Obavijesti

News

Komentari 48

Asad je prihvatio Konvenciju, stupa na snagu 14. listopada

Asad je prihvatio Konvenciju, stupa na snagu 14. listopada
1

Sirija je predala svu potrebnu dokumentaciju za pridruživanje Konvenciji. Kada ona stupi na snagu, Sirija mora u roku od 30 dana UN-u predočiti sve svoje zalihe

VIDEO

Nakon jučerašnjeg dogovora u Ženevi, UN je primio svu potrebnu dokumentaciju za pridruživanje Sirije Konvenciji o kemijskom oružju, a priključenje Damaska uslijedit će 14. listopada ove godine. 

Konvencija o kemijskom oružju stupa na snagu 30 dana nakon što zemlja preda zahtjev za pridruživanje Konvenciji. Kad sporazum stupi na snagu, podnositelj zahtjeva mora u roku od 30 dana UN-u predočiti sve svoje zalihe kemijskog oružja. Sirija, dakle, ima 60 dana da međunarodnoj zajednici otkrije i preda svoj arsenal kemijskog oružja, prenosi agencija Anadolija.

Korištenje kemijskog oružja u okolici Damaska dovelo je do smrti tisuću osoba, zbog čega su SAD i njihovi saveznici zaprijetili da će vojno intervenirati u Siriji.

EU i NATO pozdravili dogovor

Dogovor američkog državnog tajnika i ruskog ministra vanjskih poslova pozdravili su EU i NATO. John Kerry i Sergej Lavrov dogovorili su kako bi zalihe kemijskog oružja koje posjeduje Sirija trebale biti uništene do 2014. godine. Američko-ruski sporazum podrazumijeva da Sirija preda detalje o posjedovanju kemijskog naoružanja u roku od tjedan dana. 

Dogovorom zadovoljna i Kina

Dogovorom o sirijskom kemijskom oružju zadovoljna je i Kina. Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi rekao je kako će ovaj dogovor smanjiti napetosti u Siriji te će omogućiti da se stvore preduvjeti za rješavanje sirijskog pitanja mirnim putem. 

Peking se, zajedno s Moskvom, već dvije godine protivi pozivima međunarodne zajednice da se izvrši jači pritisak na režim Bašara al-Asada, koristeći se vetom u UN-ovu Vijeću sigurnosti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 48
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.