Obavijesti

News

Komentari 82

Operirat će ga: Dječak bez lica će dobiti novu priliku za život

Operirat će ga: Dječak bez lica će dobiti novu priliku za život
6

Yahya El Jabaly (3) iz Maroka rođen je bez očiju, nema gornje čeljusti, a na mjestu gdje bi mu trebao biti nos ima veliku šupljinu. Njegove kosti nisu uspjele srasti

VIDEO

Dječak rođen bez lica dobit će priliku živjeti normalnim životom zahvaljujući pomoći jedne Australke i poznatog kirurga koji je nešto ranije uspješnom operacijom razdvojio sijamske blizanke iz Bangladeša.     

Yahya El Jabaly (3) iz Maroka rođen je bez očiju, nema gornje čeljusti, a na mjestu gdje bi mu trebao biti nos ima veliku šupljinu. Uzrok ovih deformacija su komplikacije u maternici za vrijeme trudnoće zbog kojih kosti nisu uspjele srasti jedna s drugom, prenosi Daily Mail.

Unatoč iznimno rijetkoj deformaciji, Yahya je uspio preživjeti i razviti se. Iako drugih zdravstvenih poteškoća nema, zbog svog izgleda isključen je iz društva. Kad god izlazi u javnost mora prekriti lice, a budući da nema gornju čeljust ne može pričati niti se socijalizirati s drugima.

Poziv upomoć stigao do Australke

Javnost je prvi put saznala za njegov problem kada je obiteljski prijatelj na Facebooku zatražio pomoć medicinskih stručnjaka koji bi dječaku omogućili normalan život. Poruka je došla do Fatime Barake iz Melbournea, koja je rođena u selu blizu dječakovog.

- Ušao mi je u srce. Toliko mi je drag taj dječak. Bilo je očito da se ovdje radi o pozivu upomoć - rekla je Fatima, koja se i sama oporavila od raka dojke, za Channel Seven's Sunday Night. 

Fatima: Bila sam šokirana

Fatima je na sebe preuzela obvezu da kontaktira kirurga koji bi operirao dječaka. Ubrzo je došla do Tonyja Holmesa, koji je uspješno razdvojio sijamske blizanke Trishnu i Krishnu. Potom je otputovala do sela u kojem živi Yahya da bi ga upoznala.

- Bila sam prilično šokirana, a nisam očekivala da ću biti. Bit ću iskrena, bila sam malo užasnuta - rekla je.

Fatima se s dječakom i njegovom obitelji vratila u Melbourne gdje je Yahya podvrgnut nizu testova kako bi se uvjerili da je spreman za operaciju. Iako je rizik bio velik, kirurg Holmes je pristao na operaciju.

Operacija u prosincu

- Neće umrijeti ako ga ne operiramo, ali mogao bi ako zahvat pođe po krivu. Vjerujem da svatko ima pravo izgledati kao normalno biće, a ovaj dječak tako ne izgleda -rekao je kirurg.

Yahya će biti operiran u prosincu kada će mu krirug spojiti dvije strane lubanje i 'izraditi' nos. Postoji mogućnost da će dječak moći govoriti nakon operacije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 82
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.