Obavijesti

News

Komentari 140

Breivik zaplakao nakon što su pustili njegov video uradak

Breivik zaplakao nakon što su pustili njegov video uradak
33

Masovni ubojica je na sudu priznao čin, ali ne i kaznenu krivnju za smrt 77 ljudi. Kaže da je sve napravio u samoobrani, a istaknuo je kako se smatra nevinim

VIDEO

Masovnom ubojici Andersu Breiviku počelo je u ponedjeljak suđenje za pokolj od prije gotovo godinu dana kada je ubio 77 ljudi. Na sud u Oslu je stigao u policijskom kombiju, a saslušanje je počelo nešto prije 9 sati, javlja Sky News. Nakon što je došao na sud Breivik je sve 'pozdravio' desnom šakom u zraku. Istaknuo je kako ne priznaje sud, jer je odan političkim strankama koje podržavaju multikulturalizam.

Tužitelji su na početku saslušanja pročitali imena i prezimena 102 ljudi, među kojima je 77 ubijenih i 42 teško ranjenih u napadima koje je organizirao Breivik. Tijekom suđenja bi ubojica trebao navesti razloge zbog kojih je organizirao napad u Oslu i na otoku Utoyji prošle godine. Na sudu je priznao čin, ali ne i kaznenu odgovornost. Kaže da je sve napravio u samoobrani. Istaknuo je kako se smatra nevinim. Tijekom cijelog suđenja psihijatri promatraju Breivikove reakcije na tvrdnje tužitelja, nakon čega će dati stručnu procjenu.

Breivik je kupio 36 dijelova u osam država kako bi izradio posebno odijelo za napade. Osim toga, kupio je i 43 pištolja preko 11 kreditnih kartica, kazali su na sudu. Između ostalog su na sudu prikazali i njegov video kojeg je objavio na You Tubeu prije masakra, a Breivika je video ganuo toliko da je i zaplakao.

Riječ je o najvećoj tragediji u Norveškoj od Drugog svjetskog rata. Breivik je priznao da je počinio ubojstva, ali tvrdi da nije kriv jer je to učinio iz samoobrane kako bi spriječio 'etničko čišćenje Norvežana'.

Protiv Breivika su prošlog mjeseca službeno podigli optužnicu za terorizam i ubojstva osam ljudi u Oslu i 69 na otoku Utoyi. Očekuje se da će suđenje trajati deset tjedana, a kazna koji bi Breivik mogao dobiti ovisit će o procjeni njegovog psihičkog zdravlja. Prema prvom izvješću sudskih vještaka ispostavilo se da je Breivik psihički neubrojiv , no drugo je pokazalo da je on sasvim normalan te da može u zatvor. Ključna će zapravo biti procjena njegovog psihičkog stanja na samom suđenju.

Trond Henry Blattmann, otac mladića koji je ubijen na Utoyi, izjavio je uoči suđenja kako će im slijedećih deset tjedana biti kao da su u paklu. 

- Slušati tog čovjeka kako objašnjava što je učinio, zašto i kako bit će nepodnošljivo - rekao je Blattmann. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 140
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca