humanost. U prizemlju s lijeve strane u ograđenom su dijelu ležali bolesnici koje smo zatekli u bolnici, dok su pokraj njih stajali zdravstveni djelatnici u bijelim i plavim kutama, prisjeća se Tereza.

S desne strane, kaže, bile su ambulante za prijam bolesnika i ranjenika. Hrvatske ranjenike smjestili su na prvi kat te je o njima vodila brigu ekipa liječnika i medicinskih sestara iz Zadra. Tereza je inače, osim svakodnevnog posla u postrojbi, svake večeri od 20 sati pa sve do ponoći pomagala u bolnici kolegici iz Zadra.

Privatni album

- Naši su ranjenici od ostalih bolesnika koje smo zatekli u bolnici bili odvojeni, no nije bilo nikakvog maltretiranja bolesnika - niti onih koje smo tamo zatekli niti onih koji su naknadno došli. Imali smo jedan ljudski odnos i dobru suradnju i s liječnicima, ali i s bolesnicima koje smo zatekli - kaže sestra Tereza, danas 50-godišnjakinja koja radi u privatnoj poliklinici Grbavac u Zagrebu.

Kolega joj umro na rukama

Osim zbrinjavanja ranjenika i bolesnih, Tereza je u ta četiri dana, koliko je u Kninu ostala, s vozačem sanitetskog vozila obilazila i nemoćne ljude koji su ostali u naseljima te im je nosila hranu i druge potrepštine. U sjećanje joj se urezala baka kojoj su sin i snaha u planiranom bijegu otišli u Beograd, dok ona nije htjela napustiti svoje ognjište.

- Dobivali smo hranu i konzerve koje nismo mogli pojesti, a bakica je bila gladna. Odnijeli smo joj pašteta i drugih namirnica koje smo imali viška. Iako su isprva pokazivali strah, mi smo im ga otjerali osmijehom i poslije se nisu bojali kad su shvatili da im želimo pomoći. Puno su nam zahvaljivali na svemu, a uostalom svi ‘politički bolesnici’ su otišli iz Knina. Ostali su normalni ljudi. Ponosni smo na te dane jer nije bilo nikakve agresivnosti i maltretiranja. Pomagali smo ljudima koji su ostali u Kninu najviše što smo mogli. S osmijehom smo pridobili njihovo povjerenje. Nije bilo ni jedne ružne riječi, a kamoli nešto drugo te je sve normalno i krajnje profesionalno funkcioniralo - kaže Tereza koja je u pozadini svoje brigade brinula o ranjenima, izvlačila ih iz borbenih redova i pružala im prvu pomoć. Nagledala se svega i svačega, umirali su joj na rukama, a posebno ju je pogodila smrt kolege Gorana Horžića, medicinskog tehničara s kojim je neposredno radila na zbrinjavanju ranjenih i bolesnih u ratu.

Privatni album

Suprug joj je bio zapovjednik

- S liječnicima srpske nacionalnosti imali smo profesionalni odnos, nije bilo netrpeljivosti, no međusobna suzdržanost je postojala. Veliku ulogu odigrao je baš pokojni general Korade koji je tražio red, rad i disciplinu te izričito naglašavao da nema ubijanja, mučenja i paljenja - tvrdi Tereza. 

Njezin suprug Marijan Pavlic bio je zapovjednik satnije u kojoj je i sama bila te se također složio da je priča iz Knina zaista humana, posebice ako se sjetimo užasne sudbine ljudi iz vukovarske bolnice i samog Vukovara. Naglasio je kako se iz prvih TV priloga prilikom ulaska u Knin jasno vidi da kninska bolnica nije bila pogođena ni jednom granatom te da je Hrvatska vojska u potpunosti poštovala Ženevsku konvenciju. Iako su oboje u rat otišli kao slobodni ljudi, danas su u braku i roditelji dvoje prekrasne djece od 19 i 16 godina.

24sata
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 89
VIDEO

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao

Četničke kukavice gađale su i Klaićevu bolnicu.  Ozlijeđena je i beba. Ubili su sedmero ljudi
OBLJETNICA NAPADA NA ZAGREB

Četničke kukavice gađale su i Klaićevu bolnicu. Ozlijeđena je i beba. Ubili su sedmero ljudi

U napadu na dječju bolnicu u Klaićevoj ozlijeđeno je dvoje djece, jedno od njih tromjesečna beba, dva djelatnika bolnice i troje roditelja. U dvorištu bolnice poginuo je tijekom deaktiviranja "zvončića" pirotehničar
Rudolf Perešin prebjegao je iz JNA u MIG-u. Sa posljednjeg leta nije se vratio supruzi i kćeri
SJEĆANJE NA JUNAKA

Rudolf Perešin prebjegao je iz JNA u MIG-u. Sa posljednjeg leta nije se vratio supruzi i kćeri

Rudolf Perešin bio je prvi Hrvat koji je s avionom, MiG-om 21 prebjegao iz tadašnje JNA. Poginuo je na današnji dan u akciji Bljesak