Obavijesti

News

Komentari 1076

Ekskluzivno: Ja sam prvi Srbin koji je u gay 'braku' s Hrvatom

Ekskluzivno: Ja sam prvi Srbin koji je u gay 'braku' s Hrvatom
2

EKSKLUZIVNA ISPOVIJEST: Ivan (29) iz Beograda zaljubio se u svog partnera (41) iz Zagreba prije tri godine. Vjenčali su se u zagrebačkoj Gradskoj vijećnici

VIDEO

Nasmijani svatovi, dvije matičarke i kumovi okupili su se u Gradskoj vijećnici u Zagrebu 5. rujna 2014. godine. Među njima je bio i ministar uprave Arsen Bauk, a okupili su se jer su se prvi put u Hrvatskoj vjenčala dva homoseksualca, Ivan iz Beograda i njegov partner iz Hrvatske.

I van se zaljubio u partnera prije tri godine. Upoznali su se na internetu. Dugo su se dopisivali, a onda su se odlučili upoznati.

- Prvi put sam otišao u Zagreb 2012. Tu sam upoznao budućeg partnera. Sve je bilo sjajno i opet sam došao u Hrvatsku na godišnji odmor. Tad smo se dogovorili da bismo mogli zajedno živjeti - kazao je Ivan.

Iako su se odlučili na zajednički život, to nisu mogli ostvariti jer niti u Hrvatskoj niti u Srbiji nije bilo zakona koji bi im to omogućio. Kao strani državljanin, u Hrvatskoj je imao pravo samo na 90 dana turističkog boravka tijekom šest mjeseci, što je bio problem. Zakon se stalno očekivao, ali njegovo stupanje na snagu stalno se odgađalo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Sve smo pokušali da bih ja mogao boraviti i eventualno raditi u Hrvatskoj, ali svi pokušaji su bili neuspješni. Događalo se da sam u Zagrebu i čekam, zakon kasni, a dani mi se broje. Ipak smo znali da će vlast u Hrvatskoj donijeti Zakon o životnom partnerstvu osoba istog spola i odlučili smo čekati - kazao je Ivan.

I dočekali su. Budući da su bili prvi par koji se odlučio na sklapanje partnerstva, izazvali su veliko zanimanje medija. Odlučili su da vjenčanje protekne u tajnosti. U tome su im pomogle i dvije matičarke.

Matičarka je glumila mladu

- Sve je zanimao prvi gay par, svi su željeli vidjeti tko će se prvi registrirati. Matičarke su nam pomogle da vjenčanje održimo u tajnost i. Jedna matičarka i ja smo jednim automobilom išli u vijećnicu, a ispred nas je vozio drugi auto u kojem je bila druga matičarka s buketom cvijeća u rukama, koja je glumila mladu, za svaki slučaj ako mediji budu tamo da pomisle da je u tijeku sklapanje heteroseksualnog braka - kaže Ivan.

Dodaje da su u dvorište vijećnice ušli na stražnji ulaz, a auto koji se prije vozio ispred premjestio se iza njih te je blokirao ulaz kako ih nitko ne bi fotografirao. Na prvo gay vjenčanje došao je i ministar uprave Arsen Bauk, i to na vlastitu inicijativu. U ime Vlade im je poklonio dvije kravate.

- Prvo sklapanje životnog partnerstva ima simbolično značenje baš kao što simbolično značenje ima i naš dar. To je velik korak naprijed - rekao je Bauk.

Ivanovi prijatelji znaju za njegov ‘brak’, ali njegova obitelj nije bila čak ni na sinovu vjenčanju jer ne prihvaćaju njegovu homoseksualnost. Od njega su čak i tražili da krije svoju seksualnu orijentaciju. Ivan je također bio skeptičan u vezi sa sklapanjem ‘braka’ jer se u Hrvatskoj održavao referendum o ustavnoj definiciji braka na kojem je 65,87 posto birača odlučilo da se u hrvatski Ustav unese odluka da je brak životna zajednica žene i muškarca. No Vlada RH je ipak prihvatila Zakon o životnom partnerstvu osoba istog spola.

- Bio sam skeptičan tijekom godina jer je sve bilo na klimavim nogama. U Hrvatskoj je bio i referendum. No postojao je i strah da možda ja i moj partner nećemo moći imati vezu na daljinu pa ostati skupa, ali se sve na kraju dobro završilo - kaže Ivan.


'Zagreb je puno mirniji od Beograda'

Nakon diplome iz geografije u Srbiji u Zagrebu je nastavio neformalno školovanje u Centru za mirovne studije. Kaže da Zagreb voli jer je lijep i miran grad, drukčiji od Beograda.

- Prvih mjeseci kad sam došao mislio sam da mi na čelu piše da sam Srbin pa sam se bojao progovoriti - kazao je Ivan.

Ipak, čitavo ovo vrijeme u Zagrebu nije doživio ni jedan incident vezan uz njegovo podrijetlo ili seksualnu orijentaciju.

- Hrvatska je za Srbiju zapad, ovdje je sve puno normalnije. Život nije loš - kaže.

Dodaje da se s partnerom ne drži za ruke dok hodaju cestom jer to nikad nisu niti radili. Također, sve poslove koje inače heteroseksualni parovi rade Ivan i njegov partner rade zajedno, bez ikakvih podjela na muške ili ženske poslove. Kad su sklopili životno partnerstvo, Ivan više nije imao problema s boravkom u Hrvatskoj.

- Procedura je vrlo jednostavna jer su svi dokumenti jednaki kao i kod ‘spajanja obitelji’ heteroparova. Sve je riješeno u roku od dva tjedna i dobio sam privremeni boravak na pet godina. Takođe r dobio sam osobnu iskaznicu za stranca kao član obitelji hrvatskog državljanina. Uz to dobio sam i radnu dozvolu - kaže Ivan.

Poručio je i homoseksualnim parovima koji razmišljaju o tome da sklope životno partnerstvo, da to učine.

Pokretanje videa...

24sata 02:42
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1076
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a