Obavijesti

News

Komentari 24

Hermina ima samo 18 godina, a već je imala čak 21 operaciju

Hermina ima samo 18 godina, a već je imala čak 21 operaciju
4

Hermina je imala samo tri godine kada su joj liječnici otkrili tumor u prsima koji se širio na kralježnicu. Teška i zastrašujuća dijagnoza nije ostavljala puno nade...

VIDEO

Hermina Stefanović (18) iz Zagreba bila je na posljednjoj, 21. operaciji kojom su joj liječnici sanirali posljedice tumora. U međuvremenu joj se i otac razbolio od karcinoma debelog crijeva, no ova hrabra obitelj unatoč financijskim teškoćama sve nedaće podnosi s osmijehom.

Hermina je imala samo tri godine kada su joj liječnici otkrili tumor u prsima koji se širio na kralježnicu. Teška i zastrašujuća dijagnoza nije ostavljala puno nade, no to je jedino čega je ova obitelj imala napretek. Nada u ozdravljenje držala ih je tijekom kemoterapija, operacija i brojnih zračenja, pa čak i kad je djelić tumora zaostao na teško operabilnom mjestu. Tumor su pobijedili, no bolest je ostavila posljedice. 

- Herminina kralježnica zbog čestih zahvata postala je vrlo krhka. Liječnici su joj ugradili fiksator – šipke koje su držale kosti na mjestu. No šarafi u tim šipkama zadavali su joj dodatne probleme, zbog njih su se na leđima počeli pojavljivati dekubitusi. Situacija se dodatno zakomplicirala kada je pala na školskom hodniku, pa su joj morali mijenjati šipku – prisjeća se mama Ana Marija Stefanović (40). 

Agonija se nastavila. Šipka je ponovo pukla, pa su joj je morali izvaditi i staviti novu i u rujnu ove godine. 

- No operacija se zakomplicirala i morali su prekinuti zahvat. Zakazali su novu operaciju 21. rujna i tada su konačno napravili potpuno novi sustav koji će joj držati kralježnicu. Stavili su nove šipke i koštane blokove - objašnjava Ana Marija. 

- Budući da su do sada kirurzi višestruko otvarali prsni koš i leđa, tražili smo način da šipke učvrstimo drugačije. Sada smo ih provukli između rebara i vezali uz rebra, tako da smo ih postavili na povoljnije mjesto. Teško je reći hoće li to dugoročno biti rješenje, ali svi se nadamo da je to to - kazao je kratko  prof. dr.sc. Vladimir Kovač, specijalist kirurgije kralježnice u KB Dubrava. 

'Trpjela je zastrašujuće bolove'

Tijekom cijele prošle godine Hermina je trpjela zastrašujuće bolove, a zbog komplikacija na operaciji ostala je nepokretna. Zahvaljujući fizikalnoj terapiji uspjela je stati na noge te može napraviti nekoliko koraka, no prava rehabilitacija slijedi i traje do daljnjega. - Napokon mir u cijelom mom tijelu. Operacija je odlično prošla i presretna sam. Istina da užasno boli, ali trpjela bi i jače bolove da znam da je napokon sve gotovo. Oporavili su limenka do kraja, bilo je i vrijeme. Veselim se novom i boljem životu – napisala je Hermina na svom Facebook profilu.  

- Nadam se da smo s operacijama sada nakon 13 godina konačno završili te da će moja Hermina uspjeti započeti život bez straha od bolesti i novih zahvata – kazala je Ana Marija. 

Dodatni udarac: Otac ima karcinom debelog crijeva

Dodatni udarac za ovu obitelj bila je i dijagnoza koju je lani u prosincu dobio njezin otac Božidar (45) - karcinom debelog crijeva. 

- Bio je na operaciji koja je dobro prošla, a sada ide na zadnji ciklus kemoterapija. Kad to završi, ima dva mjeseca pauze pa ide na obradu. I on je, kao i moja kći, poseban čovjek koji se s lakoćom nosi s ovim teškim stvarima. Ne znam odakle snaga i njemu i Hermini, jer ja to sve ne bih mogla podnijeti da sam na njihovom mjestu. Posebno bih zahvalila prof. Vladimiru Kovaču i docentu Srećku Budiju iz KB Dubrava bez kojih moja Hermina ne bi imala priliku za oporavak, kao i dr. Marini Mataja u bolnici Sestre milosrdnice - rekla je Ana Marija. 

Hermina je 2013. bila Ponos Hrvatske

Hermina je zbog svoje hrabre i ustrajne borbe koju je podnijela s osmijehom na licu dobila nagradu Ponos Hrvatske 2013. godine. U najtežim trenucima ona je bodrila svoje roditelje i vjerovala u oporavak.

Preživljavaju od tatinog bolovanja i Herminine invalidnine, a novac im sada treba više nego ikad prije. Pomoći im možete uplatama na račune:

Ana Marija Stefanović,

Pavla Radića 40, Zagreb

Zagrebačka banka IBAN HR4323600003237613022

DEVIZNI RAČUN

Ana Marija Stefanović, Pavla Radića 40, 10000 Zagreb,

Zagrebačka banka SWIFT: ZABAHR2X IBAN : HR8923600003238637872.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"