Obavijesti

News

Komentari 726

Ispovijest Hrvata: Ostavio sam ženu i djecu i otišao u Ukrajinu

Ispovijest Hrvata: Ostavio sam ženu i djecu i otišao u Ukrajinu
1

Ivo Dumančić, bivši djelatnik MORH-a, prije dva tjedna otišao je u Ukrajinu u borbu. Nalazi se u Kijevu na obuci dva tjedna. Uskoro odlazi na bojište kraj Mariupolja

VIDEO

Ivo Dumančić, bivši djelatnik MORH-a iz Zagreba, prije dva tjedna otišao je u Ukrajinu u borbuIma 39 godina. Nalazi se u Kijevu na obuci dva tjedna. Uskoro odlazi na bojište kraj Mariupolja, javlja HRT.

Pripadnici su Bataljuna Azov, postrojbe koju čine dragovoljci iz drugih zemalja, koji se bore na strani ukrajinske vojske. Kažu da nisu plaćenici i da se ne bore za novac nego da im je jedini motiv pomoći ukrajinskom narodu koji je, kažu, žrtva ruske agresije.

- Nikakvu plaću niti ništa, za sada nismo dobili niti kune! Nemamo za cigarete, nemamo ništa. Išli smo pomoći zemlji koja je napadnuta od jačeg neprijatelja, nadam se da su vam jasni motivi. Novac nije, jer je ovdje plaća manja od 200 dolara, rekao je Ivo.

- Ja sam dao otkaz, imao sam plaću višu od 1000 eura, ostavio ženu i djecu i nisam jedini u ovakvoj situaciji. Otišli smo ovdje stvarno pomoći ovoj zemlji i ovdje smo se uvjerili da je njima pomoć potrebna. Neorganizirani, neopremljeni, neobučeni, možemo im pomoći jer imamo iskustva u vojsci, neki od nas u ratu. To je jedini motiv, pomoći onima kojima treba pomoć, izjavio je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Motiv nije novac, nego uvjerenje

Miroslav Mašić, jedan od dvadesetak Hrvata koji u dragovoljačkom bataljunu Azov ratuju u Ukrajini, kazao je RTL-u da mu motiv za kretanje u rat nije bio novac nego uvjerenje.

– Nismo tu plaćenici, nego dragovoljci volonteri u bataljunu Azov, rekao je Mašić. Napominje da su došli pomoći ukrajinskom narodu u obrani suvereniteta.

Nismo nikakvi ilegalci

- Niti mrzimo Srbe, niti mrzimo Ruse, kao što se navodi po hrvatskim medijima, da smo ubojice ili ne znam što, kaže Mašić.

- Pa ako netko za 170 eura želi poginuti, onda dobrodošao u klub,  zaključio je Mašić. Naglasio je da im se mnogo ljudi javlja da žele doći iz Hrvatske, no odbijaju osobe bez vojnog iskustva.  

Dio legalne postrojbe

Iskusni hrvatski ratnici tvrde da su spremni pomoći neobučenim ukrajinskim vojnicima onako kako su Ukrajinci pomagali Hrvatima u Domovinskom ratu. Dragovoljac Denis Šeler ističe da su Hrvati zakonito na ukrajinskom bojištu. 

– Nismo nikakvi ilegalci ili nešto slično. Mi smo dio legalne postrojbe i kao takvi smo dovedeni u sustav, rekao je Šeler. Hrvatski borci tvrde da su na ukrajinskoj bojišnici voljni ostati do kraja. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 726
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a