Obavijesti

News

Komentari 101

Najstarija izbjeglica: Ima 105 godina i sin je nosi na leđima

Najstarija izbjeglica: Ima 105 godina i sin je nosi na leđima
5

Strašno sam umorna, sve me boli, posebno noge. Teško je sve ovo prevaliti u mojim godinama, kaže Bibihal iz Afganistana. U utorak se odmarala u Opatovcu

VIDEO

Bog vas blagoslovio, hvala vam, Hrvatska je najbolje što mi se dogodilo na ovom putu, zahvaljivala se Bibihal Uzbeki svima oko sebe dok su je u prihvatnom centru Opatovcu na nosilima prebacivali iz toplog šatora, u kojem je malo odmorila, do autobusa. Za Bibihal se može reći da je zasigurno najstarija izbjeglica koja se odvažila na put u neizvjesnost, ove godine je napunila nevjerojatnih 105 godina.

- Strašno sam umorna, sve me boli, posebno noge. Teško je sve ovo prevaliti u mojim godinama. Ni sama ne znam koliko sam granica, a pogotovo kilometara prevalila u ovih 20 dana, otkako smo se zaputili iz Kunduza na ovaj put pun neizvjesnosti do Švedske . Tamo idemo kod unučadi - ispričala nam je Bibihal.

POGLEDAJTE VIDEO: Najstarija izbjeglica i dalje je pokretna

Pokretanje videa...

24sata Video 00:31

Kaže da joj je najteže bilo u planinama Irana, jer su taj put morali prevaliti pješice . Nije bilo autobusa, vlakova ili auta, sin Muhamed Uvla (67) uglavnom ju je nosio na leđima , a pomagao mu je sin Muhamed (20). Između Turske i Grčke plovili su po velikim valovima na malenom čamcu , ali "imali smo sreću što se nismo potopili".

Uz baku Bibihal putuje 15 članova njezine obitelji. U Afganistanu , nakon nedavne pogibije dvojice njezinih sinova, nisu vidjeli više nikakvu perspektivu.

- Gdje god moja obitelj kaže da imam 105 godina, uglavnom su nas propuštali preko reda i posebno pazili na nas. No, unatoč tome sam u Iranu pala i tako udarila glavu da sam puno krvarila - ispričala je Bibihal.

Kad smo je upitali za razloge napuštanja doma u tako velikoj dobi, ova gotovo stalno nasmijana baka samo je odgovorila:

- Svi mi hoćemo i želimo bolju budućnost . Možda ja to i neću doživjeti, ali ne mogu dopustiti da moja djeca, unuci i praunuci to ne ostvare - kaže Bibihal Uzbeki.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 101
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.