Obavijesti

News

Komentari 6

Barroso želi uvesti obveznice, Angela Merkel se oštro protivi

Barroso želi uvesti obveznice, Angela Merkel se oštro protivi
1

Barroso je iz Bruxellesa proučio kako raspravi o euroobveznicama treba pristupiti ''otvorenog uma i oslobođeni od dogme''. Angela Merkel tvrdi kako to nije rješenje

VIDEO

Šef Europske komisije José Manuel Durão Barroso upravo je izašao pred novinare u Bruxellesu i predstavlja "zelenu knjigu", neobvezujući dokument u kojem se stidljivo zagovara uvođenje kolektivnih euroobveznica kao rješenja za galopirajuću krizu eurozone.

- Objavljivanjem tri prijedloga stabilizacijskih obveznica i objavljivanjem detaljne analize njihova financijskog i zakonskog učinka, Komisija daje okvir za raspravu - rekao je Barroso i dodao kako ovoj raspravi treba pristupiti ''otvorenog uma i oslobođeni od dogme''.

Uvođenje stabilizacijskih obveznica na tri načina

Prijedlog o kojem smo već pisali proteklih dana Barroso iznio je vrlo oprezno, ali na novinarska pitanja odgovara polemički i oštro. Naziva ih "stabilizacijskim obveznicama" koje bi se mogle uvesti na tri različita načina: prva dva zahtijevala bi promjenu Lisabonskog ugovora koji sada ne dopušta da neka zemlja spašava, odnosno plaća dugove drugih zemalja. Stabilizacijske ili, popularnijim nazivom, euroobveznice značile bi da se zemlje eurozone zadužuju izdavanjem obveznica za koje jamče kolektivno, što bi bio radikalan pomak u odnosu na sadašnju situaciju gdje svaka od 17 zemalja eurozone izdaje svoje obveznice, od kojih neke uživaju veći, a neke manji ugled na tržištu.

Ideja je da kolektivne obveznice spoje sve prednosti i sve mane eurozone u jedan financijski proizvod, koji bi bio dovoljno velik i dovoljno jak da smiri sadašnju paniku na tržištu. Ali Nijemci se oštro protive euroobveznicama.

Samo četiri sata prije Barrosova izlaska pred novinare u Bruxellesu kancelarka Angela Merkel u Njemačkoj je izjavila da je Komisijina usredotočenost na euroobveznice "neprikladna".

Njemačka: Šalje se pogrešan signal onima koji bi trebali biti odgovorniji

- Ne smatram prikladnim da još jednom sada raspravljamo o tome usred krize, kao da je to rješenje. Dugoročno, to nije rješenje - rekla je Merkel i u jučerašnjoj izjavi.

Njemački ministar financija Wolfgang Schauble jutros je za njemački radio Deutchlandfunk izjavio da sama rasprava o uvođenju euroobveznica šalje pogrešan signal zemljama koje trenutačno treba "pritiskati" da uvedu financijsku disciplinu.

Jedno od novinarskih pitanja Barrosu bilo je i o tome zašto Europska komisija ide protiv Njemačke koja se protivi euroobveznicama.

Barroso: Naše namjere nisu usmjerene protiv Njemačke

- Naša namjera nije usmjerena protiv nijedne zemlje, a sigurno ne protiv najveće ekonomije u EU. Ali naša obveza je proizvesti objektivnu analizu o pitanju koje je sada važno za našu raspravu. Pozivamo sve zemlje da sada kažu svoje mišljenje. Naravno, neke su zemlje iskazale svoje mišljenje i prije nego što je ovaj prijedlog prihvaćen. A prihvaćen je prije samo sat vremena. Ne smatram to prikladnim - rekao je Barroso.

Prijedlog Europske komisije predstavljen je u obliku "zelene knjige o opravdanosti uvođenja stabilizacijskih obveznica". To nije formalan prijedlog, nego samo podloga za raspravu, ali to je dosad najargumentiraniji i najvjerodostojniji dokument u korist euroobveznica. Nitko ne očekuje da će se te kolektivne obveznice uvesti brzo. Goldman Sachs ovih je dana u jednoj svojoj analizi predvidio da bi uvođenje euroobveznica moglo trajati vrlo dugo, vjerojatno godinama.

Ali činjenica da sada postoji dokument Europske komisije koji ih zagovara mogla bi poslužiti kao ideja kojoj se zemlje mogu vratiti kad dalje niz ovu nizbrdicu kojom ih vodi kriza naiđu na nepremostivu provaliju i trenutak odluke: poginuti ili posegnuti za euroobveznicama.

Potpuno iznenađenje dogodilo se u srijedu ujutro kada je Njemačka na dražbi pokušala prodati svoje desetogodišnje obveznice vrijedne šest milijardi eura, no uspjela je prodati obveznice u vrijednosti samo 3,6 milijardi eura. Više od trećine ostalo je neprodano.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.
Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili
ANALIZA EKSPERTA 24SATA

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili

Plus+ Minimalan iznos za održavanje iznosi oko 75 milijuna eura ili šest milijuna eura po avionu. Godišnje. Dakle, samo za 12 Rafalea trebat će četiri puta više novca, nego na sve ostale avione i helikoptere u HRZ-u