Obavijesti

News

Komentari 148

Ljubav jača i od godina: Ivan i Anka su u braku čak 83 godine

Ljubav jača i od godina: Ivan i Anka su u braku čak 83 godine
1

Iako ih muče razne bolesti, Ivanu (101) i Anki (100) samo je važno da su zajedno i u svojoj kući u Gornjim Maovicama na visoravni Svilaje. U starački dom ne žele...

VIDEO

Selo Gornje Maovice na visoravni Svilaje dom je bračnog para Batalić koji u skladnom braku živi više od osam desetljeća. Ivan (101) i Anka (100) za svoga su turbulentnog vijeka svašta doživjeli.

- Zaljubili smo se dok smo na planini čuvali blago. Bilo je tada momaka i cura, pa i blaga, koliko hoćeš - sjetno će Ivan.

'Oteo' ju je, a na njezinu braću zapucao iz kubure

Odlučio se Anku po bilo koju cijenu uzeti za nevjestu pa ju je “oteo” uz pomoć nekoliko prijatelja. Kad su braća došla po nju, Ivan je zapucao iz kubure, a braća su bila prisiljena uzmaknuti i vratiti se kući bez Anke.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Nije me moj Ivan htio dati, a nisam ni ja htjela od njega otići - potvrđuje Anka, koja se za Ivana udala početkom 1931. godine. 

Rodila desetero djece, troje umrlo od dječjih bolesti

Rodila je desetero djece, od kojih je troje umrlo od dječjih bolesti. Vremešni bračni par se ni sam ne može sjetiti koliko unučadi, praunučadi i šukununučadi imaju.

- Dica imaju svoje živote i svugdje su po svijetu. Najbliže nam je kćer u Omišu koja svrati kad može. Nevjesta nam puno pomogne - kažu.

Općina ih zaboravila, primaju po 500 kuna socijalne pomoći

No općina Vrlika potpuno je zaboravila na najdugovječniji bračni par. Ne obiđu ih niti im pošalju kakav mali znak pažnje. Ivan i Anka primaju po 500 kuna socijalne pomoći, a njihova njega iziskuje puno veći trošak.

- Ja sam prije godinu dana zalegao, otkazale mi noge. Anka mi već deset godina skoro ništa ne vidi, a i jako slabo čuje - nabraja Ivan tegobe poznih godina. 
U starački dom ne žele, u biti ne žele nigdje iz svojih Maovica.

'Najteže razdoblje bilo nam je kad su nam četnici zapalili kuću'

- Najteže razdoblje u životu nam je bilo kad smo za vrijeme zadnjeg rata pobjegli kćeri u Omiš. Četnici su nam zapalili kuću - tužno će Anka.

U svoju kuću, gdje je sve počelo, vratili su se nakon sedam godina. Skromno su proživjeli svoje živote. Zdravlje im je sve slabije, no ljubav ih grije istom snagom kao i kad su se prije 83 godine jedno drugom zakleli.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 148
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1