Obavijesti

News

Komentari 458

Ona ne traži milostinju: Samo da djeca imaju normalan obrok

Ona ne traži milostinju: Samo da djeca imaju normalan obrok
2

Renata Mikulec (38) iz Dolca kraj Krapine samo želi dobiti posao da prehrani maloljetnu djecu. Djeci koja su stara 4, 6 i 10 godina ponekad nema dati što jesti

VIDEO

Kad dobijem dječji doplatak, napravim im bolonjez. Željni su mesa, a bolonjez obožavaju, ali i to im priuštim jednom na mjesec, posramljena je i tužna Renata Mikulec (38), samohrana majka troje malodobne dječice iz Dolca kraj Krapine.

Renata s dvije kćeri (6) i (10) te sinom (4) podstanarka je. Završila je tekstilnu školu, ali već godinama nema posao. Kaže, nitko ne želi zaposliti ženu s troje djece. Rodila ih je tijekom dugogodišnje izvanbračne veze s muškarcem (44) koji ih je lani napustio. Od tad niti pita za djecu, niti ih viđa. Unatoč pravomoćnoj i ovršnoj presudi, do danas nije uplatio ni lipe alimentacije.

- Više su mi djeca gladna što su nego sita. Često se dogodi da im nemam što dati jesti. Trenutačno nemam ni za kruh i mlijeko - sramežljivo priznaje Renata.

Jedini prihod im je dječji doplatak, 1398 kuna na mjesec. Stanarinu s režijama plaća 1600 kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Kako? Ne znam. Švercam se iz mjeseca u mjesec. Platim dio stanarine, pa ostavim dio da barem nešto mogu kupiti i nahraniti djecu. Najteže mi je kad nešto požele, a ja im ne mogu dati ni normalan ručak - Renata, kojoj ne žele pomoći ni roditelji, nije mogla suspregnuti suze . Kaže, osuđuju je jer je u izvanbračnoj zajednici rodila djecu. Najstarija kći užinu besplatno dobije u školi, i to joj je jedini siguran obrok. Na jesen će i druga u školu i majka ne zna kako će ih opremit za školu.

- Kad bi me netko zaposlio, organizirala bih i čuvanje djece. Samo da zaradim za komad mesa - kaže.

Kad je čuo za gladnu djecu, jedini je u pomoć priskočio Mirko Prelčec iz Krapine koji je ove godine dobio i nagradu Ponos Hrvatske.

- Sablažnjava me ovo društvo u kojem djeca moraju umrijeti od gladi - kaže Mirko koji je nedavno pokupio hrane koju je našao kod kuće i odnio je Renati.

A ona je pokušala dobiti za djecu i neku stalnu pomoć. Osim dječjeg doplatka, u Centru za socijalnu skrb rekli su joj da na ništa drugo nema pravo. Povremeno dobije samo jednokratnu pomoć od Centra ili županije. No s tom pomoći od 500 kuna dva ili tri puta na godinu, teško da djeca mogu dugo jesti.

- Željni su svega. To su djeca. Dok drugi jedu sladoled, meni srce puca jer ga ne mogu kupiti. Kad iz susjedstva miriše meso, vidim tugu i želju u njihovim očima, a ja nemam šniclu da im ispečem - kaže nam Renata sa suzama u očima.

Za Prelčeca je nevjerojatno da društvo nema rješenje za ženu koja je u bezizlaznoj situaciji: “Nemoguće je da nema rješenja. Ona ne bi smjela biti bez posla, a djeca ne bi smjela biti gladna. Umjesto da država pomogne njoj kojoj stvarno treba, mnogi dobivaju razne naknade, a jasno je da im ne treba”.

Ako želite pomoći Renati i njezinoj obitelji možete ju kontaktirati na broj 098 568133.

Otac ne plaća alimentaciju, no država je spora u svojoj kontroli 

Ako otac djece ne želi da mu se alimentacija skida s njegova prihoda administrativnom zabranom, nadležni Centar za socijalnu skrb mora provjeriti ispunjava li roditelj svoju obvezu plaćanjem alimentacije na ruke. Tako je i u Renatinu slučaju. No Centar po zakonu to može provjeriti i reagirati tek nakon šest mjeseci. Tad su dužni podnijeti kaznenu prijavu, tumače nam pravnici.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 458
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.