Obavijesti

News

Komentari 258

Obitelj nema dovoljno novca kako bi posjetila bolesnu bebu

Obitelj nema dovoljno novca kako bi posjetila bolesnu bebu
5

Sl. Brod: Vladimir Marijanović ima osam mjeseci i zbog teške bolesti od rođenja nije izašao iz bolnice u Zagrebu. Njegova braća i sestre nisu ga nikada vidjeli...

VIDEO

Mi imamo Vladimira i puno ga volimo, ushićeno je rekla djevojčica Lorena Marijanović (5) iz Čajkovaca kraj Slavonskoga Broda. Vladimir je njen brat koji ima osam mjeseci i koji, zbog teške bolesti, od rođenja nije izašao iz zagrebačkog KBC-a Rebro. Lorena, kao i njena braća Marin (9) i Gabrijel (7) te sestra Emilija (3) nikad nisu uživo vidjeli svog bracu. Majka Maja (29) i otac Franjo (38) nisu djecu mogli odvesti u Zagreb jer nemaju dovoljno novca da svima plate put.

- Žao nam je što Vladimir nije s nama. Kad je mama otišla roditi, jedva smo čekali da se vrati s bracom. Volio bih ga vidjeti da ga malo držim u naručju - rekao je Marin (9), vrlo načitan dječak, koji unatoč svojim godinama razumije situaciju u kući.

- Kada su mu presjekli pupčanu vrpcu nakon rođenja u bolnici u Slavonskom Brodu, čula sam neobičan zvuk, a to nije bio dječji plač. Poplavio je i nije mogao sam disati. Liječnici i sestre počeli su borbu za njegov život. Odnijeli su ga i na odjel gdje su ga dva puta reanimirali. Dva sata nakon porođaja potpisala sam suglasnost da ga prebace u Zagreb. U kolima Hitne pomoći do Zagreba još jednom su ga reanimirali. Vladimir se rodio bez dijafragme i svi njegovi unutarnji organi završili su u lijevom plućnom krilu. Tada o ishodu ništa nisu mogli reći, ali su nam savjetovali da krstimo dijete. Unatoč tome, maleni se borio za život. Uspjeli su koliko-toliko stabilizirati njegove životne funkcije i sad se nalazi na Rebru - kaže Maja. 

Ona i Franjo posjećuju Vladimira dva puta na tjedan, ali odvojeno jer ne mogu ostaviti djecu samu. Suprug Franjo boluje od PTSP-a, pa Maja vodi računa i o njemu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Moramo ići odvojeno jer netko treba ostati s djecom, od kojih je jedno predškolske dobi, a troje pohađa školu. I da imam mogućnosti ondje prenoćiti kako bih bila dulje s djetetom, ne mogu jer ne znam kako će biti suprugu kojeg u normalnom stanju drže tablete - plače Maja. 

Iako je Vladimir zbog svog stanja u izolaciji, dopustili su cijeloj obitelji da ga posjeti. Ali oni to jednostavno ne mogu jer su siromašni.

- Što se financija tiče, do sada smo se nekako pomagali karticama, ali ni to više nije moguće. Suprugova mirovina ne može pokriti troškove kredita u švicarcima koji smo podignuli za kuću. Novi kredit ne možemo dobiti, a HZZO nam ne pokriva troškove puta u Zagreb - kaže očajna Maja.

Premda Maja i Franjo izbjegavaju pred njima razgovarati o Vladimirovu zdravstvenom stanju, nemoguće je to od njih sakriti.

- Žao im je kada čuju da mu je loše, da ima temperaturu pa pitaju zašto ne mogu k njemu. Maleni misle da mu mogu pomoći. Kad im obećam da ću ih voditi bratu, malo se smire - rekla je Maja.

Svi se raduju kada se mama ili tata vrate iz Zagreba i odmah žele vidjeti najnovije Vladimirove fotografije jer su im one za sada jedina veza s njihovim malim bratom. Emilija i Gabrijel kažu kako bi mu rado dali svoje igračke da se malo poigra. Poručili su mu da se drži i da ga svi jako vole.

Pomozite djeci da u bolnici posjete brata

Liječnici ne mogu otpustiti dijete koje je na respiratoru i koje ne jede, a mi više nemamo novca za odlaske u Zagreb, kaže otac Franjo. Rekao je kako se dječak poigra s njim kad ga posjeti. Svi koji žele pomoći malom Vladimiru i njegovim roditeljima mogu to učiniti uplatom novčanih sredstava na Franjin tekući račun broj 3220553697 u Zagrebačkoj banci.

Respirator diše umjesto Vladimira

Dosad je već pet puta operiran, a dijagnosticirana mu je urođena dijafragmalna hernija zbog koje ne može normalno disati niti jesti.
- Zbog crijeva koja dugo nisu bila u funkciji, Vladimir često ima visoku temperaturu i stalno dolazi do novih komplikacija. Jedan dan izgleda kao da mu je malo bolje, a već sutradan liječnici nas zovu i govore da mu je stanje ponovno kritično. Respirator se automatski pojačava na najvišu razinu i diše umjesto njega. Kad pitamo koliko će trajati oporavak, samo kažu: Dugo - očajna je Maja.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 258
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina