Obavijesti

News

Komentari 32

Humanitarac: U 21 godinu je prikupio 43 milijuna kn pomoći

Humanitarac: U 21 godinu je prikupio 43 milijuna kn pomoći
3

Umirovljeni Mato Agetić je od Domovinskog rata do danas diljem BiH i Hrvatske odaslao nevjerojatne 123 pošiljke humanitarne pomoći ukupne težine 2.250 tona

VIDEO

Iako s adresom u njemačkom Singenu, umirovljeni Mato Agatić (66) nikad nema mira pa je i ovih dana u poplavljenu Županju i bosanski Odžak dopremio veliku humanitarnu pomoć.

- Vrijednost pomoći je malo više od 660.000 kuna, ali to je manje važno. Bitno je da je sve došlo u ruke onima koji su stradali u poplavama - skromno govori Mato. 

Iz Hrvatske sam u Njemačku otišao kao mladić, ali sam srcem i dušom ostao vezan uz rodni kraj. Kada je buknuo rat, pomoć je u neljudskim ratnim uvjetima trebala svima, i stanovnicima i civilima. Nitko tada nije razmišljao o sebi, dali smo od sebe najviše što smo mogli, kaže Mato

Prikupljanje pomoći potaknula je njegova kći Matija Mijač Agatić. Mato nije dvojio, pridružili su se i njegovi prijatelji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- To su moji dragi Vesna i Jozo Mandić, Kaja i Luka Grgić, Dario Mrnjavac, Karolina Rajić, a golem doprinos dao je i nadgradonačelnik Singena Bernd Häusler, kao i moja dugogodišnja suradnica na humanitarnim akcijama Sabine Becker - kaže Mato.

Uspjeh te akcije Mate Agatića i njegova nesebična potreba da pomogne ljudima u nevolji bit će razumljivija zna li se doista zadivljujući podatak: tijekom Domovinskog rata Mato je uz golemu pomoć svojih prijatelja i zemljaka ne samo Singena nego mjesta diljem Njemačke u razdoblju od 1991. do 2012. godine organizirao, prikupio i u mnoge hrvatske krajeve od Nuštra sve do Mokošice, u Bosansku Posavinu od Brčkog do Odžaka i sve do Sarajeva u BiH otpremio čak 123 humanitarne pošiljke u 127 tegljača, ukupne težine 2.250 tona, a sveukupne vrijednosti 5,764.026 eura. U svemu ima preciznu i uredno složenu dokumentaciju.

- Iz Hrvatske sam u Njemačku otišao kao mladić, ali sam srcem i dušom ostao vezan uz rodni kraj. Kada je buknuo rat, pomoć je u neljudskim ratnim uvjetima trebala svima, i stanovnicima i civilima. Nitko tada nije razmišljao o sebi, dali smo od sebe najviše što smo mogli - kaže Mato.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!