Obavijesti

News

Komentari 253

Trudna je u 65. godini: Nosi četvorke, a već ima 13 djece

Trudna je u 65. godini: Nosi četvorke, a već ima 13 djece
3

Annegret Raunigk iz Berlina, zadnje je dijete rodila prije deset godina. Četvorke će dobiti zahvaljujući umjetnoj oplodnji doniranim jajnim stanicama i spermijima

VIDEO

Njemica nije očekivala da će se sva četiri zametka primiti, nisu ni liječnici. Annegret Raunigk (65), učiteljica iz Berlina, djecu će dobiti zahvaljujući umjetnoj oplodnji doniranim jajnim stanicama i spermijima.

Ona već ima 13-oro djece iz pet različitih veza i sedam unuka. Najmlađu kćer rodila je prije deset godina a najstariju prije 44. Muškarci se u njezinu životu nisu dugo zadržavali. S najmlađom Lelijom zatrudnjela je prirodnim putem, neplanirano.

- Odlučila sam se za ovu trudnoću jer je Lelia željela sestricu. Ali šokirala sam se kad su mi rekli da nosim četvorke. Razmišljala sam da smanjim broj embrija ili djecu dam na posvojenje. No to je bio samo tren i znala sam da ću ih sve zadržati, posebno kad su liječnici rekli da sam vitalna za svoje godine - ispričala je učiteljica nakon ultrazvuka na kojem je najmlađoj kćeri pokazivala kako kucaju četiri minijaturna srca u njezinu trbuhu.

Annegret je u 21. tjednu trudnoće i za sad nema zdravstvenih tegoba. Bude li tako do kraja, postat će najstarija majka na svijetu koja je rodila četvorke. Ipak, nositi toliki broj embrija velik je rizik i za žene koje su mnogo mlađe.

- Trudnoća u 65. godini je iznimno rijedak i vrlo ekstreman slučaj jer ženama oko 50-tih godina života prestaje funkcija jajnika, odnosno vijek jajnika se polako gasi. Nositi četvorke općenito je trudnoća visokog rizika, posebno u njezinim godinama i zahtijeva stalni liječnički nadzor. Bolje bi bilo da je jedno ili dvoje – objašnjava ginekolog dr. Dubravko Lepušić.

Indijka Omkari Panwar bila je najstarija žena na svijetu koja je rodila blizance. Zatrudnjela je nakon umjetne oplodnje, a imala je 70 godina kad je rodila sina i kćer. Najstarija rodilja u Hrvatskoj je Jadranka Štefanac Papić, supruga pokojnog redatelja Krste Papića. Ona je blizanke Elu i Taru dobila kada joj je bilo 57 godina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 253
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.