Obavijesti

News

Komentari 26

Bakterijo, čija li si: Tko je kriv za pojavu smrtonosne E. Coli?

Bakterijo, čija li si: Tko je kriv za pojavu smrtonosne E. Coli?
5

Srećko Sladoljev smatra da scenarij s Escherichiom nije bio planiran kao onaj sa svinjskom gripom, kojim su orkestrirali farmacuti. Je li ovo rat prehrambenih lobija?

VIDEO

Podvala ili stvarna opasnost? Escherichia Coli nesumnjivo je izazvala paniku širokih razmjera, a sve pomalo podsjeća na euforiju zbog svinjske gripe potkraj 2009. godine. I tad su se brojali smrtni slučajevi i najavljivala pandemija do koje nikad nije došlo, a iz cijele zbrke profitiralui su farmaceuti, koji su na cjepivima zaradili milijarde. Hrvatska je za cjepivo dala 330 milijuna kuna, a većina je na kraju završila u smeću.

Dr. Srećko Sladoljev iz Imunološkog zavoda bio je jedan od onih koji su otvoreno upozoravali na to da je cjepivo neprovjereno i potencijalno opasno. Upozorenje ga je stajalo posla i kaznene prijave za uznemiravanje javnosti, a sad, gledajući situaciju s bakterijom EHEC, dr. Sladoljev kaže da je razlika velika u odnosu na priču sa svinjskom gripom.

- U slučaju svinjske gripe to je bio unaprijed smišljen scenarij kojim se stvarala panika među ljudima i koji je farmaceutima omogućio golemu zaradu. Escherichia coli nije unaprijed planirana, iznenadila je liječnike i stručnjake - smatra dr. Sladoljev, čije je osobno mišljenje da je sad riječ o ratu prehrambenih lobija.

Sladoljev kaže da otpornost bakterije na antibiotike upućuje na njihovu nekontroliranu uporabu u uzgoju životinja na farmama. Drugim riječima, životinje kojima se daju antibiotici su kao velike, žive epruvete, u kojima rastu sojevi bakterija koji tako postaju otporni na antibiotike. I američki stručnjaci su prije nekoliko dana na to upozorili te smatraju da je u tome problem.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Opasna bakterija slučajno im je ‘pobjegla’ iz laboratorija

Nije trebalo proći mnogo vremena da se razvije teorija kako je opasni soj Escherichie coli zapravo nekom neopreznom znanstveniku slučajno “zbrisao” iz laboratorija. Čim je izašla iz laboratorija, bakteriju je postalo nemoguće pratiti i kontrolirati, a sve se pokušava zataškati u javnosti.

Namjerno su proširili zarazu kako bi pratili reakcije

Iako stručnjaci tvrde da su ovaj opasni soj Escherichie već viđali, neki vjeruju kako je soj 0104:H4 stvoren u laboratoriju i namjerno pušten među ljude. Prema toj teoriji, EHEC je otporna na antibiotike jer su je u laboratoriju njima izlagali, što je uobičajeno pri razvoju biološkog oružja.

Rusi svojom blokadom nanose štetu članicama EU

Rusi su zabranili uvoz povrća iz Europske unije, gdje su se zbog toga mnogi pobunili zato što smatraju da je ta zabrana neopravdana. S obzirom na to da su Rusi do zabrane uvozili iz EU povrća u vrijednosti četiri milijarde dolara, neki se pitaju je li ova zabarna zapravo ucjene.

Prehrambeni lobi ratuje ne mareći za broj nevinih žrtava

Dok neki smatraju da moćni farmaceuti imaju prste i u ovome, drugi su skloniji vjerovanju da je sve zapravo rat lobija u prehrambenoj industriji, u kojoj se također obrće velik novac. Kontaminiranje hrane u trenu će uvoz, izvoz i protok namirnica preusmjeriti onako kako nekome dogovara.

Al-Qa’idina osveta zbog ubojstva Bin Ladena...

I naravno, nezaobilazna al-Qa’ida. Ionako ih se smatralo odgovornima za sve i svašta, tek sad su postali veliki bauk jer se od njih očekuje da osvete svog lidera Osamu bin Ladena. Nitko još nije suvislo obrazložio zašto bi al-Qa’idini vojnici udarili baš na sjever Njemačke.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a