Obavijesti

News

Komentari 75

Noćna mora banaka: Odvjetnik koji je triput pobijedio franak

Noćna mora banaka: Odvjetnik koji je triput pobijedio franak
5

SKROMNI ODVJETNIK: Hrabrom presudom protiv banke zbog valutne klauzule, sutkinja Mirna Grgić Radojčić je dirnula vrući krumpir, ali takvih će biti sve više

VIDEO

Ovo je tek prvo poluvrijeme. Zasad vodim u tri takve utakmice, ali čvrsto sam na tlu jer bi na kraju svi mogli doživjeti razočaranje, kazao nam je vinkovački odvjetnik Slaven Karaban.

On je u četvrtak dobio spor klijentice Ivone Nikolić protiv Zagrebačke banke na Općinskom sudu u Osijeku zbog kredita u švicarcima.

- Samo savjesno i odgovorno radim svoj posao. Dosad sam nepravomoćno dobio tri slučaja, ali već na sljedećem slučaju sudac može odlučiti drukčije. Zato ne bih htio brzati kako ljudima ne bih dao lažnu nadu ako bi na kraju možda slučajno ispalo i drukčije - kaže ovaj skromni obiteljski čovjek. 

Marko Mrkonjić/PIXSELL

Njegov pomoćnik je Tomislav Borković, ekonomist iz Vinkovaca, koji je prije godinu dana prvi privatnom tužbom pobijedio banku zbog uporabe valutne klauzule. Ako ta presuda postane pravomoćna, banka će uz kamate vratiti sav novac koji je Borković otplaćivao više od dogovorenog u trenutku sklapanja kredita. 

Karaban ističe da se u ovim slučajevima traži veliko ekonomsko znanje, pa je Borković, kao sudski vještak upravo za tu problematiku, od neprocjenjive vrijednosti. Karaban kaže i to da je najveći problem dosad bilo to što se u ovakvim postupcima na sudu pravne norme moraju poštivati u međusobnoj povezanosti, a riječ je o desetak normi iz Zakona o obveznim odnosima koje se dotiču problematike kredita s valutnom klauzulom.

- Stav sutkinje iz Osijeka Mirne Grgić Radojčić vrlo je hrabar, ali i društveno opravdan, zakonit i vrlo moralan - dodaje Karaban. U svojim presudama kojima je ugovore o kreditima u švicarskim francima proglasila ništetnim, osječka sutkinja je posebno naglasila izostanak savjesti i poštenja kod banaka u sklapanju tih ugovora te to da je protivno moralu društva jednu stranu iz ugovora dovesti do egzistencijalnih problema i narušavanja životnog standarda. Pravo je upisala nakon što je neko vrijeme radila kao novinarka.

Sutkinja koja je i humanitarka

Odvjetnik Karaban za najmlađu sutkinju osječkog Općinskog suda Mirnu Grgić Radojčić (39) kaže da je hrabro dotakla vrući krumpir, ali da se tako stvara sudska praksa koja se onda i slijedi. Poznata je po humanitarnom radu i volontiranju u Dječjem domu Klasje.

Marko Mrkonjic/PIXSELL

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 75
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa