Obavijesti

News

Komentari 33

Otac: Matea (16) je u komi od lani, može pomaknuti mali prst

Otac: Matea (16) je u komi od lani, može pomaknuti mali prst
3

Na Mateu Romić (16) lani je naletio automobil kod Zadra. Prijelomi su zacijelili, no mikrokrvarenja u mozgu zahtijevala su posebnu skrb. Nije se još probudila iz kome

VIDEO

Na Mateu Romić (16) iz Murvice pokraj Zadra lani u prosincu naletio je automobil dok je šetala s prijateljicama. Bez svijesti i s teškim ozljedama zbrinuta je u zadarskoj bolnici. Višestruki prijelomi brzo su zacijeljeli, no mikrokrvarenja u mozgu i ozljeda plućnoga krila zahtijevala su posebnu skrb. Matea se nije budila iz kome. U veljači su je premjestili na rehabilitaciju u Krapinske toplice.

- U polubudnoj komi je, 31. listopada joj je ugrađen elektrostimulator, koji bi trebao potaknuti rad mozga i buđenje iz kome. Uvjereni smo da će Matea pobijediti bolest - rekao je otac Predrag. Matea je deseta osoba u Hrvatskoj kojoj je ugrađen elektrostimulator.

- Postoji šansa da se probudi i da se svijest oporavi, ali šanse da prohoda su minimalne. Ona ima teže oštećenje, specifično. Kod nje su ozlijeđeni motorički putevi - objasnio je prof. dr. Darko Chudy, pročelnik Odjela za neurokirurgiju KB-a Dubrava, koji je Matei ugradio elektrostimulator, a elektrodu fiksirao u središte mozga. Istom je metodom iz kome probudio Josipa Kokezu (18) iz Splita, koji danas živi normalno. On je imao puno manje oštećenje mozga, njemu je stalo srce. Mateinoj obitelji svaki pomak daje nadu da će njihova djevojčica ozdraviti.

- Kontaktiramo s njom. Kad joj kažemo da pomakne mali prst ili kažiprst, ona to učini. Čini nam se da i vidi jer reagira treptanjem na šarene slike - kaže Matein otac. Siguran je da je njegova kći veliki borac. S njom je neprestano mama Tina, pa se otac, policajac, uz pomoć rodbine i prijatelja skrbi o sinu Mili (18) i kćeri Ana-Mariji (11). Predrag je nakon tragedije razgovarao s vozačem. Popili su skupa kavu i oprostio mu je.

- Rekao mi je da je uopće nije primijetio uoči sudara. To se uistinu svakome može dogoditi - rekao je Predrag.

Ugradili joj elektrostimulator u mozak

U središte mozga ugrađena je elektroda koja električnim impulsima stimulira jezgru odgovornu za svijest. To može probuditi mozak.

Cijela obitelj živi samo od Predragove plaće

Troškovi Mateina liječenja su veliki, a majka plaća i smještaj u Krapinskim toplicama. Obitelj živi od Predragove plaće, a on je već tri mjeseca na bolovanju. U nesreći je ozlijedio kralježnicu. Svi koji žele mogu pomoći uplatom na tekući račun u OTP banci- 3200925336. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

Strava u Bjelovaru: Ubio punicu i više puta izbo ženu pa se ubio: 'Žena nije u životnoj opasnosti'
DVOSTRUKO UBOJSTVO

Strava u Bjelovaru: Ubio punicu i više puta izbo ženu pa se ubio: 'Žena nije u životnoj opasnosti'

Dvostruko ubojstvo šokiralo je Bjelovar u subotu ujutro. U stravičnom zločinu još je jedna žena teško ozlijeđena potvrdili su iz policije
Kako Plenki drži konce Vlade i HDZ-a: 'U njegovu uskom krugu povjerenja samo su trojica...'
POLUGE VLASTI

Kako Plenki drži konce Vlade i HDZ-a: 'U njegovu uskom krugu povjerenja samo su trojica...'

Plus+ NOVI EXPRESS Uvid u kuloare Banskih dvora, gdje se ispod glasa analiziraju najnoviji detalji dogovora s DP-om, premijerovo raspoloženje i ono što dolazi u trećemu mandatu