Obavijesti

News

Komentari 86

Jače od muškaraca: Ne robuju tradiciji i rade posao koje vole

Jače od muškaraca: Ne robuju tradiciji i rade posao koje vole
6

Ima ih među pilotima, vulkanizerima, vatrogascima, lovcima... Nitko ih ne očekuje na tim mjestima, ali uglavnom se svi ugodno iznenade kad vide koliko su sposobne

VIDEO

Pokoji podcjenjivački komentar i iščuđavanja nikad ih nisu pokolebali. One su jače od toga. Iako rade u većinski muškim zanimanjima, svoje poslove odrađuju vrhunski i sa zadovoljstvom.

U Hrvatskoj je samo 15 posto žena vatrogasaca, a većina njih radi administrativne poslove. Tek nekolicina ide na terene i bori se s vatrom uz muške kolege.

"Privukao me adrenalin i želja da spašavam živote"

- Vatrogasac sam postala igrom slučaja. Privukao me adrenalin i želja da spašavam živote. Stalno sam od prijateljice, koja je zaposlena kao blagajnica u DVD-u, slušala o borbama s vatrom. S vremenom sam shvatila da je to moj posao iz snova - kaže Lipičanka Bernardica Mihajlović (43), jedina žena u požeško-slavonskoj županiji koja ide na intervencije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Prije 12 godina ugostiteljica iz Novog Vinodolskog odlučila je postati jedna od 1200 žena lovaca u Hrvatskoj.

"To nije hobi nego način života"

Irena Rupčić (44) kaže da to nije hobi nego način života. U suprugovoj obitelji lov je bio tradicija, no on, a ni sin, nisu bili zainteresirani.

- Ja sam probala i dopalo mi se. Svemu su bile krive dedine puške. Da bih ih naslijedila, morala sam položiti složene lovačke ispite i pristupiti lovačkom društvu - smije se Irena, koja kaže da su je kolege super prihvatile.

Uživa u branju biljaka i brizi o životinjama, a još nije pucala, iako, kaže, i to se od nje očekuje. U svom društvu svake godine prolazi obvezni ispit pucanja i ima jedan od boljih rezultata.

Već 16 godina vlasnica je vulkanizerske radionice

Automobili su još jedna stvar koja se automatski povezuje s muškarcima. No unatoč čuđenju i nevjerici, Riječanka Lidija Malešić (38) ustrajala je u želji da nauči što više o autima. Već 16 godina vlasnica je vulkanizerske radionice.

- Završila sam za frizerku, ali to me nikada nije zanimalo. Koristi mi samo kad šišam svoje blizance. Kad sam dobila priliku učiti od vrsnog mehaničara, prihvatila sam to objeručke i ostvarila svoj san - kaže nasmijana Lidija. Kaže da su se, kad je počinjala, ljudi više čudili, no sad je već svi znaju.

Jedna od samo dvije pilotkinje kanadera na svijetu

Vrsna pilotkinja Diana Doboš (38) bila je članica proslavljene akrobatske skupine Krila Oluje, o kojoj je snimljen i dokumentarni film. Jedna je od tri žene u svijetu koje su imale tu čast. Nakon toga postala je pilotkinja kanadera, jedina u Hrvatskoj i jedna od samo dvije u svijetu.

Završila je tečaj i postala dizaličarka

Katica Barada (41) još je jedna koja se okušala u muškom poslu. Bila je čistačica u škveru 11 godina, a onda je podignula pogled prema dizalici i odlučila uhvatiti komande u ruke. Završila je tečaj i postala dizaličarka.

- Obožavam to! Jedino je malo gadno kad zapuše vjetar pa počne ljuljati kabinu na 40 metara visine - kaže hrabra Katica.

Radnice Kamenskog

A hrabre i ponosne postali su sinonimi za radnice Kamenskog. Dio njih okupljen je u udruzi Kamensko.

- Bile smo ponižene i obespravljene, no ponosne smo što udruga ima rezultata. Zaposlili smo nekoliko žena, a neke volontiraju. Šivamo i na radionicama učimo i druge. Nadamo se zaostalim plaćama i otpremninama - kaže Đurđa Grozaj, predsjednica udruge.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 86
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku
STOP ZA MILANOVIĆA

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Na Ustavnom sudu se raspravljalo o načinu na koji se predsjednik RH Zoran Milanović angažirao u izbornoj kampanji