• Članak
  • Komentari 4
  • Share
  • Tweet

Čelnici EU dogovorili fiskalni pakt, ali ne i promjene ugovora

Među deset zemalja EU-a koje nisu članice eurozone, Velika Britanija i Mađarska rekle su ne izmjeni ugovora, a Švedska i Češka žele prvo konzultirati svoj parlament

Petak, 09. 12. 2011. u 08:26    Piše: 24sata
Čelnici EU dogovorili fiskalni pakt, ali ne i promjene ugovora Reuters/Pixsell Foto: Arhiv

Čelnici Europske unije okupili su se u četvrtak navečer u Bruxellesu. Sastanak su započeli neformalnom večerom, glavna tema bila je dužnička kriza u eurozoni. Dogovorili su nova fiskalna pravila koja će nametnuti čvršću proračunsku disciplinu. Usuglasili su se i o automatskim sankcijama za prekršitelje proračunskih pravila u eurozoni, osim ako tri četvrtine članica ne glasuje protiv, prenosi HTV.

Taj dogovor prihvatit će tek 17 članica monetarne unije i eventualno još šest zemalja. Među deset zemalja EU-a koje nisu članice eurozone, Velika Britanija i Mađarska rekle su ne izmjeni ugovora, a Švedska i Češka žele prvo konzultirati vlastiti parlament.

Predviđen je i početak funkcioniranja stalnog interventnog stabilizacijskog fonda od srpnja 2012. godine. U njemu bi trebalo biti 500 milijarda eura. Mehanizam bi imao mogućnost izravne dokapitalizacije bankarskih institucija i imao bi karakteristike kreditne institucije. Fond bi trebao nastaviti funkcionirati do sredine 2013. godine. 

Summit formalno počinje danas, nakon što Hrvatska potpiše Ugovor o pristupanju.

Srbiji status kandidata u ožujku 2012.

Europski lideri danas odlučuju i o kandidaturi Srbije za članstvo u EU. Iz Vlade Srbije poručuju da je Beograd ispunio sve uvijete za dobivanje statusa kandidata, ali epilog zna samo njemačka kancelarka Angela Merkel, koja će na summitu odlučiti hoće li otključati europsku bravu za Srbiju. Prema posljednjim informacijama, EU planira odgoditi odluku o davanju statusa kandidata Srbiji do ožujka 2012.

Vezani članci:

Pročitajte više vijesti iz rubrike Svijet.

Tagovi: dužnička kriza, bruxelles, sastanak, fiskalni pakt, eu

Izdvojeni komentari 4 komentara Pogledaj sve komentare
09.12.2011., 11:05

Braco30: ma ništa vi niste dogovorili samo jadni narod varate na svakom koraku koji će na kraju za sve platiti!!! stvorili ste tu uniju samo da pojedinci napune đepove a drzave da nagomilaju dugove a jadni narodi sad da robuju vasoj pohlepi! gle čuda kritike su se iz brisela upućivale hrvatskoj šta god da je radila ili pokušala uraditi da to nevalja da to nije u skladu sa EU a nisu kritizirali kad je se provodila privatizacija odnosno pljačka države i naroda hahahahatada a to je bilo u skladu sa EU! toliko ste prozitni da se iz aviona vidi kakva je to tvorevina? tvorevina krupnog kapitala a ne blagostanja! rasprodaj sve daj strancu i njemu robuj e to je EU!!!... prikaži sve

09.12.2011., 11:08

Frkljo: Evo jedna prigodna pisma ....http://www.youtube.com/watch?v=EELj_0nXy5w Pozivam sve ljude da glasaju NE na referendumu ako im je stalo do svoje zemlje i svoju djecu i unuke

09.12.2011., 11:34

PedroEmanuel: Glasajte NE na referendumu i spasite državu od propasti

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporter Obrazac
telefon: 01/24-24-242 e-mail: reporter@24sata.hr Sve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).

Zatvori / Otvori toolbar