Obavijesti

News

Komentari 379

Neznanac mu gradi kuću: Tati će u srijedu vratiti kćer Neu (3)

Neznanac mu gradi kuću: Tati će u srijedu vratiti kćer Neu (3)
6

Neon Mathes (38) i njegova kćer Nea (3) od srijede će ponovo biti skupa. Stanovat će privremeno kod susjeda, a građevinar Vinko Marić će im urediti dotrajalu kuću

VIDEO

U utorak su djelatnici belomanastirskog Centra za socijalnu skrb obavili, tvrde, najlakšu zadaću u posljednje vrijeme. Pregledali su kuću Gabriela Sopjanca iz Grabovca i utvrdili da tamo postoje svi uvjeti za normalan život. Nakon toga su odlučili: Neon Mathes (38) i njegova kćer Nea (3) od srijede će ponovo biti zajedno pod krovom njihova susjeda koji im je, besplatno, ustupio kuću za stanovanje dok se njihov dom, koji se nalazi točno preko puta ceste ne obnovi.

"Zapao je u tešku situaciju i želimo mu pomoći"

- Za nas od početka nije bilo dvojbe u cijeloj ovoj priči. Mi Neona znamo dugo vremena i trebali su se samo stvoriti uvjeti da se djevojčica vrati ocu. Sad kad vidimo da se cijela Hrvatska digla na noge pomoći toj obitelji, ne možemo to ne vidjeti. Neon je i radio po našim naputcima, i račune u banci je otvorio na djevojčicino ime, što smo mu mi sugerirali, jer time će izbjeći sve one koji, možda, u nešto sumnjaju. Jer, novac s tih računa se ne može koristiti bez našeg nadzora. Neon nije problematičan čovjek. On je zapao u tešku situaciju i želimo mu pomoći da se što prije izvuče. Drago mi je što se sve medijski prati, jer želim da svi znaju da je ova priča potpuno transparentna - priča Đimi Fuštin, ravnatelj belomanstirskog Centra za socijalnu skrb.

Pomoć pristiže sa svih strana

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nakon dugo vremena Neona smo prvi put vidjeli nasmiješenog. Pomoć pristiže sa svih strana – paketi, kućanski aparati, hrana, novac... Već je napunio sve ormare u kući hranom za koju je i zaboravio da postoji, pogotovo kad se sjeti da je posljednjih godina jeo samo kruh i mast. 

- Jutros me ravnatelj Centra za socijalnu skrb poveo na grah. Ne mogu vam opisati koji je to bio praznik za moj želudac - priča Neon Mathes.

S obzirom na uistinu izdašnu pomoć koja neprestano dolazi, Neon je odlučio urediti cijelu jednu prostoriju kao – "kućni Caritas".

"Ništa neće ostati neiskorišteno"

- Ljudi šalju od srca sve što su u mogućnosti. Neka nitko ne brine, ništa neće ostati neiskorišteno. Sve što mi ne bude trebalo, držat ću u tom svom 'kućnom Caritasu' i dijeliti potrebitima. To je moja obveza. I to će, kad vidim kako su drugi meni priskočili u pomoć, biti moja životna misija - priča Neon Mathes.

Pripremajući se za dolazak voljene kćeri, Neon zna da će prva stvar koju će s njom napraviti biti – odlazak u trgovinu. 

- Želim vidjeti sreću na njezinom licu kad zaželi i dobije 'pugić' (puding) ili 'mugić' (eurocrem). Tek onda ću je odvesti u sobu koja je puna igračaka koju su za nju poslali iz cijeloga svijeta. Plačem samo kad pomislim na tu sreću koja će biti na njezinom licu - priča Neon Mathes.

Sredstvima prikupljenim od brojnih donacija Neon je prvo uplatio dugove Elektroprivredi i u utorak su mu ponovo, nakon duljeg vremena, priključili struju. Više neće morati koristiti struju koju mu je ustupio – prvi susjed.

Neznanac mu gradi kuću 

Za ostvarenje njegova sna zaslužan je Vinko Marić, građevinar podrijetlom iz Usore, koji kruh već 20 godina zarađuje u Švicarskoj. Vinko je u nedjelju došao iz Švicarske na trodnevni odmor u Sesvetski Kraljevac.

Dirnula ga je tužna priča o ocu koji je zbog neimaštine bio prisiljen kćerkicu Neu dati na privremeno udomljenje.

Izmjerio sve zidove i vrata iako Neon nije bio kod kuće

- Cijelu nedjelju sam bio potišten zbog te priče. Nisam mogao vjerovati da se u Hrvatskoj može nešto takvo dogoditi - rekao je Vinko.

U Grabovcu nije zatekao Neona kod kuće. Ipak ju je obišao i izmjerio sve zidove, prozore i vrata. Kupio je materijal i naručio majstore koji će ovih dana početi zidati. Otišao je u Centar za socijalnu skrb, razgovarao s ravnateljem i iznio mu svoje planove. Ondje je sreo Neona i vratio ga kući.

- Ništa ti ne brini, dočekat će te djevojčica i ti Božić u toplini vaše kuće - rekao je Neonu Mathesu i zagrlio ga.

Otvorio je račun za dijete

U centru su savjetovali ocu da otvori račun za dijete.

Novac se može uplatiti na tekući račun s brojem IBAN HR 5723400093218142110. Također, možete pomoći i uplatom na devizni račun pri PBZ-u: IBAN HR 6923400093218142185.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 379
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Božinović: 'Mi smo napravili sjajan rezultat...'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Božinović: 'Mi smo napravili sjajan rezultat...'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina