Obavijesti

News

Komentari 125

Pronašao majku u Amazoni 20 godina nakon što ga je ostavila

Pronašao majku u Amazoni 20 godina nakon što ga je ostavila
1

David Good (25) odrastao je ogorčen. Napustio je školu i ostavio djevojku... Trebalo mu je gotovo 20 godina da shvati da je majka ostavila civilizaciju, a ne njega...

VIDEO

Amerikanac David Good (25) odlučio je potražiti majku, 20 godina nakon što se vratila u svoje pleme Yanomami u zabačenom dijelu Amazone kraj granice Venezuele i Brazila.

Davidov otac, antropolog Kenneth Good otputovao je tamo 1975. godine na 15 mjeseci proučavati pleme.

Ostao je živjeti s njima 12 godina. Poglavica plemena Hasupuweteri predložio mu je da nađe ženu jer nije prirodno da muškarac živi bez žene. Ponudio mu je svoju mlađu sestru Yarimu. Kenneth je imao 36 godina, a njegova buduća žena oko 12. Nije bilo svadbe, ali ni konzumacije braka. Živjela je i dalje kod majke, ali mu je ponekad donosila hranu. S vremenom su se zbližili i članovi plemena prihvatili su ih kao bračni par.

Za pleme Yanomami postoji samo jedan, dva i puno

S obzirom na to da pleme nema brojčani sustav nego koriste samo brojke jedan, dva i puno, nije siguran koliko je njegova supruga točno imala godina kada su se prvi puta seksali, ali misli oko 15. Imala je prvu menstruaciju i prema običaju bilo je vrijeme da se skrasi s mužem.

No, Kenneth nije mogao vječno ostati u Amazoni. Osim što su mu trebali lijekovi i dodatna hrana, nije imao ni dozvolu ostati tako dugo. Svaki puta kad je odlazio na neko vrijeme, Yarima je bila u opasnosti. Za vrijeme jednog odsustva oteli su je, grupno silovali i odsjekli uho.

Vidjevši svoj odraz u ogledalu, sakrila se iza kreveta

Kenneth ju je odveo u bolnicu u Puerto Ayacucho. Prvi puta je izašla iz Amazone. U avionu je umirala od straha. Mislila je da šuma nema kraja kao i da ne postoji otvoreni prostor. Ušavši u hotel, prestravila se vidjevši svoj odraz u ogledalu. Kenneth ga je morao prekriti dekom jer se sakrila iza kreveta.

Kako više nije mogao osigurati sredstva za ostanak u Amazoni, otišli su u New York i zakonski se vjenčali. Devet dana kasnije rodio se David. Godinu kasnije rodila se Vanessa, a najmlađi Daniel tri godine kasnije.

Auti i avioni su magija, ali hrana u trgovinama nema smisla

Yarima se s vremenom navikla na automobile, avione, dizala. Zvala ih je magijom. Voljela se i lijepo odijevati jer joj je to bio ukras pa je uživala u shopingu. Ipak, neke stvari nikako nije mogla do kraja prihvatiti.

U njezinom plemenu pitanje jesi li gladan je besmisleno jer proces lova i uzgoja traje. To je kao pitanje želiš li disati. Gomila hrane u trgovinama bila je suprotna prirodi.

David ima lijepa sjećanja na djetinjstvo, ali život u New Jerseyu nije odgovarao Yarimi, iako je u međuvremenu postala čak i zvijezda.

Kenneth je, naime, napisao knjigu o plemenu. Prevedena je na devet jezika, a Yarima se pojavila u magazinu People tri puta. National Geograophic pratio je njihov obiteljski posjet plemenu.

'Sigurna sam da bijelci ne vole svoje majke'

Yarimi je ponosno pokazivala djecu sestri, ali i tužno govorila kako su joj rekli da je postala nabuh (bijelac).

- Živim na mjestu gdje muškarci ne love, a žene ne zovu da idemo ubijati ribu. Dosadi mi biti u kući po cijeli dan pa se naljutim na muža i onda odem u trgovinu gledati odjeću. Nije kao u džungli. Ljudi su odvojeni i sami. Sigurno ne vole svoje majke - rekla je Yarima kojoj su u Americi nedostajali bliski ljudski odnosi, no nitko osim Kennetha nije mogao komunicirati s njom.

Yarima se odlučila vratiti, ali Kenneth nije dozvolio da uzme djecu

Nekoliko mjeseci kasnije opet su posjetili njezino rodno mjesto. Yarima je tada odlučila ostati. Kenneth nije dozvolio da nijedno dijete ostane u džungli.

Dok je odrastao, David se, kaže, osjećao kao eksperiment jer su na skupovima antropologa gdje je išao s ocem svi govorili da su oni djeca iz plemena. Mrzio je svoje nasljeđe. Trudio se biti pravi Amerikanac. Igrao je bejzbol, imao sve petice.. Iznutra je bio u kaosu. Izjedala ga je pomisao da ga je majka napustila. Počeo je piti, prekinuo s djevojkom nakon četiri godine i odustao od škole.

Film s majkom prvi puta je pogledao kada je imao 21 godinu. Briznuo je u plač. Počeo je čitati očeve memoare i tek tada shvatio zašto je otišla.

Sa svojih 160 centimetara stršao je iznad svih

Nakon toga odlučio ju je posjetiti. Putovao je do nje tri dana rijekom Orinoco.

- Vidio sam žene, muškarce i djecu na obali kako nas čekaju. Žene su bile u toplesu, a muškarci su imali košulje i kratke hlače. Pročulo se da stiže brod. Stigli su iz sela Hasupuweteri.

- Bio sam van sebe. Svi su se okupili oko mene i dirali me. Vukli su me za uši, kosu, dirali mi nos - rekao je. Visok samo 160 centimetra navikao je biti najmanji u grupi, ali sada se isticao iznad članova plemena koje je jedno od najnižih etničkih skupina na svijetu. Nije da su prvi puta vidjeli nabuha, ali do sada su to samo bili medicinari, humanitarci i antropolozi kao što je bio i Davidov otac.

Mladić Mukashe predstavio se kao njegov polubrat. Otišao je u džunglu po njegovu majku.

Cijelo selo je utihnulo... I svi su plakali

Yarima je tri sata trčala do sina. Bacila je košaru s glave pokušavajući doći do daha. Cijelo selo je utihnulo. Iako su prošla dva desetljeća, odmah ju je prepoznao.

- Stao sam pred nju i onda mi je sinulo 'Što da radim?'. Htio sam je grliti, ljubiti, ali to nije plemenski način. Bio je to užasno nelagodan trenutak. Stavio sam ruku na nju, a ona se počela tresti i plakati. Pogledao sam je u oči i nisam si mogao pomoći. I ja sam plakao - ispričao je. Svima su oči bile pune suza.

David je s majkom ostao tri mjeseca.

Dovela mu je dvije žene kako bi ga nagovorila da ostane

Nadajući se da će ostati duže u selu, majka mu je dovela dvije žene. No, David je odbijao konzumirati brak. Jednom su ga čak i zaskočile. Pobjegao je u rijeku. Uspio je uspostaviti vezu s ocem preko Skypea iz baze.

I majka je razgovarala s njim. On je njoj rekao da je još mlada i lijepa, a ona njemu da je star. Nije željela nastaviti pričati s njim dok ne stavi kapu jer ga je uzrujala njegova ćelava glava. Yanomami ne ćelave. 

David se na kraju odlučio vratiti natrag u SAD.

Yarima je bila očajna kada je odlazio, no obećao je da će je opet posjetiti.

David upravo odlazi u novi posjet majci, no ovoga puta ga prate američki novinari CBS-ove emisije '60 minutes'. Detalje njegovog zadnjeg posjeta možete pogledati u videu ispod.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 125
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je