Obavijesti

News

Komentari 80

Mala heroina: Beba teška tek 480 grama izborila se za život

Mala heroina: Beba teška tek 480 grama izborila se za život
3

Ivana Dolenc rodila se tri mjeseca prerano. Unatoč crnim prognozama liječnika, Ivana danas, sa šest mjeseci, ima već 4200 grama i jako dobro napreduje

VIDEO

Bog i Isus drže vaše dijete na rukama, rekla mi je medicinska sestra, a i ja vjerujem da je ovo čudo, kaže Božena Dolenc (31) iz Turčina kraj Varaždina. Ona je 23. srpnja 2012. rodila djevojčicu Ivanu tešku samo 480 grama, u šestome mjesecu trudnoće.

Unatoč pesimističnim prognozama, beba je danas teška 4200 grama i dobro napreduje.

Božena je zatrudnjela metodom medicinski potpomognute oplodnje iz drugog pokušaja. Trudnoća joj je do tog dana bila uredna. U varaždinsku bolnicu došla je zbog manjih bolova, a nakon nekoliko ginekoloških pregleda tijekom dana ustanovljeno je da je spremna za porod.

– Liječnik Sajko mi je objasnio da postoji velika šansa da rodim mrtvo dijete, a ako i preživi porod, upitno je hoće li živjeti više od dva sata. Zaplakala sam, nisam mogla vjerovati da se to zbiva. Anestetik me omamio i nisam ni čula bebu kad je zaplakala, a nakon buđenja prvo sam pitala za nju – opisuje traumatične trenutke Božena.

Pedijatar Sajko rekao je da je živa i da ju je nazvao Ivana. Djevojčici su ona i njezin suprug Zdravko (47) željeli dati ime Nikol, ali ipak su odlučili zadržati ime koje joj je dao liječnik. Naime, saznali su da ime Ivana znači “Bog je milostiv” i ništa im se nije činilo prikladnije.

– Liječnica Topolnjak u Varaždinu rekla mi je da joj, unatoč statistikama, intuicija govori da će moja beba preživjeti. Nisam željela ni pomisliti na bilo kakav drugi ishod – kaže Božena.

Bebu su iz varaždinske bolnice odvezli na Rebro u Zagreb. Međutim, ni ondje nisu polagali previše nade u Ivanin oporavak. Imala je krvarenje u mozgu 2. na 3. stupanj, zatim “rupicu na srcu” i nerazvijene organe. Sve su uspjeli izliječiti, a bila je i na laserskoj operaciji oka.

Unatoč svim mogućim zdravstvenim problemima, Božena i Zdravko vjeruju da će Ivana biti zdravo i veselo dijete. Svu svoju ljubav i pažnju usmjerili su prema dugo iščekivanoj djevojčici.

Obitelj nema novca za skupe vježbe koje su nužne malenoj

Ivana je visoko neurorizična beba. Tek kad progovori i prohoda sa sigurnošću ćemo znati hoće li biti skroz zdrava. Dva puta tjedno dolazi medicinska sestra, ali bilo bi dobro da netko s njom vježba svaki dan. Nažalost, nemamo 450 kuna tjedno kako bismo to privatno platili, rekla je novopečena majka.

Ako želite pomoći obitelji, možete uplatiti novac na račun majke Božene u Raiffeisen banci na broj 2484008-3200651433.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 80
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava