Obavijesti

News

Komentari 286

Nemilosrdna 'pravila': Curice se udaju za starije muškarce

Nemilosrdna 'pravila': Curice se udaju za starije muškarce
1

U Jemenu, Afganistanu i Etiopiji muževi mogu biti zreli mladići, sredovječni udovci ili pak otmičari koji nakon silovanja djevojčice mogu proglasiti svojim suprugama

VIDEO

Umjesto da uživaju u djetinjstvu djevojčice iz Jemena, Indije i Afganistana prisiljene su udati se za muškarce starije od njih 10 do 15 godina. Procjenjuje se da svake godine u takve brakove uđe 10 do 12 milijuna djevojčica u zemljama u razvoju. Priču novinara National Geographica koji su proputovali Jemenom i Rajasthanom u Indiji kako bi istražili ovu šokantnu praksu donosi Daily Mail.

U Indiji se djevojčice udaju za dječake starije od njih 4 ili 5 godina. U Jemenu, Afganistanu i Etiopiji muževi mogu biti zreli mladići, sredovječni udovci ili pak otmičari koji nakon silovanja djevojčice mogu proglasiti svojim ženama. Neki od ovih brakova ugovaraju se kao poslovne transakcije ili služe za plaćanje obiteljskog duga. U mnogim zajednicama se praksa stupanja u rani brak smatra boljom opcijom nego rizikom da žena izgubi nevinost prije udaje. 

Vjenčanja su tajna zbog straha od policije

Ceremonija vjenčanja organizira se u potpunoj tajnosti, usred noći, zbog straha da bi sve mogla prekinuti policija. Iako se u Indiji djevojke ne smiju udavati prije 18. godine, tinejdžerkama se ipak može progledati kroz prste. Mlađe kćeri se na istoj ceremoniji udaju poslije starijih, no njihovo ime izostavljeno je s pozivnice. U jednom slučaju u Rajasthanu mladenka Rajani (5) zaspala je prije svog vjenčanja. Ujak ju je zatim uzeo iz kreveta i odveo ju do svećenika i njenog budućeg supruga, desetogodišnjeg dječaka. Iako djevojčice mladenke u većini slučajeva ostaju živjeti sa svojom obitelji dok ne sazre, to nije uvijek praksa. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Curica (10) pobjegla od kuće i na sudu zatražila razvod

Prije tri godine slučaj Nujood Ali privukao je pažnju svjetskih medija. Ova desetogodišnja Jemenka uspjela je pobjeći od kuće i na sudu zatražiti razvod od muškarca starijeg od nje 20-ak godina. Na ugovoreni brak prisilio ju je njezin otac koji ju je cijelo djetinjstvo tukao. Nujood je postala zaštitno lice kampanje protiv ugovorenih brakova, a o njoj su napisali i knjigu. Sada je ponovno sa svojom obitelji, a vratila se i školi. No, nisu sve djevojčice bile te sreće. Većina njih u takvim brakovima nema pravo na obrazovanje, silovane su i izložene stalnom zlostavljanju. Djevojčice se i psihički zlostavlja, a na bijeg ni ne pomišljaju od silnog straha jer im se prijeti smrću. 

Doktori u Jemenu ističu kako djevojčice koje stupaju u ugovorene brakove često dolaze na pregled s ozbiljnim ozljedama spolnih organa koje su posljedice preranog stupanja u seksualne odnose. Pojam trudnoće im je u toj dobi potpuno stran, a za bebu i sebe se kasnije ne mogu ni brinuti kako treba. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 286
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.