Obavijesti

News

Komentari 35

Povjerenstvo: Nije utvrđena osjetljivost na generički lijek

Povjerenstvo: Nije utvrđena osjetljivost na generički lijek
3

Lovorki Hančić bolničko Povjerenstvo nije odobrilo terapiju originalnim lijekom na teret bolničkog proračuna iako tvrdi da od generičkog lijeka ima teške nuspojave

VIDEO

Nakon što je bila primorana javno upozoriti da njezin organizam ne prihvaća Imakrebin i da ima teške nuspojave, te nakon što je na bečkoj klinici saznala da bi joj tek dvostruka doza Gliveca mogla zaustaviti progresiju bolesti, Lovorka Hančić, majka petero djece, 48 dana čekala je odluku bolničkog Povjerenstva. Ono joj nije odobrilo terapiju originalnim lijekom na teret bolničkog proračuna.

Gospođa Hančić je bila na ispitivanju. U tom ispitivanju nisu pronađene teške nuspojave, rekao je dr.sc. Igor Francetić, predsjednik Povjerenstva za lijekove KBC-a Zagreb, braneći svoju odluku.

- Nitko nije spominjao uštede. To nije pitanja vjerovanja, medicina ne funkcionira na vjerovanju, mi pokušavamo objektivizirati podatak o podnošljivosti na lijek. Gospođa nije jedina pacijentica koja je bila na ispitivanju. Oni koji ne podnose lijek dobiju zamjenski lijek, no to se mora dokazati na testiranjima - rekao je Francetić.

Prilikom ispitivanja pacijentice nije objektivizirana preosjetljivost na lijek. Napravili smo postupak koji je priznat svugdje u svijetu. Kada djelotvornost generičkih lijekova ne bi bila priznata, oni se ne bi propisivali - rekao je Francetić u emisiji Hrvatska uživo odgovarajući na pitanje zašto Hančić ne može dobiti Glivec umjesto generičkog lijeka na koji ima nuspojave.

Upozorio je kako se za cijenu liječenja jednog pacijenta Glivecom može liječiti sedam pacijenata generičkim lijekom.

Doktor Francetić komentirao je drugo mišljenje koje je gospođa Hančić dobila u Beču, a prema kojemu je Glivec jedini pravi lijek za njezinu bolest.

- Stav iz Beča ne ide u opće priznatu koncepciju suvremenog liječenja. Kada u svijetu djelotvornost generičkih inačica lijekova ne bi bila priznata, onda se ti lijekovi ne bi propisivali diljem svijeta - rekao je.

U srži problema loša komunikacija

Predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata Đula Rušinović Sunara smatra da je u srži problema loša komunikacija između liječnika i pacijenta.

- Ako je neko trebao objektivizirati njene nuspojave onda je to trebao netko od liječnika, odnosno primarna zaštita koja će to potvrđivati. Tko će utvrđivati izmišlja li pacijent ili ne. Nama treba neovisno tijelo koje će to razmotriti. Ne može se orijentirati samo na klinička ispitivanja, nego i razgovarati s pacijentom i dobiti informacije s nuspojavama - rekla je Rušinović Sunara.

 - Ne možete joj preporučiti ništa jer naša institucija koja se bavi pritužbama i pravima pacijenata nema nikakvu funkciju. U ovoj situaciji ona je napravila jedino što je mogla, izaći u medije i nasred televizije skinuti se gol i reći evo me. To je tragedija koju pratimo 24 godine hrvatskog zdravstva. Ako mi u to vrijeme nismo našli načina da ispred sebe vidimo čovjeka, a ne papir, broj, dijagnozu, onda ćemo vrlo teško ići naprijed - rekla je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.