Obavijesti

News

Komentari 99

Virusom HIV-a liječit će lavicu: Emily je uspjela, Nora, i ti ćeš!

Virusom HIV-a liječit će lavicu: Emily je uspjela, Nora, i ti ćeš!
11

Eksperimentalnu metodu su isprobali na Emily Whitehead (7) i uspjeli. Kao i Nora, borila se s akutnom leukemijom. Doznajemo kako Nora u petak putuje u SAD

VIDEO

Emily Whitehead (7) dvije duge godine borila se s mukotrpnom akutnom leukemijom, baš poput naše Nore. U veljači prošle godine stanje joj se naglo pogoršalo. Liječnici su njezinim roditeljima rekli kako su isprobali sve metode liječenja te da nema pomoći. Obitelj se gotovo prestala nadati.

Djevojčica čak nije bila dovoljno jaka da bi joj liječnici presadili koštanu srž. A onda su roditelji Kari i Tom krenuli u potragu za radikalnim metodama. Liječnici iz dječje bolnice u Philadelphiji predložili su im eksperimentalnu terapiju koja uključuje oslabljeni oblik HIV-a, poznatiji kao spori virus. 

Takav virus u tijelu ne može izazvati infekciju HIV-om koja dovodi do side. Terapija počinje vađenjem limfocita, bijelih krvnih stanica odgovornih za stvaranje imuniteta iz krvi u koje se potom ubacuje oslabljeni virus HIV-a. Kad se takvi limfociti vrate u krv, dolazi do reprogramiranja imunološkog sustava koji tada prepoznaje tumorske stanice kao opasne i počinje ih ubijati. Iako je roditeljima terapija zvučala rizično, nisu puno dvojili.

- Imali smo samo 48 sati jer bi njezini organi nakon toga vjerojatno počeli zatajivati. Znali smo da nemamo što izgubiti - rekla je Emilyna majka Kari. Ona je 17. travnja prošle godine postala prva djevojčica koja je primila terapiju poznatu kao CTL019. Sad to čeka i malenog strašnog lava, Noru.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kako nam je potvrdila Norina majka, posljednji nalazi u utorak poslijepodne pokazali su da je Nora dovoljno jaka da u petak otputuje na liječenje u SAD. 

No u početku se činilo kao da terapija ne djeluje dobro. Emilyno stanje se naglo pogoršalo, pa su je hitno prebacili na intenzivnu njegu. Šanse za život su bile 1 prema 1000. No kako se i ona, poput Nore, nazivala hrabrim lavićem, odnosno Simbom, nije odustajala. Pobijedila je zle stanice koje su joj uništavale tijelo. Emily je dobila lijek koji blokira rast proteina odgovornog za razne bolesti. Emily je iste večeri počela puno bolje disati, a temperatura i tlak su se normalizirali. Danas je ona sretna djevojčica koja igra nogomet, uživa u djetinjstvu, a liječnici će tek za nekoliko godina moći potvrditi da je potpuno pobijedila bolest. 

- Mojoj Nori mora pomoći ta ista terapija oslabljenim virusom HIV-a. Hvala svima od srca na ovolikoj pomoći i nadajmo se svi najboljem - kaže Đana Atanasovski.

>>> Do sada je donacijama za malenu Noru skupljeno 3,2 milijuna kuna. Odluka HZZO-a još se čeka, ali bez obzira na nju mala Nora će ići na liječenje u Ameriku!

U pomoć pozvala i Ena Šarac

Veliko srce pokazala je i Ena Šarac (16), Osječanka koja se s teškom bolešću bori već 11 godina. Ena je svima koji joj žele pomoći donacijama poručila da novac uplate Nori jer je, kako kaže, njoj jako hitno. 

''ja imam još puna dva tjedna pa Vas od ♥ molim da mi ispunite želju i ajmo malom anđelu pomoći i ovom akcijom i pozivima ♥

♥ HVALA VAM OD ♥ DOBRI NAŠI ANĐELI ♥"

Ena je prošla 2003. godine operirana tri puta, no bolest se 2009. godine počela vraćati. U svibnju prošle godine u Bruxellesu joj je odstranjen veliki dio tumora no ostatak treba tretirati dodatnim operacijama. Enina obitelj za operaciju u Berlinu, za koju se nadaju da će biti posljednja, treba skupiti 200.000 kuna.  

Svi koji žele pomoći Eni mogu uplatiti svoje donacije na žiro-račun kod Privredne banke Zagreb d.d., broj: 2340009-3104119971.

Oni koji žele pomoći Nori Šitum mogu to učiniti pozivom na broj 060-800-558 ili uplatom na račun Norine majke - Đane Atanasovske u Privrednoj banci 2340009-3110426252, poziv na broj 00 25052007, naznaka: "Nora Fora - Strašni lav".

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 99
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Grmljavinska nevremena, olujni vjetar i drastično zahlađenje! Stiže velika promjena vremena
VELIKA VREMENSKA PROGNOZA

Grmljavinska nevremena, olujni vjetar i drastično zahlađenje! Stiže velika promjena vremena

Povremeno će padati kiša, osobito od sredine dana kada će mjestimice biti i pljuskova, a ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi. Navečer će u gorju kiša prelaziti u susnježicu i snijeg, piše DHMZ...