Obavijesti

News

Komentari 148

Izbjeglicama pomaže i Sirijac: 'Oni ne traže novac, nego mir'

Izbjeglicama pomaže i Sirijac: 'Oni ne traže novac, nego mir'
7

Shoukry Nizar stigao je 1984. iz Sirije u Hrvatsku na studij. Radi kao stomatolog u Tovarniku. Među prvima je dočekao izbjeglice i uvjeravao ih da su ovdje sigurni

VIDEO

Među volonterima koji su u Tovarniku pomagali izbjeglicama bio je i rođeni Sirijac Shoukry Nizar koji godinama živi i radi u Hrvatskoj, a posljednje tri i pol godine zaposlen je kao doktor dentalne medicine u Domu zdravlja u Tovarniku.

– Podrijetlom sam iz Alepa, a u Hrvatsku sam stigao 1984. na studij. Nakon toliko godina ovdje smatram se Hrvatom, ali domovinu nisam zaboravio . Ponosan sam na svoje sumještane jer je cijelo selo reagiralo na lijep način i priskočilo im u pomoć . Stotine ljudi im je dijelilo hranu i piće – rekao nam je Nizar.

Sunarodnjake u prihvatnom centru smirio je, kaže, nakon što su shvatili da govori arapski. Obilazio je jednog po jednog i uvjeravao ih da neće imati problema u Hrvatskoj jer se radi o prijateljskoj zemlji.

'Nemoguće je da vas ne savladaju emocije'

– Gledajući sve te ljude nemoguće je da vas ne savladaju emocije. Oni bježe od rata i ne traže nikakav novac nego mir za sebe i svoje obitelji . Ne govorim to samo zato što se radi o ljudima iz moje domovine. Žene i djeca su dolazili ovdje gladni i umorni – opisuje doktor.

Zahvalio se policiji na organizaciji i dočeku izbjeglica. Kako kaže, policijski službenici dali su im prijeko potreban mir i sigurnost. Iako su se žene, djeca i muškarci bojali da će im uzimati otiske to nije bilo potrebno. Nizar ističe kako izbjeglice samo žele što prije nastaviti put prema svojim krajnjim odredištima . Većina će ih, nastavlja, sreću potražiti u Njemačkoj, Austriji ili zemljama Skandinavije.

Cijela obitelj mu je u Siriji: Ne žele napustiti dom

Iako je u Siriji ratno stanje Nizarova cijela obitelj odbija se odseliti. Ondje su mu, otkrio nam je, otac, majka, brat, dvije sestre i njihove obitelji.

– Čujemo se svaki dan i stalno ih nagovaram da dođu k meni, ali ne žele ostaviti dom – kaže nam.

Iako je cijelog dana pomagao izbjeglicama ni sam ne zna koliko ih je stiglo u Tovarnik jer su dolazili svako malo te su ih kasnije autobusima prebacivali u Zagreb. Većina ih je proputovala nekoliko tisuća kilometara kako bi se iz Iraka, Afganistana ili Sirije dokopali Europe. Među njima je najviše žena i djece pa je situacija posebno teška.

– Nisam pričao s njima o tome žele li ostati u Hrvatskoj, ali sam im rekao da je meni ovdje lijepo. Imam suprugu rodom iz Zagreba i dvije kćeri pa sam sretan – zaključio je Nizar.

Ovdje UŽIVO možete pratiti situaciju u Tovarniku:

VIDEO
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 148
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa