Obavijesti

News

Komentari 175

Lički preporod: U gospićkoj se bolnici u 3 dana rodilo 11 beba

Lički preporod: U gospićkoj se bolnici u 3 dana rodilo 11 beba
1

U Lici je u proljeće 2014. bilo “burno”. Devet mjeseci kasnije u samo tri dana u Općoj bolnici Gospić rođeno je 11-ero djece. Ovo je najljepši početak godine dosad

VIDEO

Ovako živahno na odjelu nije bilo zadnjih 20 godina. U samo tri dana 11 beba, od kojih je pet rođeno u utorak. Bilo je, čini se, malo više ljubavi među roditeljima u travnju. Ovo su proljetne bebe. Osjećaj je fantastičan. Sve rodilje se vrlo dobro osjećaju, uzbuđeno je rekla Sandra Čubelić, pedijatrica i ravnateljica Opće bolnice Gospić.

Lički “baby boom”, kako su prenijele Ličke novine, počeo je prošle subote oko tri sata, a zadnja beba rođena je u utorak u 23.30 sati. Rodilje su iz svih dijelova Ličko-senjske županije: Otočca, Korenice, Donjeg Lapca, Udbine, Gospića...

- Iako je ovo neuobičajena gužva, jer smo malo rodilište, super smo se snašli i organizirali. Izmjenjivala su se četiri ginekologa. Sedam rodilja je rodilo prirodno, a ostale carskim rezom - kaže Slavica Adžija (50), glavna sestra u gospićkom rodilištu, koja u bolnici radi 32 godine.

- U dva sata imali smo tri porođaja. Nadamo se da će se trend nastaviti jer smo ovime nadmašili sve dosadašnje statistike - kaže Mirjana Pećina (54), ginekologinja.

- Prošao sam tečaj da bih mogao biti na porođaju sa suprugom. Prerezao sam i pupčanu vrpcu svojeg djeteta te odmah sina privio na sebe. To je nešto najposebnije na svijetu - kazao nam je Tomislav Špoljarić (23), Lovrin otac.

Opća bolnica Gospić

Majka Dragana (27) opisala je kako je nakon porođaja suprug uzdahnuo i rekao: “Joj, preživio sam”, a ona kazala: “Super, i ja isto”. Lovru, svoje prvo dijete, rodila je u ponedjeljak u 8.30 sati. Dječak je dug 50 centimetara i težak 3420 grama.

- Bilo je nevjerojatno! Sve smo bile pod adrenalinom, kružila je neka posebna energija, i među rodiljama i među osobljem. Bila je to atmosfera dolaska života, nešto prekrasno - kaže Josipova mama Natalija Atalić Brajković (41). Njezina cimerica Ivanka Erega (30) rodila je najglasniju bebu u rodilištu, Tonija - dugog 50 centimetara i teškog 3700 grama.

- Bila je gužva jer smo nas tri jedna poslije druge bile na carskom rezu - kaže Ivanka. Rodilje u Gospiću su na raspolaganju imale novi porođajni krevet, koji je u bolnicu stigao iz Amerike kao naručen za njih - na Novu godinu.

Sisak oborio rekord

Sisak je ovih dana isto oborio svoj rekord. U bolnici se inače dnevno rađa jedno ili niti jedno dijete, a 13. siječnja rodilo ih se čak osmero. Samo u tri dana i u bjelovarskoj bolnici rođeno je 15-ero djece.

- Ako se nastavi ovim tempom, vjerujem da će ova godina biti rekordna u broju novorođenčadi – kazao je dr. Tibor Toth, voditelj odjela.

Trendovi loši, ako se nastave Hrvatska će 2050. imati 3,5 milijuna stanovnika

Ovo su svakako pozitivne vijesti jer stručnjaci već godinama upozoravaju na velik problem nataliteta u Hrvatskoj.

Demograf dr. Anđelko Akrap naglašava da će Hrvatska 2050. godine, nastave li se dosadašnji demografski trendovi, imati samo 3,5 milijuna stanovnika, što je čak 728.000 stanovnika manje nego što je imala na popisu pučanstva 2011. godine.

- Broj umrlih u svim županijama u Hrvatskoj veći je od broja rođenih. Samo u nekoliko gradova statistika nije toliko negativna. To je porazno. Stanovništvo se ne obnavlja, povećava se udio starijih. U našoj zemlji godišnje se rodi oko 39.000 djece, a da bi se trendovi promijenili, nedostaje nam još najmanje 25.000 rođenih. Mora se oblikovati dugoročna demografska politika - objašnjava Akrap.

Upravo su Sisačko-moslavačka i Ličko-senjska županija među najkritičnijima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 175
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.