Obavijesti

News

Komentari 89

Kornati: Sedam godina obitelji čekaju odgovore, ali ih nema...

Kornati: Sedam godina obitelji čekaju odgovore, ali ih nema...
30

Tog kobnog dana poginulo je 12 vatrogasaca i do danas je najveća vatrogasna tragedija. Obitelji ne vjeruju da su dobili objašnjenja za smrt svojih najmilijih

VIDEO

- Sedam godina je prošlo od kada smo izgubili svoje najbliže, a odgovori ne dolaze. Dolazim svake godine na mjesto gdje sam izgubila sina i muža. Ovdje u tišini osjećam vezu s njima i dobijem malo snage za ići dalje. Teško je, tražimo da nam kažu istinu o tome što se ovdje dogodilo tog 30. kolovoza 2007. godine. Ma kakva god ta istina bila mislimo da bi nam ona donijela olakšanje - rekla nam je Ajka Cervelin, koja je u kornatskoj tragediji izgubila sina Antu i supruga Ivicu.

U spomen na 12-oricu vatrogasaca JVP Šibenik, te DVD-a Tisno i Vodice koji su 30. kolovoza 2007. godine izgubili živote gaseći kornatsku travu na mjestu pogibije u subotu su položeni vijenci i zapaljene svijeće. Uz obitelj I prijatelje stradalih vatrogasaca na misu u kapelici Sv. Florijana i mjesta stradanja, koja su označena s 12 velebnih kamenih križeva,  hodočastili su i vatrogasci i zapovjednici hrvatskih vatrogasnih postrojbi, te predstavnici lokalnih i državnih vlasti. 

U ime Predsjednika RH cvijeće je položio i svijeću zapalio njegov savjetnik Zlatko Gareljić, u ime Vlade RH pomoćnik ministra unutarnjih poslova Evelin Tonković, a u ime Sabora zastupnik Franko Vidović.

Sedam godina nakon kornatske tragedije bol i suze obitelji stradalih nisu presahli, kao ni pitanja zašto su njihovi najmiliji morali umrijeti.

 - Da je bilo interesa već davno bi se istina bila saznala. S obzirom da je upletena Hrvatska vojska, kao i policija, nestale su snimke pilatusa i ostali dokazi. Stvorena je cijela zavrzlama, tako da se više ne nadamo da će se sudom ikad utvrditi činjenice. S ponosom i tugom dolazim ovdje svake godine. Prihvatili smo smrt koja je snašla naše najdraže, ali kopkaju nas pitanja i željeli bi znati cijelu istinu - rekao je Ivica Strikoman, otac poginulog pripadnika DVD-a Vodice Hrvoja Strikomana.

Izaslanik Predsjednika Republike Zlatko Gareljić o istini koju traže obitelji stradalih nije htio razgovarati, s opravdanjem da su se tu okupili zbog odavanja počasti stradalima. Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković je na pitanje o istini za kornatsku tragediju odgovorio tek da mu je teško u toj situaciji. 

- Jako je teško živjeti s tim. Najveća je to tragadije koja je zadesila hrvatsko vatrogastvo ikada. Najteži je to trenutak za obitelji, ali i čitavo vatrogastvo. Sigurno je da ćemo se prisjećati zauvijek, s tugom, ali i ponosom. Ne želimo da se ponovi bilo gdje - rekao je Tucaković. Vatrogastvo je, kaže, ove godine i prilikom poplava i smrzavanja, pokazalo jedinstvo i sposobnost da može odgovoriti svakom izazovu.

Počast kornatskim herojima odali su i kolege iz BiH. 

- Ovo nam nije porvi put da smo ovdje i trudit ćemo se uvijek dolaziti. Naša je obaveza doči ovdje jer su tu na Kornatu nastradali naši kolege vatrogasci, Kornati se mogu dogoditi bilo gdje i u BiH. Naš je posao specifičan, a, mnogi ljudi nemaju sluha za vatrogastvo i vatrogasce. Ali mislim da se nakon kornatske tragedije to mijenja i da je okrenuta nova stranica, da su vatrogasci zauzeli svoje mjesto u društvu. Kod nas u Tuzli je dosta teška situacija, s poplavama i klizištima, ali evo, uspjeli smo naći vremena da odamo počast našim palim kolegama - rekao nam je Jasmin Jahić, starješina ispostave vatrogasne jedinice Tuzla. 

Podsjetnik na kornatsku tragediju

Sedam godina prošlo je od tragedije na Kornatima, a još nije otkrivena prava istina. Još se ne zna zašto su Dino Klarić (33), Ivica Crvelin (52), Ivan Marinović (37), Marko Stančić (17), Gabrijel Skočić (19), Hrvoje Strikoman (19), Tomislav Crvelin (23), Ante Crvelin (23), Josip Lučić (19), Karlo Ševerdija (17), Marinko Knežević (52) i Ante Juričev-Mikulin (19) izgubili živote. 

Kobnog 30. kolovoza 2007. godine vatrogasce JVP-a Šibenik i DVD-a Vodice, Tisno i Zablaće poslali su helikopterom da gase požar na Kornatima. 

Požar je izbio oko 11 sati u uvali Vrulje na otoku Veliki Kornat. Helikopter je oko 13.20 sati iskrcao dvije grupe na otok: jednu od šest vatrogasaca u uvali Kravljačica, a druga od 17 vatrogasaca između uvala Lučice i Šipnate. Helikopter nije odmah mogao sletjeti na otok koji je slabo naseljen i koji, kažu stručnjaci, često gori, zbog jakog juga.

 Zapovjednika Dinu Klarića s 12 vatrogasaca helikopter je prevezao dva kilometra od čela požara na Veli vrh. Četvorica su ostala na prvoj lokaciji. Njegov otac tražio je bolji signal za vezu, a trojica vatrogasaca iz Zablaća tražila su izgubljeni mobitel i radiostanicu. Kako nisu uspjeli stupiti u kontakt sa zapovjednikom, krenuli su prema uvali Šipnat. Vjetar se odjednom okrenuo prema vatrogascima. 

 - Bila je strašna vrućina i jednostavno nas je spržilo -  ispričao je preživjeli vatrogasac Frane Lučić.  

Čak tri sata čekali su spasioce. Njegovi kolege jaukali su i zapomagali. Dozivali su u pomoć, ali nisu mogli međusobno komunicirati od stravičnih bolova. Mobiteli nisu imali signala. Nalet vrućine trajao je samo 15 sekundi i vatra je jednostavno prešla preko njih.  U vatrenom obruču poginulo je šestero ljudi, a sedmero je teško ozlijeđeno. Frane je jedini ostao živ. 

Tri su glavne teorije o uzroku požara na Kornatima: eruptivni požar, curenje goriva iz helikoptera i eksplozija zaostale NATO bombe. Vatrogasni zapovjednik Dražen Slavica prošle godine oslobođen je krivnje za pogibiju vatrogasaca.  Čeka se odluka Vrhovnog suda. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 89
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"