Obavijesti

News

Komentari 16

Tijelo alpinista dočekala kćer i unuci, 39 godina nakon smrti

Tijelo alpinista dočekala kćer i unuci, 39 godina nakon smrti
8

Kćer Nenada Čulića imala je samo godinu dana kada je tata otišao na ekspediciju s 14 članova jugoslavenske alpinističke ekspedicije. Četvorica su poginula u lavini...

VIDEO

Tijelo alpinista Nenada Čulića, koje je nakon 39 godina pronađeno na Kavkazu prebačeno je u nedjelju u Zagreb avionom Croatia Airlinesa. Čulić je odlazeći na ekspediciju kao 25-godišnjak ostavio jednogodišnju kćer. Ona ga je s djecom, odnosno njegovim unucima, dočekala u zračnoj luci Zagreb. 

Posljednji ispraćaj bit će se u četvrtak, 10. listopada u 16,15 sati na gradskom groblju Lovrinac u Splitu. Nakon ispraćaja održat će se komemoracija. Od njega će se oprostiti obitelj, prijatelji, pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja iz cijele Hrvatske, njegovog planinarskog društva Mosor, brojni članovi planinarskih i alpinističkih društava i Hrvatskog planinarskog saveza. 

Poginuo prije 39 godina na Kavkazu

Na Kavkaz je prije 39 godina krenulo 15 članova jugoslavenske alpinističke ekspedicije koji su za cilj imali uspon na više zahtjevnih vrhova. Nakon što su osvojili dva vrha, prilikom uspona na Križ Ušbe, na granici Rusije i Gruzije, u velikoj lavini su poginula četvorica hrvatskih alpinista, Šibenčanin Ante Bedalov, Zagrepčani Urso Vrdoljak i Vladimir Tabaković i Splićanin Nenad Čulić.  Sva četvorica bili su pripadnici HGSS-a i to je najveća tragedija hrvatskog alpinizma. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Prošle godine su HGSS i Hrvatski planinarski savez organizirali potragu za davno stradalim alpinistima. U pretrazi prostranog ledenjaka pod stijenom, četvoro hrvatskih spasioca uspjeli su pronaći čak tri tijela na ledenjaku, te su ih dopremili u dolinu. Tada su uzeti uzorci za DNA analizu koja je vršena u KBC Split, pod vodstvom dr. Šimuna Anđelinovića kojom je utvrđeno da je tada pronađen hrvatski alpinist Viktor Tabaković, čije je tijelo naknadno preneseno u Hrvatsku. 

Čekali su topljenje ledenjaka da se pojavi tijelo

Gruzijski mediji dosta su pisali o požrtvovnim Hrvatima koji su 40 godina tražili tijelo prijatelja i kolege. 

Analizom kretanja ledenjaka i položajem tada pronađenih predmeta i tijela Viktora Tabakovića HGSS je zaključio da se tijelo Nenada Čulića vjerojatno nalazi u dubljim slojevima leda, te da je za očekivati da usred topljenja ledenjaka i ono uskoro pojavi na površini. S kolegama gruzijskim alpinistima s tog područja dogovoreno je da oni periodično pretraže ledenjak, te da o eventualnim nalazima obavijeste Hrvatsku gorsku službu spašavanja. U kolovozu su pronašli tijelo i dijelove opreme Nenada Čulića. 

Imao je samo 25 godina i zadivljujuću karijeru

Nenad Čulić bio je jedan od najiskusnijih hrvatskih alpinista i gorskih spašavatelja tog doba, uzor i učitelj koji je odgojio mnoge gorske spašavatelje. Alpinizmom i spašavanjem se počeo baviti vrlo mlad, a u trenutku pogibije imao je samo 25 godina i zadivljujuću spasilačku karijeru. Bio je instruktor i pročelnik GSS-a, pročelnik alpinističkog odsjeka, predsjednik HPD Mosor, sudionik prvih hrvatskih alpinističkih ekspedicija i osvajač mnogih teških stijena i vrhova. 

Njegovi prijatelji, kolege i obitelj ni nakon gotovo 40 godina nisu prestali tragati za njim, posebno kada bi se pojavile indicije ili neki novi tragovi. Ovom prilikom HGSS, Hrvatski planinarski savez i obitelj izražava veliku zahvalnost vlasti Gruzije.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Policajac iz Bora priveden jer je odavao informacije o istrazi; Dankin otac bio na poligrafu...
POTRAGA ZA DANKOM (2)

Policajac iz Bora priveden jer je odavao informacije o istrazi; Dankin otac bio na poligrafu...

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...