Obavijesti

News

Komentari 53

Atrakcija u BiH: I turisti stižu naći komadić zlata u Strigovu

Atrakcija u BiH: I turisti stižu naći komadić zlata u Strigovu
9

Nakon otkrića zlata u potoku Strigova nastala je prava ludnica. Zlatom će pokušati primamiti djevojke kako bi oživili selo Strigova na samoj granici s Hrvatskom

VIDEO

Bože, ovdje ima zlata, viknuo mi je Dragan dok je iz potoka vadio svjetlucavi kamen, kaže Branko Tadić (48). Prije godinu dana roštiljao je s obitelji i prijateljima u dvorištu u Strigovi u BiH na samoj granici s Hrvatskom. Krenuli su u šetnju koja im se isplatila...

Branko Tadić (48) i njegov bratić Dragan u godinu dana našli su sedam grumena. I zlatar je potvrdio da je riječ o plemenitome metalu.

Branko i njegov bratić Dragan htjeli su se osvježiti u 50-ak metara udaljenom potoku, koji se kao i njihovo selo zove Strigova.

S obzirom na to da je voda u potoku zbog suše počela opadati na nekoliko mjesta, ostali su manji virovi, pa ih je zanimalo je li u njima ostalo što ribe.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Mi ovdje imamo svinje, janjce, divljač i perad, ali nemamo ribe i to je ono što nas u potoku zanima - govori Branko. No umjesto ribe našli su zlato.

- Dragan se na sredini potoka sagnuo, izvadio kamen i uzviknuo da u potoku ima zlata. Nasmijali smo se i vratili roštilju. Kamen je ostao na prozoru kuće sigurno šest mjeseci dok netko od prijatelja nije predložio da ga ipak odnesemo u Dubicu zlataru na provjeru - pričaju rođaci. Za desetak dana stigla je zlatarova potvrda - na kamenu ima zlata, u potoku ispred kuće je zlato.

- Tek tada je nastala ludnica. Svi su navalili u potok, podizao se i prevrtao svaki kamen. Počelo je ispiranje zlata. I ne samo danju, pojedinci su dolazili i noću, krili su se. Navodno su čuli da zlato noću svjetluca. Jadnici su gubili stvari. Nalazio sam mobitele u potoku - govori Branko kako je u selu nastala prava pomama za zlatom. Ipak, ne zna je li itko od ispirača zlata koji su danima pristizali na potok išta našao.

- Ne znam jesu li oni što našli, ali mi jesmo, još šest komada kamenja na kojima su vidljivi tragovi zlata. Kamenje je na sigurnom, a neki su još na analizi - ispričao je Branko Tadić, kojeg smo zatekli kod kuće sa susjedom Sašom. Obojica su veselo pričala o zlatu u Strigovi.

- Čudan je to potok. Koliko ja znam, jedan je od rijetkih kojemu je izvor na istoku, a ušće na zapadu gdje se nakon 20 kilometara vijuganja kroz šumu ulijeva u Unu. Vjerujem da je zlatna žila upravo kod moje kuće i to ispod brda Križ. Čekamo da voda malo opadne pa ćemo u potragu za zlatom, nešto opreme već imamo. Nabavit ćemo još, možda nam se posreći - govore susjedi. Branko već smišlja što bi s eventualnom zaradom. Novcem bi, kaže, pomogao kćeri da završi studij u Banjoj Luci.

Zlatom će pokušati oživjeti selo

I drugi mještani već maštaju o tome što bi im zlato moglo donijeti. Branko je ispričao da tridesetak njegovih susjeda, neženja, zlatom želi privući djevojke kako bi selo oživjelo.

- Samo neka one još malo pričekaju, zlatom ćemo ih kupovati - šali se Branko.

U selu se već nadaju da će kraj doživjeti pravu zlatnu groznicu, poput one koja je u 19. stoljeću zadesila Kaliforniju. Sigurno je da se priča o zlatnom potoku u BiH već počela širiti svijetom. Naime, javilo se nekoliko Engleza. Uskoro namjeravaju doći u Strigovu i okušati sreću.

- I prije su naši stari govorili da u potoku preko dana, ako je jako sunčano, nešto svjetluca. Jedna starija sumještanka rekla je kako je u potoku davno jedna žena našla veći grumen zlata. O našem zlatu više pričaju nego li o Rusima koji kod Dubice buše zemlju. Oni traže naftu, a mi zlato - kažu.

Gram zlata iz Drave košta oko 400 kuna

U Donjem Vidovcu u Međimurju ostalo je samo nekoliko ispirača zlata. Među njima je i Matej Horvat (91), koji i danas na Dravi traži zrnca i mlađe sumještane uči zanatu.

Horvat je počasni član Vidovskih zlatara i prije malo više od mjesec dana održao je na rijeci prezentaciju ispiranja zlata.

- Nikamo nismo išli bez grama zlata i tako bismo zaradili ondašnja 42 dinara. Za jedan gram zlata trebalo je deset tisuća zrnaca. To je bila jako dobra nadnica ako se usporedi cjelodnevno kopanje kukuruza, koje je bilo plaćeno od osam do deset dinara - prepričava Matej mlađim mještanima Donjeg Vidovca.

On je s kolegama u posljednjih 50-ak godina u tom kraju isprao oko tri kilograma zlata. Znali su po 14 dana biti na rijeci. Gdje bi radili, otvorili bi šator i tu bi kuhali. Rekord im je bila kuglica zlata teška 17 grama. Ispirači su ispričali kako je zlato koje nalaze u Dravi ono najvrjednije, ima 24 karata i gram može koštati do 400-tinjak kuna.



Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 53
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag